Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bin Yıldır Kırılmamış Faylar Var

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, söyleşimizin üçüncü gününde, Marmara Denizi’nde beklenen depremle ilgili bilgiler vermeyi sürdürürken, Türkiye’nin diğer en riskli yerlerinin, Güney Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri olduğunu anlattı. Prof. Şengör depremlerin de hava gibi tahmin

Milliyet Gazetesi
Bin Yıldır Kırılmamış Faylar Var

br />
Depremlerin birbirini tetiklediği konusuna gelirsek...

- Deprem olduktan hemen sonra, civarını tetikliyor. 1999 İzmit depremi Yunanistan’daki depremi tetikledi. Kanomori adlı bir Japon profesör, bunu öğrencileriyle birlikte istatiksel olarak kanıtladı.

Büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 250 yılda bir olduğu görüşü geçerli mi?

- 250 yılda bir olduğu doğru. Milattan önce 4. Yüzyıl’dan itibaren böyle bir düzen gözüküyor. Ama 1509 depreminden önce 400 yıla yakın bir aralık var. 1509 korkunç bir deprem. Ama geçerli düzen 250 yıl aralıklarda olduğu.

‘Felaket geliyor’ diyoruz

Siz felaket tellalı mısınız?

- Büyük bir mutlulukla felaket tellallığı yapıyoruz. Halkımız hazırlıklı olsun istiyoruz. “Felaket geliyor ey halk, lütfen uyanınız ki zarar görmeyesiniz” diyoruz. Felaket tellalının olması bir topluma son derece büyük bir katkıdır. Türkiye’de felaket tellalı yeteri kadar az olduğu için, bizim toplum ne yazık ki bilimsel olarak tellallık yapıp kendini uyarmak isteyenleri hem dinlemiyor hem de dinlemek istemiyor. Kaderciliğimizin de rolü var.

1999 depremi için yakışıklı deprem demiştiniz, tepki görmüştünüz. Ne demek istemiştiniz?

- Depremden sonra arazide gördüklerim bir yanal atımlı depremi öğrenciye anlatmak için oldukça yeterliydi. Bir ders kitabına koyulacak güzellikteydi; onun için bizi çok heyecanlandırmıştı. Ama depremin kendisini güzel bulmakla, depremin insan cemiyeti üzerinde yaptığı etki hakkındaki düşündüklerim birbirinden tamamen ayrı şeyler. Fakat toplum bunu birbirinden ayıramıyor. Çünkü objektif düşünemiyor. Bunun için bilimsel düşünmek lazım. Halbuki siz dini bakışla düşünmeye alıştıysanız, bunu birbirinden ayıramazsınız. Ayıramadığınız zaman felaket kapınızda bitiyor demektir.

Üç ayrı senaryo

Neden hep en kötü senaryoyu anlatıyorsunuz?

- Sen yolun ortasında duruyorsun, bir araba tam gaz sana doğru geliyor. En iyi senaryo, sürücünün frene basıp zınk diye senin önünde durması. Orta kötülükte bir senaryo, sürücünün frene bastığı anda tam duramayıp çok yavaşlaması ama seni de hafif yaralaması. En kötü senaryo ise sürücünün hiçbir şey yapmayıp gelip seni öldürmesi. Şimdi bu üç senaryoyu değerlendirip birinci senaryo gereği, “Sürücünün önünden çekilmemeye devam mı edersin; yoksa araba geliyor kenara mı çekileyim?” dersin. Bu kadar basit.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/bin-yildir-kirilmamis-faylar-var_82067.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!