Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Borusan Lojistik 1 Milyon Ağaç Dikecek

Çalışanlarının ve şirketin karbon ayak izini silebilmek adına yola çıkan Borusan Lojistik, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) 18 yıldır yürüttüğü ''7 Ağaç Ormanları'' projesi kapsamında 1 milyon ağaç dikecek.

yapi.com.tr / AA
Borusan Lojistik 1 Milyon Ağaç Dikecek

Fotoğraf: AA

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ve Çekül Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Müftüoğlu, Borusan Müzikevi'nde düzenlenen toplantıda ''7 Ağaç Ormanları'' protokolü kapsamında Mardin Kızıltepe ve İzmir Ödemiş'teki iki farklı bölgenin ağaçlandırılmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Gürgenç, burada yaptığı konuşmada, ÇEKÜL'ün 1993 yılında başlattığı ''7 Ağaç Ormanları'' kampanyasına dahil olduklarını, yaklaşık 5 yıllık dönemde ülkeye 1 milyonluk ağaçlık orman hediye edeceklerini belirterek, kampanya sonunda toplam bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanın ağaçlandırılacağını söyledi.

Borusan Lojistik'in ''kahverengi'' bir sektör oyuncusu olduğunu, çevreyi elinde olmadan kirlettiğini ifade eden Gürgenç, Borusan Grubu'nun en önemli inisiyatiflerinden birisinin her alanda sürdürülebilirlik olduğunu, önümüzdeki dönemde yaptıkları işleri daha iyi ve daha az kirleterek gerçekleştirmek için çalıştıklarını anlattı.

Borusan Grubu içinde sürdürülebilirlik çalışmalarının 2010 yılında başladığını kaydeden Gürgenç, ''ölçebilirsek, düzeltebiliriz'' mantığıyla yola çıktıklarını ve çevreye verdikleri zararı uluslararası danışmanlık şirketlerinden hizmet alarak ölçtürdüklerini, sonra da bu ölçümleri akredite ettirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Gürgenç, 1 milyon ağacın, sürdürülebilirlik yolundaki hareketin en önemli adımlarından biri olduğunu, kampanyanın duyulmaya başlamasından itibaren gerek müşteriler gerek tedarikçiler gerekse çalışanlar tarafından çok yoğun bir ilgi aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Borusan Lojistik çalışanlarının ve şirketin karbon ayak izini silebilmek için yola çıktık. Ortalama bir şehir yaşayanının faaliyetleri sonucunda yarattığı ayak izinin silinebilmesi için her yıl 7 ağaç dikilebilmesi gerektiği söylendi. 5 yılda 1500 çalışanımızın her biri için 7 ağaç, her 10 taşıma için 1 ağaç, her 10 konteyner elleçlemesi için 1 ağaç dikmeye karar verdik.

Toplam 1 milyon ağacın önemli bir kısmı, şirketin kendi ayak izini silebilmesi için dikmeye karar verdiği ağaç miktarıdır. 1 milyon kolay söylenebildiği için belirlenen bir rakam değil. 5 senelik stratejik planda ne kadar elleçleme ve taşıma yapılacağı planlanıyor. Bu planları gerçekleştirdiğimiz takdirde bu ağaç dikimi de gerçekleşecek. Biz şu anda 4. stratejik plan dönemini yaşıyoruz. Geride kalan 3 stratejik plan döneminde her neyi öngördüysek, daha fazlasını başardık. Bugün '1 milyon ağaç dikeceğiz' diye çıktığımız yolda 2015 yılında 1 milyonun üzerinde olduğunu göreceksiniz.''

''Önümüzdeki dönemde ek vergilerin gelmesi muhtemeldir''

Kaan Gürgenç, dünyanın bugünkü tüketim alışkanlıklarıyla kullanıldığında önümüzdeki dönemin hiç de iç açıcı olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Her ne yapıyorsak bunu daha sonra da yapabilmemiz, etrafımıza daha az zarar vermemiz, borç aldığımız kaynakları az kullanarak ya da aynı şekilde bizden sonraki nesillere teslim etmemiz için daha duyarı olmalıyız. Oyunun kuralları önümüzdeki dönemde değişecektir. Çünkü bu konuyla ilgili bilinç giderek yükseliyor. Bilinç yükseldikçe bununla ilgili denetlemelerin ve ek vergilerin gelmesi muhtemeldir. Biz, hem önümüzdeki döneme hazırlıklı olmak hem de bizden sonrakilere dünyayı aldığımız gibi bırakmak için yola çıktık. Benim 9 yaşında bir kızım var ve onun da en az benim kadar temiz bir havayı solumaya hakkı var. Borusan Lojistik'in Genel Müdürü olarak değil, bir baba olarak bu projenin altına imza atıyorum. Önümüzdeki dönem değişecek, değişen oyunun, kuralların öncü algılayıcısı olup fark yaratmak bir çıktıdır'' dedi.

Projenin içinde bulundukları sektöre örnek olmasını dileyen Gürgenç, atılan küçük bir taşın büyük dalgalar oluşturabileceğini söyledi.

7 ağaç 40 lira

ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Müftüoğlu, 1993 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı ile başlatılan ''7 Ağaç Ormanları'' projesinin doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılması, gelecek kuşaklara ulaştırılması için tüketim alışkanlıklarının değişmesi gereğine dayandığını belirterek, projeyi ''Türkiye'de her insanın katılabildiği doğaya borç ödeme projesi'' olarak tanımladı.

Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 27,2'sinin ormanlarla kaplı olduğunu, ancak uzmanların bu alanların yarısının verimsiz ve dağılımının dengesiz olduğunu dile getirdiğini ifade eden Müftüoğlu, yapılan hesaplara göre Türkiye'nin dörtte birinin daha ağaçlandırılması gerektiğini söyledi.

Bunun için kamu yönetimine olduğu kadar sivil toplum kuruluşlarına da büyük görev ve sorumluluk düştüğünü kaydeden Müftüoğlu, proje kapsamında 18 yıl boyunca bireysel ve kurumsal katkılarla 4 milyon fidanın toprakla buluştuğunu bildirdi. Vakfın dikilmesine aracılık ettiği tüm fidanların bakımı ve korunması sorumluluğunu üstlendiğini anlatan Müftüoğlu, ''Proje, geleceği güvence altına almak, yaşam alanlarımızı korumak amacıyla kamu kurumlarını, sivil halkı ve özel sektörü fidan dikme düşüncesiyle buluşturuyor ve böylelikle el birliğiyle ormanları oluşturuyoruz. Borusan Lojistik ile oluşturduğumuz işbirliğinin duyarlılık taşıyan diğer şirketlere de örnek olmasını istiyoruz'' dedi.

Projenin ana destekçisinin bireysel katılımlar olduğunu, ağaç dikmek isteyenlerin vakfa başvurması gerektiğini belirten Müftüoğlu, 7 ağacın bedelinin 40 lira olduğunu bildirdi.

İşbirliğinin Borusan Lojistik'in girişimiyle doğduğunu ifade eden Müftüoğlu, diğer sektörlerin de bu duyarlılığı göstermesini istedi.

Müftüoğlu, ilköğretim yıllarında ülkenin yüzde 13,3'ünün ormanlarla kaplı olduğunu anımsatarak, ''Bugün yüzde 27,2'ye yükseldi. Türkiye'de bazı şeyler iyiye de gidiyor. Bilinçlenme sürdüğü sürece yüzde 27,2'nin yüzde 30-40'lara tırmanacağı konusunda şüphem yok'' dedi.

ETİKETLER: firma çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/borusan-lojistik-1-milyon-agac-dikecek_87977.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!