Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Bütün Paydaşlar Olarak Ortak Çözüm Konusunda Hemfikir Olmalıyız"

ÇEVKO, yirminci yaşının "Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu" temasıyla düzenlediği uluslararası zirveyle Yapı-Endüstri Merkezi’nde kutladı. ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Ferid Ekmekcioğlu’nun konuşması ve protokol konuşmaları ile başlayan etkinlik, "Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayi’nin Sorumluluğu" başlıklı panel ile

yapi.com.tr
"Bütün Paydaşlar Olarak Ortak Çözüm Konusunda Hemfikir Olmalıyız"

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) , yirminci yaşının "Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu" temasıyla düzenlediği uluslararası zirveyle bugün (1 Kasım 2011) Yapı-Endüstri Merkezi’nde kutluyor. ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Ferid Ekmekcioğlu’nun konuşması ve protokol konuşmaları ile başlayan etkinlik, "Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayi’nin Sorumluluğu" başlıklı panel ile devam etti.

"Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu" temasıyla düzenlenen uluslararası zirveyle kapsamında gerçekleştirilen ilk panel, "Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayi’nin Sorumluluğu" başlığı kapsamında gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Seda Akgül’ün üstlendiği panelde ISWA Genel Müdürü Herman Koller, EUROPEN Genel Müdürü Julian Carroll, PRO EUROPE Genel Müdürü Joachim Quoden ve ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer konuşmacı olarak yer aldılar.

"Atık yönetimi konusunda tüm dünyada ileri teknolojiler kullanılıyor"

Konuşmasına The International Solid Waste Association (Uluslararası Katı Atık Merkezi) hakkında bilgi vererek başlayan ISWA Genel Müdürü Herman Koller, kuruluşun şu anda 70’den fazla ülkede 1000’den fazla üyeliğe sahip olduğunu belirtti. Konuşmasının devamında atık ve iklim değişikliği konusuna odaklanan Koller, katı atık yönetiminin sera gazının azaltılmasında çok önemli bir adım olduğunu anlattı.

Kurum olarak atık yönetiminin etkileri anlamında kapsamlı bir araştırma yürüttüklerine değinen Koller, söz konusu araştırmanın sonucunu da salonda bulunan dinleyicilerle paylaştı. Bu bağlamda sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla yapılabilecekleri aktaran Koller, malzemelerin geri kazanımı ve geri dönüşümü konusunda kuruluşların duyarlılıklarının öneminin altını çizdi. Organik geri kazanım ve enerji geri kazanımı konularına da değinen Koller, bu kapsamda geliştirilen politika ve düzenlemeler hakkında genel bilgileri de paylaştı.

Genişletilmiş imalatçı sorumluluğu konusuna da değinen Koller, sonuç olarak atık yönetimi konusunda tüm dünyada kullanılan ileri teknolojilerin mevcut olduğunu vurguladı.

"Ticari çıkarlar ile kamu politikalarının yakınlaşmaya başladı"

Panelin bir diğer konuşmacısı olan EUROPEN Genel Müdürü Julian Carroll, EUROPEN adlı çevre ve ambalaj derneği ile ilgili genel bilgiler paylaştıktan sonra dinleyicilere söz konusu sürecin nasıl başladığını, geçmişten bugüne nasıl bir dönem geçirdiğini aktardı. Ambalaj atıklarının tüm atıklar içerisinde yüzde 3’lük bir orana sahip olduğunu ve bu oranın da önem teşkil ettiğini belirten Carroll, genişletilmiş imalatçı modeli hakkında da detaylı bilgi paylaştı. Bu bağlamda standart tek bir modelin olmadığını vurgulayan Carroll, "Endüstri bu sistemlerden ne bekliyor?" sorusunu da sunumunda yer verdi.

Başarı faktörlerini ise; hedeflerin net belirlenmesi, iş birliği yapılması, kapsamlı tartışmalar gerçekleştirmek ve çok aktörlü yapı olarak tanımlayan Carroll, geçmişten geleceğe bir dönüşüm geçirildiğini ve bunun itici faktörünün endüstri olduğunu belirtti. Carroll, son olarak ticari çıkarlar ile kamu politikalarının yakınlaşmaya başladığını vurgulayarak sözlerini noktaladı.

"Herkese uyan tek bir çözüm yok"

PRO EUROPE’un Genel Müdürü Joachim Quoden, 16 senelik bir oluşum olan PRO EUROPE’un Avrupa’da şemsiye organizasyon olarak çalıştığını aktararak şu anda 34 üyelerinin bulunduğunu ifade etti. Üretici sorumluluğu konusuna değinen Quoden, kendi misyonun teknik bilgi değiş tokuşunu arttırmak olarak tanımladı.

Üyelerinin tamamının sanayi sektörünün aktörleri olduğunu aktaran Quoden, bağımsız bir kuruluş olduklarına dikkat çekerek "yeşil nokta" olduklarını belirtti. Sektörün ambalaj konusu kapsamında çalışabileceği pek çok konu olduğunu anlatan Quoden, küçük ve orta ölçekli şirketlerle çalıştıklarına değindi.

Avrupa Birliği’nde uygulanan ambalaj direktifi hakkında da bilgi veren Quoden, kendisinin hep "en iyi sistem nedir?" sorusu ile karşılaştığını ancak herkese uyan tek bir çözümün olmadığını anlattı. Sunumunun devamında 'Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğu' alternatiflerini de anlatan Quoden, "bütün paydaşlar olarak ortak çözüm konusunda hemfikir olmalıyız" dedi. Son olarak 2020 vizyonlarından bahseden Quoden, entegre atık yönetiminin tüm haneler için geçerli olmasını ve geri dönüşüm kutularının daha çok benimsenmesini hedeflediklerini belirtti.

"Temel vizyonumuz sürdürülebilir kalkınma"

Panelin son konuşmacısı ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer, ambalajın yaşam döngüsü hakkında bilgi verdikten sonra tüketicinin korunmasına yönelik oluşturulan karar ve yönergelerden bahsetti. İmer, Avrupa Birliği Ambalaj Direktifi’nden bahsederek 27 ülkede 'Üretici Sorumluluğu Sistemleri'nin kullanıldığını aktardı.

Sunumunda Türkiye’deki sanayi sorumluluğu hakkında da bilgi veren İmer, ÇEVKO’nun temel vizyonunun sürdürülebilir kalkınma olduğunu anlattı. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin Ağustos 2011’de revize edildiğini de hatırlatan İmer, geri kazanım hedeflerinden ve kaynakta ayrı toplama çalışmalarından bahsetti. İmer, son olarak ÇEVKO’nun 2023 Vizyonu hakında bilgi vererek sunumunu tamamladı.

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/butun-paydaslar-olarak-ortak-cozum-konusunda-hemfikir-olmaliyiz_89595.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!