Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaz'ın 56 Metre Altında Son Durum

Türkiye'nin en önemli dünyanın ise sayılı ulaşım projeleri arasında gösterilen Marmaray'da, inşaat tüm hızıyla sürüyor. Salacak ile Sarayburnu arasında yaklaşık 56 metre derinlikte Boğaz tabanına yerleştirilen tüplerdeki inşaat faaliyetleri sorunsuz ilerlerken, kasım sonunda son üç tüpü suya indirilecek.

Akşam Gazetesi
Boğaz'ın 56 Metre Altında Son Durum

Türkiye’nin en önemli dünyanın ise sayılı ulaşım projeleri arasında gösterilen Marmaray’da, inşaat tüm hızıyla sürüyor. Salacak ile Sarayburnu arasında yaklaşık 56 metre derinlikte Boğaz tabanına yerleştirilen tüplerdeki inşaat faaliyetleri sorunsuz ilerlerken, kasım sonunda son üç tüpü suya indirilecek. Yaz - kış 18 derece sıcaklıkta çalışan ve tüplerdeki yüzde 100 nem nedeniyle çeşitli zorluklar yaşayan Marmaray inşaatındaki mühendis ve işçilerle birlikte Akşam, batırılan 8 tüpün birleştirme çalışmalarına tanıklık etti.

İşin en zor kısmı

Marmaray Projesi’nin en zor ayağı olan Salacak ile Sarayburnu arasındaki iki hattan oluşan toplam 2 bin 400 metrelik tüp geçitin, bin 780 metrelik bölümü 8 tüpün batırılmasıyla tamamlandı. Şimdi 24 saat süren faaliyet ile tüplerin birbirlerine bağlantıları gerçekleştiriliyor. Mühendisler, işin en zor kısmı olarak niteledikleri bölüm olan tüplerin birleştirilmesi sırasında her biri 50 ton ağırlığındaki kapakların özel kaynak teknikleriyle parçalanması işlemini 7 ve 8. tüplerde uyguluyor.

Özel çimento harcı

Kapakların parçalanma işleminden önce ise, Salacak’taki şantiyede bulanan ve Japonya’dan getirilen özel santralda, tüpler için Boğaz tabanında kazılan drenaj bölümüne özel çimento harcı dökülüyor. Türkiye’de üretimi yapılamayan özel çimento sayesinde, Tuzla tersanelerinde üretilen ve boyları 135 metre, ağırlıkları ise 18 bin ton olan tüneller, Boğaz tabanına kenetleniyor. Tüpler Boğaz’da batırılmadan önce Büyükada ile Sedef Adası arasındaki dalgasız bölümde deneniyor.

8 tüp batırıldı

Batırılma işleminin başarı ile gerçekleşmesinden ardından tüpler Boğaz’daki yerine bırakılıyor. Batırılma işlemi ise tüplerin içindeki her biri tonlarca su olan büyük havuzların su doldurulması ve deniz üzerindeki özel vinçler sayesinde gerçekleştiriliyor. Şu anda 8 tüpün batırıldığı Marmaray’da tüplerin batırılma aralıkları 45 gün olarak belirlendiği için 98 buçuk metre boyundaki 9’uncu ve 10’uncu tüpün ardından, uzunluğu 110 metre olan 11. tüp kasım ayında batırılacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazin-56-metre-altinda-son-durum_62671.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!