Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Böyle Bir OSB Türkiye'de Yok"

Sanayi kuruluşları ile konut alanlarının iç içe girdiği ve sık sık hava kirlliği ile gündeme gelen Dilovası İlçesi'nde Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi, yeni bir tartışma konusu haline geldi.

yapi.com.tr
"Böyle Bir OSB Türkiye'de Yok"

DHA'nın haberine göre, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentteki gazete ve ajansların temsilcilerine kömürcüler OSB'yi gezdirerek, burasının Türkiye'ne bu alanda ilk ve tek OSB olduğunu, çevreye toz gitmemesi için dünyadaki en gelişmiş önlemlerin alındığını, vatandaşların tedirgin olmalarını gerektirecek bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

İzmit-Gebze arasında D-100 Karayolu kenarında faaliyet gösteren tüm kömür işleme tesisleri geçen yıl kapatılarak Dilovası'nın kuzeyinde kurulan Kömürcüler Organize Sanayli Bölgesi'ne taşındı. Yaklaşık 800 dönüm arazi üzerine kurulan 22 kömür tesisinin 16 işletmesi faal durumda bulunurken, 6'sının inşaatı devam ediyor.

Ancak OSB'deki tesislerin faaliyete geçmesi ile buraya Turgut Özal ve Kayapınar Mahalleleri'ndeki vatandaşlar, sürekli kömür tozu yağdığını belirterek şikayette bulundu. Bu yakınmalar da sık sık gazete ve televizyon haberlerinde yeraldı. Vali Ercan Topaca ise bugün kentteki gazetecilere Kömürcüler OSB'yi gezdirerek alınan önlemleri yerinde göstertti.

Vatandaşları tedirgin edecek bir durum yok

Açıklamalarında, buraya taşınmak istemeyen bazı kömür firmalarının kampanyalar başlattığını söyleyen Vali Topaca, ancak bölgedeki tüm kömür tesislerine verdikleri sürenin dolmasıyla, onların buraya taşındığını anlattı. Buradan çevreye kömür tozu yağmaması için Avrupa'dan Avustralya'ya inceleme ekipleri gönderdiklerini, oradaki teknik ve önlemlerin incelendiğini, daha sonra burada uygulamaya konulduğunu anlatan Vali Topaca şunları söyledi:

“Halka zarar verecek ve vatandaşımızı toz toprak içinde bırakmaya kesinlikle izin vermeyiz. Vatantdaşların tedirgin olmalarını gerektirecek bir sıkıntı yok. Bazı kişiler siyasi gerekçeler, bazıları da maddi gerekçelerle buraya taşınmaya karşı çıkmışlardı. Burada çok olumsuz bir durum varmış gibi kamuoyunu yönledirmelere izin vermeyeceğiz.”

Kömür tozuna spreyli çözüm

Kömürcüler OSB'nin yerinin 1996 yılında belirlendiğini ve kurulduğunu, 2006 yılında kamulaştırmanın sona erdiğini, o dönemlerde buraya yakın bölgede yerleşim de olmadığını söyleyen Vali Topaca, "Kurulum tamamlandıktan sonra benim dönemimde kömür işletmelerine verilen süre doldu. Daha önce D-100 kenarında faaliyet gösterdikleri ve hiç bir önlemleri olmadığı için çevreye büyük zarar veriyorlardı. Bir tesisin bacasında D-100'e yağ serpintisi olması nedeniyle meydana gelen trafik kazasında da bir avukatın hayatını kaybettiğini biliyoruz" dedi.

Hollanda ve Avustralya'da incelemeler yapıldığnıı söyleyen Vali Topaca konuşmasını şöyle sürdürdü: "Taşınmadan önce arkadaşlarımızı Hollanda ve Avustralya'ya gidip gördüler. Paketleme ve kırma işleri konusunda bilgilendiler. Burada doğabilecek sıkıntıları en aza indirecek şekilde tedbirlere başladık. Her tesise önce beton duvar, onun üzerine panel şeklinde perdeler ve onun da üzerinde toz tutma perdeleri var. Yer yer 8 metreye ulaşıyor. Spreyleme sistemi dediğimiz su püskürtme işlemi yapıldı. Tüm işletmelerde faal şekilde bu sistem çalışıyor. Yaz dönemlerinde bu sistem otomatik olarak devreye giriyor. Bu sistemin çalışıp çalışmadığı da elektronik takip sistemi kurmak suretiyle sürekli izlenecek."

Türkiye'de böyle bir depolama tesisi yok

Asıl sıkıntı yaratacak tozun yollarda olduğunu söyleyen Topaca, OSB içinde yolları temizlemek için de özel bir süpürge aldırıldığını, her işletmenin de buna benzer süpürme makineları ile bu tozu süpürerek tozumayı önlemesi gerektiğini belirterek, "Burada bazı çevrelerin iddia ettiği gibi büyük sorunlar olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir depolama tesisi Türkiye de yok" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/boyle-bir-osb-turkiyede-yok_112921.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!