Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bin Yıldır Kırılmamış Faylar Var

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, söyleşimizin üçüncü gününde, Marmara Denizi’nde beklenen depremle ilgili bilgiler vermeyi sürdürürken, Türkiye’nin diğer en riskli yerlerinin, Güney Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri olduğunu anlattı. Prof. Şengör depremlerin de hava gibi tahmin

Milliyet Gazetesi
Bin Yıldır Kırılmamış Faylar Var

br />
Prof. Dr. Naci Görür de uyardı

4 milyon insanın akıbeti kestirilemiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür de 1999 depreminden bu yana önemli bir hiçbir şey yapılmadığını, beklenen Marmara depreminde 4 milyon insanın akibetinin kestirilemediğini belirtti. Prof. Görür özetle şunları söyledi:
“Son 11 yılda dikkat çeken, özellikle yerleşim alanlarını güvenli hale getirmek için yapılmış önemli bir proje yok ne yazık ki. Türkiye’yi yönetenler, hiçbir zaman için esasen daha çağdaş bir anlayış olan tehlike analizi ve risk yönetimi hususlarında kendini sorumlu addetmemişlerdir. Halbuki aslolan budur. Önemli olan insanlarımız ölmeden zararı azaltmak, önlemleri almaktır.

Marmara Bölgesi’nde deprem alarmı verilmiştir. Üstelik de bu bölgenin yapı stokunun yüzde 60’ının büyük bir depreme dayanamayacağı da yetkililer tarafından söylenmektedir. Buna rağmen, 11 sene geçtiği halde can alıcı, zarar azaltmaya yönelik çok az şey yapılmıştır. Yapılan şeyler, bazı yol, köprü, viyadük, hastane, okul ve devlet dairelerinin bir kısmının güçlendirilmesi ve bir de acil durum planlamasına yönelik masa başı işleridir.
Resmi rakamlara göre en iyimser bakışla yapı stokunun yüzde 25’i deprem güvenli değildir ve depremde nasıl bir performans verecekleri hiçbir şekilde tahmin edilememektedir. İstanbul’da 1 milyon 600 bin binanın olduğu düşünülürse, demek ki 400 bin bina beklenen depremde Allah’a emanettir. Yine çok iyimser bir tahminle, her binada 10 kişinin yaşadığını düşünelim -bu çok düşük rakamdır- 4 milyon insanın akıbeti, beklenen Marmara depreminde kestirilememektedir. Buradan benim çıkardığım sonuç, Türkiye Cumhuriyeti yönetimlerinin gündeminde deprem yoktur.”

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/bin-yildir-kirilmamis-faylar-var_82067.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!