Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Biz Siluetin İçinde Değiliz; Tarihi Yarımadanın da İçinde Yer Almıyoruz"

Ana sponsorlarından biri oldukları Konut Konferansı 2011'e büyük bir tarihi yarımada fotoğrafı baskısıyla gelen Astay Gayrimenkul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Öztürk'e 'siluet' tartışmasıyla ilgili görüşlerini sorduk.

Mesut Tufan
1 "Biz Siluetin İçinde Değiliz; Tarihi Yarımadanın da İçinde Yer Almıyoruz"

p>Foto: Karacaahmet'te 100 metre yükseklikten çekilmiş bir tarihi yarımada fotoğrafı

İstanbul, Eylül ayında Radikal Gazetesi'nde 'İstanbul Silueti Böyle Değişti' başlıklı haberle 'İstanbul'un tarihi silueti'ni ve bu siluete giren üç kuleyi tartışmaya başladı. Astay Gayrimenkul tarafından Zeytinburnu'nda gerçekleştirilen OnaltıDokuz projesi, bir anda en önemli gündem başlıklarından biri haline geldi. Haberde, inşaatlarla ilgili Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadığı, İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu raportörlerinin ‘inşaatın İstanbul’un Marmara siluet kapsamında olduğunu ve yarımadanın siluetini olumsuz yönde etkilediğini’ tespit ettiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belediyelere 'Durdurun' dediği savunulurken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptığı açıklamada, "Maalesef binalara ruhsat verilirken İstanbul siluetini etkileyeceği öngörülmemiş" dedi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, hazırlıkları Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yürütülen ve silueti korumaya dönük bir dizi çalışmayı öngören raporu kabul etti.

Ana sponsorlarından biri oldukları Konut Konferansı 2011'e büyük bir tarihi yarımada fotoğrafı baskısıyla gelen Astay Gayrimenkul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Öztürk'e söz konusu tartışmalarla ilgili görüşlerini sorduk.



Foto: Üsküdar'da 50 metre yükseklikten çekilmiş bir tarihi yarımada fotoğrafı

OnaltıDokuz’un hacmi, inşaatına başlanmadan önce belli değil miydi? Neredeyse kaba inşaatı bittikten sonra neden tartışılmaya başlandı?

Eğer bir yüksek yapıdan bahsediyorsak, kesinlikle kaçak bir yapıdan bahsedemeyeceğimiz ortada sanıyorum. Belli bir metrekareden daha büyük bir yapıyı bu ülkenin, bu şehrin topraklarına koymak istiyorsanız, önemli bir izin ve ruhsat sürecinden geçmek zorundasınız. Bir inşaat için, imar planlarından başlanmak üzere, sadece izin verici otoriteler açısından saydığımızda en az 450 saygın Türk bireyinden oluşan bir izin vericiler konseyinin imza koyduğunu saydırdım. Bu şehirde yüksek bir yapı yapabilmeniz için 450 uzman, mimar, şehir plancısı, inşaat mühendisi, meclis üyesi onay veriyor. 450 kişinin imzasından geçmiş bir projeyle ilgili, birinin, günün sonunda “ben beğenmedim, bu olmamış” deme lüksünün çok olmadığını düşünüyorum. O zaman, demokratik süreçlerimizle ilgili ciddi bir sıkıntımız olduğu ortaya çıkar. Eğer yanlış, ruhsata aykırı bir şeyler yapılıyorsa, buna karşı müdahale imkanlarınız var; öyle değil mi? Ama Türkiye’de olayları olduktan sonra değerlendirmeye başlıyoruz; ben, asıl sıkıntının burada olduğunu düşünüyorum. Evet, Boğaz’ı korumak için bir takım yasal, imar anlamında düzenlememiz var; tarihi yarımada içinde UNESCO tarafından da kayda alınmış dört ayrı bölgeyi korumak için de kurallarımız ve yöntemlerimiz var. Son dönemlerde görüyoruz ki, otoriteler, bunlara ek olarak silueti de korumak için bir takım imar düzenlemeleri yapılaması eğilimini benimsemiş görünüyor. Bunun olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum; bir yatırımcı, girişimci olarak destekliyorum. Ancak bugün değiştirmeye niyetlenen bir karar için, geçmişte yapılmış şeyleri sorgulama hakkı doğmaz diye de düşünüyorum. Her kanun çıktığı zaman, ondan sonra olacak gelişmeleri düzenler. Bu, hukuk yapma tekniğinin bir sonucudur sadece.


Foto: Cankurtaran açıklarında 50 metre yükseklikten alınmış bir fotoğraf

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/biz-siluetin-icinde-degiliz-tarihi-yarimadanin-da-icinde-yer-almiyoruz_89560.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • İstanbul boğazına bakan Taksim'deki bina üst katları yıkılarak ve inşaatı durdurularak benzer bir durum önlenmişti. Bu ne olacak bakalım... YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN DÖNER YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!