Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Mardin Dosyası Geliştirilecek

Bin Yıllık Manastır, Restore Ediliyor

Batman’daki 80 yıl önce kaderine terk edilen bin yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme kazandırılıyor. Batman 2 bin 700 metrekare alan üzeri

AA
Bin Yıllık Manastır, Restore Ediliyor

b>Batman’daki 80 yıl önce kaderine terk edilen bin yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme kazandırılıyor. Batman

2 bin 700 metrekare alan üzerine kurulu 366 odalı ve bir bölümü bakımsızlık nedeniyle yıkılan manastırın kaba temizliğinin tamamlanmasının ardından arkeolojik temizlik yapılacak.

Vali Efkan Ala, Beşiri İlçesi’ne 18 kilometre uzaklıktaki Ayrancı Köyü’nde bulunan ve 80 yıl önce Süryani vatandaşların köyden göç etmesinin ardından diğer köylüler tarafından ahır ve ambar olarak kullanılan 1000 yıllık Mor Kiryakus Manastırı’nın turizme açılması için çalışma başlattı. Ala, 2 bin 700 metrekare alan üzerine kurulu 366 odalı ve bir bölümü bakımsızlık nedeniyle yıkılan manastırı, Beşiri gezisi sırasında gördüğünü belirterek, manastırın turizme kazandırılması amacıyla ilk etapta köylülerle görüştüğünü söyledi. Köylülerin manastırdaki ambar ve ahırları boşaltma çalışmalarına başladığını anlatan Ala, şöyle konuştu:

“Kaba temizliğin tamamlanmasının ardından manastırda arkeolojik temizlik yapılacak. Daha sonra restorasyon yapılacak. İnanç turizmi bölgede çok önemli bir gelir kaynağı olabilir. Batman’ın bundan nasibini alması lazım. Mardin’deki Süryani vatandaşlarımızla görüştüm. Onlarda bu çalışmamızdan memnun olduklarını söylediler. Batman yöresinde buna benzer eserlerin gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması için çalışma başlattık. Gercüş’ün bir köyünde bir takım kalıntılar var. Arkeolojik yapılar bakımından, inanç turizmi açısından çok zengin bir yöre. Bu değerlerimizi ortaya çıkarmak ve bu bölgedeki insanların turizmden gelir elde etmesini sağlamak görevimizdir.”

Köy Muhtarı Osman Aktaş ise inanç turizminin köylerine gelir getireceğini ifade ederek, “Köyde bulunan manastırın restore edileceğine çok seviniyoruz. Manastırın büyük onarıma ihtiyacı var. Eğer onarılıp turizme açılırsa sadece köyümüz değil, Batman’da büyük gelir elde eder. Köylüler olarak hep beraber manastırı temizliyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bin-yillik-manastir-restore-ediliyor_4888.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!