Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu Modelle Dönüşüm Olmaz!

KONUTDER Yönetim Kurulu ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, hükümetin kentsel dönüşüm çalışmalarını eleştirdi. Çelik bu modelle dönüşüm değil, “bina yenileme” yapılacağını dile getirdi.

yapi.com.tr
Bu Modelle Dönüşüm Olmaz!

KONUTDER Yönetim Kurulu ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, hükümetin kentsel dönüşüm çabasını takdirle izlediklerini ancak mevcut yöntemle başarı sağlanamayacağını söylüyor. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre Çelik, “Kirayı öde, taşı, yaptığının yüzde 60’ını ver, kalanı sat, kâr edersin... Böyle bir ticari başarı dünyada yok” diyor. Çelik, kentsel dönüşümün devam eden haliyle özel sektörü inşaatın dışına iteceğini, bu alanda imtiyazlı kamu kurumlarını büyüteceğini ve dönüşüm yerine ‘bina yenileme’ olarak kalacağını ileri sürüyor. Şimdiki yöntemi; “Kiramı öde, beni taşı, yaptığının yüzde 60’ını da bana ver, kalanı sen sat kâr edersin... Böyle bir ticari yöntem de başarı da dünyada yok” diye tanımlayan Ömer Faruk Çelik şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm için bize göre 800 milyar lira bütçe lazım. Çünkü 7 milyon ev yıkılacak. Şimdi biz, dönüşüm adına 30 sene sonra tekrar yıkılacak binalar yapmamalıyız. Amaç eski evleri yıkıp yenilerini yapmaksa bu kentsel dönüşüm olmaz. Ama İstanbul’u, Ankara’yı, diğer çarpık kentleri yeniden planlarsak; iş merkezlerini, konut alanlarını, meydanları, cadde ve sokakları bir makro dönüşüm planına göre yaparsak bu kentsel dönüşüm olur. Şu ana kadar yapılan bu değil sadece ‘yık yap’.”

Türkiye’nin 10 yılını ele alınca (2002-2012) yaklaşık 5.5 milyon konut üretildiğini söyleyen Çelik, “ Bunun 500 binini TOKİ, 80 binini Emlak Konut üretmiş. Markalı konut denilen müteahhitler ki bunların sayısı 17’dir, 80 bin konut üretmiş. Geri kalanı piyasadaki sayıları binlerce olan inşaat firmaları üretmiş. Sektörde markalı konut üretenler vergisini veriyor ama bunların sektördeki pazar payı yüzde 1.6. Sektörün geneline yönelik eleştiriler ve önlemler de hep bu markalı konut üretenlerin aleyhine sonuçlar çıkarıyor” diye konuştu.

TOKİ var dersen özel sektörü küçültürsün

Sektörün yılda 500 bin konut ürettiğini belirten Çelik, “Kentsel dönüşümle de yılda 200-300 bin konut üretilecekse o konutlara para ödeyecek bir kitle oluşturulmalı ki 700-800 bin konutluk pazar oluşsun. Böyle bir pazar oluşmazsa özel sektör batağa gider. ‘TOKİ var yaparım, Kiptaş var yaparım, bakanlığım var yaparım’ dersen o zaman özel sektörü küçültürsün. Sadece ayrıcalıklı kamu kuruluşlarını büyütürsün. Mevcut haliyle bu kentsel dönüşümde herkesin kârlı çıkacağı proje sayısı yüzde 1 ancak çıkar” dedi

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-modelle-donusum-olmaz-_106733.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!