Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaziçi Hidroelektrik Santrali mi Olacak?

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara Denizi'ndeki dip ve yüzey akıntılarının elektrik enerjisi üretmek ve dinamoları çevirmek için kullanılabileceğini belirterek, ''Boğaziçi büyük bir hidroelektrik santrali haline getirilebilir'' dedi. Açıklama yapan Ercan, İngiliz bilim adamlarının açıkladığı Akdeniz'den Karadeniz'e doğru akan ve Boğaz'ı kateden bir

Gazete Habertürk
Boğaziçi Hidroelektrik Santrali mi Olacak?

Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara Denizi'ndeki dip ve yüzey akıntılarının elektrik enerjisi üretmek ve dinamoları çevirmek için kullanılabileceğini belirterek, ''Boğaziçi büyük bir hidroelektrik santrali haline getirilebilir'' dedi. Açıklama yapan Ercan, İngiliz bilim adamlarının açıkladığı Akdeniz'den Karadeniz'e doğru akan ve Boğaz'ı kateden bir ''su altı nehri'' araştırmasının yeni olmadığını, bunun Türk bilim adamları tarafından onlarca yıldır bilindiğini söyledi.

Ortalama 8 bin 500 yıl önce buzulların erimesi sonucu Karadeniz'de suların şişerek kendine bir yol oluşturduğunu anlatan Ercan,''O zamanlar bugünkü Boğaz'ın olduğu yerde bir ırmak varmış. Sular o ırmağı açarak önce çağlayanları, sonuçta da bugünkü Boğaz'ı oluşturuyor. Marmara ile Karadeniz arasındaki akıntı başlıyor ve o gün bugündür bu akıntı sürüyor. Biz bunu dip akıntısı olarak kabul ediyoruz. Eski bir ırmağın da izi aynı zamanda. Bu tuzlu su taşıyor. Bu dip akıntılarının varlığını biz onlarca yıldır biliyoruz. Ama madem gündeme geldi, enerji yönünü ele almak çok daha faydalı olur'' diye konuştu.

Ercan, daha önce yapılan jeofizik araştırmalarında Boğaz'ın altından bir nehir geçtiğinin tespit edildiğini, bunun dışında Marmara Denizi içinde denizde yapmış oldukları jeofizik ve teknik araştırmalarda birçok ırmak gördüklerini, bunların hiçbirinin bugün için şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Karadeniz'de gördükleri birçok küçük ırmağa hidroelektrik santralleri (HES) yapıldığını anlatan Ercan, şunları kaydetti:

''Marmara'nın kendisi zaten bir HES gibi çalışıyor ama kullanmıyoruz. Sürekli olarak Karadeniz'den Marmara'ya doğru çok hızlı akan bir su var. Akıntı Burnu'na gittiğinizde bir nehirden daha hızlı aktığını görürsünüz. Burada muazzam hızlı akan bir akıntı vardır. Aynı zamanda Marmara'dan Karadeniz'e doğru bir de bunun karşılığı olan ters akıntı vardır. Biz bütün Boğaziçi'ni hidroelektrik santral biçimine dönüştürebiliriz. Buralara konulabilecek dinamolarla, aynı yel değirmenini çeviren mekanizmayı bütün Boğaz boyuna yerleştirdiğinizde muazzam bir elektrik enerji elde edebiliriz.''

Ercan, böyle bir mekanizmadan elde edilecek elektrik enerjisinin bütün Karadeniz'de kurulmuş onlarca hidroelekrik santralinin enerjisinden daha fazla olacağını vurguladı.

Bu santrallerin yüzeye kurabileceği gibi denizin içindeki nehrin bulunduğu yerde tabana da konulabileceğini belirten Ercan, ''Bence İngiliz bilim adamları ile gündeme gelen en önemli konu Marmara ile Karadeniz arasındaki akıntıdan yararlanarak buranın bir hidroelektrik santral biçimine getirilmesidir'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazici-hidroelektrik-santrali-mi-olacak_81673.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!