Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaziçi de Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alındı

Hükümet, İstanbul Boğazı’nın “geri görünüm ve etkilenme alanı” olarak tanımlanan sahile 9 kilometreye kadar olan bölümlerini, kentsel dönüşüme açan düzenleme yaptı. Söz konusu alanlardaki araziler kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve belediyelere devredilebilecek.

yapi.com.tr
2 Boğaziçi de Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alındı

Hükümet, İstanbul Boğazı’nın “geri görünüm ve etkilenme alanı” olarak tanımlanan sahile 9 kilometreye kadar olan bölümlerini, kentsel dönüşüme açan düzenleme yaptı. Milliyet Gazetesi’nden Önder Yılmaz’ın haberine göre düzenleme ile söz konusu alanlardaki araziler kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve belediyelere devredilebilecek.

Kamuoyunda “kentsel dönüşüm” olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda, değiştirilerek kabul edildi. Tasarı askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile askerin atıl durumdaki gayrimenkullerinin belli şartlar altında TOKİ ve belediyelere devrine de olanak sağlıyor.

Boğaziçi son dakikada

Tasarıda son dakika önergesiyle Boğaziçi Kanunu’na atıf yapılarak, Boğaziçi de kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Önergede, “9. maddenin 2. fıkrasında (ı) bendinden sonra gelmek üzere (i) bendi olarak; ‘Geri görünüm ve etkilenme bölgeleri bakımında 18.11.1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun’  ibaresinin eklenmesi” ifadesi yer aldı. Değişikliğin gerekçesi ise “boğaziçi kanunu kapsamında kalan geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde kalan alanlarda da kanunun uygulanabilmesi amacıyla bu değişiklik yapılmıştır” şeklinde açıklandı.

Komisyonun CHP’li Üyesi İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Milliyet’e, “Deniz manzaralı gökdelenleri dikip geri bölgelerde rant yaratacaklar. Yüksek fiyatlarla lüks inşaat peşindeler. İstanbul’un her yeri bitti kusur sadece Boğaziçi’nde mi kaldı da bu değişikliği yaptılar? İstanbul’un silüetini bozacak girişimler kentsel dönüşüm olmaz” dedi.

‘Rant yasası değil’

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “tasarının aceleyle çıkarılmaya çalışıldığı” yönündeki eleştiriler üzerine, “Biz bu yasayı çıkarmalıyız. Buna ’rant yasası’ diyemeyiz. Mecburi bir yasadır, bunu çıkarmalıyız. Vatandaşın canını korumalıyız” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazici-de-kentsel-donusum-kapsamina-alindi_90912.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Bakıyorum Boğaziçi bölgesini bilmeyenler bile kuru sıkı atıyor. Yasaya sadece boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgeleri için madde eklendi, ön görünümde değişiklik yok ve çok iyi oldu. Bahse konu bölgede Üsküdar, Beykoz ve Sarıyer de (Beşiktaş nispeten düzgün) Boğaz ile alakası olmayan bir çok bölge zamanında darbeciler tarafından boğaz kanununa dahil edilmiş, kural tanımaz vatandaşlar hisseli parsellere ucube evler yapmışlar, yerel yöneticiler de göz yummuşlar. Yasa ile yıllar sonra bu bölge modern, İstanbul'a yakışır bir görünüme kavuşacak.. Hükümeti bu adımı için kutluyorum. YANITLA
  • TOKİ'nin inşaatları her ne kadar hizmete dayalı olsa ve işlevini yerine getirse de, Boğaziçi'nin değil 9km, 20km yakınında herhangi bir faaliyet göstermesi çok acı sonuçlar doğurabilir. Eğer bir iş düzgün yapılacaksa; incelemeler bina bina yapılmalı ve analizler sonucunda bina sahiplerine gerekli uyarılar yazı ile yapılmalıdır. "Senin binan şu durumda, şu şu şu renovasyonlara gidilmelidir, bunu yapmak için x ay süren var, yapmadığın takdirde ekipler binayı yıkacaktır, yeni inşaat tamamen sana aittir ve yaptığın inşaat eskiden konut varsa konut, iş yeri varsa iş yeri olarak tekrar yapılacaktır. TAKS budur KAKS budur, Boğaziçi yasasına göre belirlenmiş kat sınırları, biçimler, renkler vs.'ye uyarak yeni inşaatını yapmakla yükümlüsün. Yapmayacaksan da senin arazin kamulaştırılacak ve oraya yeni bina yapılmayacaktır." diyerek konuya yaklaşsa hükümet... Böylelikle Boğaziçi'ne yapılacak rezil kuleler oteller ve alışveriş merkezlerini engellemiş olur ve her şeyden önemlisi toplum bilincini oturtmuş olur. Boğazda arsan var, şu kadar değerde, bunun değerini bilip sorumluluk alarak bilinçli davranacaksın demiş olur. Keşke hükümette bir kişi şunları düşünüp söyleyebilse. Yakında haberleri göreceğiz; "şu şu kısımda silüet önemli değil oraya kule dikeceğiz, yaptık olacak" şeklinde... Yurtdışında örnekleri bol; eğer ki binanın rengi bile mahallenin renk kartelasına uymuyorsa belediye gelip sormadan binayı boyayıveriyor. Ucu açık yasalarla ve şaibeli görünen ek kanunlarla bu işler yürümeyecek. Yürümediğini insanların konuşması ve birbirine anlatması elzemdir. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!