Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Her Müteahhide Not Verilecek...

Biz Yıkıp Yapmazsak, İstanbul'u Deprem Yeniden İnşa Edecek

Kamu binalarının, yol viyadük ve köprülerin güçlendirme çalışmaları olumlu noktada. Güçlendirilmesi tamamlanamayan hastaneler ise risk altında. Jeoloji haritaları, Deprem Master Planı ve bina envanterleri başta olmak üzere birçok plan hazır. Ancak uygulamada sıkıntı yaşanıyor. Bunun sebebi, kurumlar arası işbirliğinin olmaması. Ayrıca halkı iknada

Zaman Gazetesi
Biz Yıkıp Yapmazsak, İstanbul'u Deprem Yeniden İnşa Edecek

BR>
DASK havuzunda biriken kaynak niye kullanılmıyor?

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (Türkiye Deprem Vakfı Genel Sekreteri, Ulusal Deprem Konseyi Başkanı): Vatandaşımız depremle ilgili az, çok ya da deprem hiç olmayacak şeklinde bir tartışmanın arasında kalmış durumda. O hale geldi ki; beklenti şuna dönüştü halkımızda: 'Bir Mesih çıkacak, vatandaşa deprem olmayacak ya da deprem şu gün şu saatte şu büyüklükte olacak' diyecek. Halkı böyle bir beklentiye sokmaya kimsenin hakkı yok. Fay tartışmalarından dönüşümü konuşmaya vakit bulamadık.

Türkiye'de 1999 yılından beri hâlâ ödediğimiz deprem vergileri var. Bu vergilerle ilgili dedikodular var. Mevcut havuz var ise neden kullanılmıyor? Bundan daha büyük bir hâsılat olabilir mi? Biz Ulusal Deprem Konseyi raporunda, DASK havuzunda biriken meblağın her sene yüzde 15-20'sinin Türkiye'de deprem risklerinin azaltılması için ilgili fonlara kullanımı konusunda bir öneride bulunduk. Aslında hiç kimse kentsel dönüşümden sonra oluşacak ranta karşı değil. Rantın bölüşülmesindeki tereddütleri ifade etmek istiyoruz.

İBB, önemli bir çalışma yaptırdı. Avrupa ve Anadolu yakası sismik mikro bölgeleme çalışması. Her yakanın jeofizik, jeoteknik ve jeofizik haritası çıkarılan ve deprem sırasında o noktalarda ne tür hareketler olacağını ortaya çıkaran çok değerli bir çalışma. Çalışmalar bitti. Belediyelere dağıtılıyor. Bunun resmileştirilmesi lazım.

Deprem Master Planı uygulansaydı kentsel dönüşüm hayat bulacaktı

"Bir kentin riski sadece yapılarının yıkılması değildir. Çok sayıda risk konusu bulunmaktadır. Bunlar özel bir şekilde planlanmalıdır. 2003 yılında hazırladığımız İstanbul Deprem Master Planı'nda tüm bunları izah ettik. 4 üniversite ve 20 disiplinin hazırladığı raporun özünde İstanbul'un afete, depreme nasıl hazırlanacağına dair anahtar ipuçları bulunuyor."

- Prof. Dr. Murat Balamir (OrtaDoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi): Bugüne kadar İstanbul'da dönüşüm için çok büyük kaynaklar harcandı. Anayasanın temel anlayışı vatandaşını korumak ve kollamaktır. Dönüşüm, bir kamu sorumluluğudur. Belli bir tehlike alanında oluşturulacak dönüşüm için belirli bir yasal zorunluluk gerekiyor.

Bir kentin riski sadece yapılarının yıkılması değildir. Çok sayıda risk konusu bulunmaktadır. Bunlar özel bir şekilde planlanmalıdır. 2003 yılında hazırladığımız İstanbul Deprem Master Planı'nda tüm bunları izah ettik. Bu plan 4 üniversite ve 20 disiplinin bir araya gelmesi ile hazırlandı. Toplam 1.300 sayfalık bir rapor. Bu planda özünde İstanbul'un afete, depreme nasıl hazırlanacağına dair anahtar ipuçları bulunuyor. Yönetimler, bu planı faaliyete geçirseydi dönüşüm hayat bulacaktı. Bu konuda önce bir uzmanlar grubunun çalışma yapması gerekiyor. Hukukçular, iktisatçılar, plancılar, mühendisler, sosyologlardan oluşan uzman grubu neler yapılmalı, yasalara nasıl işlenmeli bunu irdelemeli.

Türkiye, Hint Okyanusu'ndaki tsunamide büyük bir kampanya ile bağışta bulundu. İstanbul için böyle bir kampanya yapılsa İstanbul'un ihtiyaç duyduğu bu tür dönüşüm alanları ile ilgili kaynak rahatlıkla bulunur. Bu kaynak sayesinde vatandaştan alınacak aylık geri ödeme planları da 100 liranın altına düşüyor. Maliyetleri bireysel borçlanma ile çözebiliriz. Aidat öder gibi bu proje yapılabilir. Yasal birtakım düzenlemeler ile bu sağlanabilir.

Kentsel yenileme ve dönüşümün katılımlı yapılması önemli. Yerel topluluk, bu dönüşümde aktif rol almalı. Platformlar kurulmalı. Kimler ilgili ise kimlerin çıkar ve sorunu var ise bu platformda yer almalı. TOKİ'nin ciddi bir sorunu var. Yapılarında tasarım diye bir şey yok, çok çirkin. Bu yapıları 20 yıl sonra nasıl dönüştüreceğiz? Avrupa bunun yöntemini buldu. Maliyet çıkarmadan yarışmaya çıkarak yapıları daha güzel inşa edebilirler.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/biz-yikip-yapmazsak-istanbulu-deprem-yeniden-insa-edecek_77889.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!