Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Büyük Bir Ekonomik Potansiyel Taşıyan Çevre Konusu Gündeme Alınmalı"

İSO Başkanı Tanıl Küçük: ''Türkiye elbette ki, küresel ısınma ile mücadelede sorumluluk almak zorundadır. Bizim altını çizdiğimiz husus, ülkemizin gerçekleri ile örtüşmeyen taahhütlere girilmemesi konusunda dikkatli olunması ve mümkün olduğunca çok finansal destek alınabilmesidir. Hükümetimiz ve firmalarımız, büyük bir ekonomik potansiyel taşıyan

yapi.com.tr / AA
"Büyük Bir Ekonomik Potansiyel Taşıyan Çevre Konusu Gündeme Alınmalı"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin küresel ısınma ile mücadelede sorumluluk almak zorunda olduğunu belirterek, ''Bizim altını çizdiğimiz husus, her iki süreçte de ülkemizin gerçekleri ile örtüşmeyen taahhütlere girilmemesi konusunda dikkatli olunması ve mümkün olduğunca çok finansal destek alınabilmesidir'' dedi.
    
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) 4.'sünü düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı'nın açılışında konuşan Küçük, insanlığın, sanayi devrimi ile birlikte, son iki yüzyılda, teknoloji ve üretim kapasitesinde büyük bir ilerleme kaydettiğini belirtti. Küçük, insan hayatına pek çok kolaylığı getiren bu sürecin, ne yazık ki doğada bazı tahribatlara yol açtığını dile getirerek, dünyanın ciddi ekolojik tehditlerle karşı karşıya geldiğini kaydetti.


Bunların ilkinin, ozon tabakasının incelmesi olduğunu anımsatan Küçük, bu konuda, dünyanın iyi bir sınav verdiğini, ülkelerin işbirliği yaptığını ve, ozon tabakasını incelten materyallerin kullanım ve üretimlerine son verilmesinde büyük mesafe kaydedildiğini söyledi. Küçük, burada Türkiye'nin de, kendi sorumluluğunu başarıyla yerine getirdiğine işaret ederek. sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Ancak, ekolojik tehdit ne yazık ki ozonla sınırlı kalmadı. Çok geçmeden, insanlığı tehdit eden, yeni ve çok daha büyük bir risk faktörü, küresel ısınma ve iklim değişikliği gündeme geldi. Öyle ki, ünlü gelecekbilimci, James Martin, iklim değişikliğini, insanlık için terörden çok daha büyük bir tehdit olarak nitelendiriyor. ülkemiz ise, maalesef, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenme potansiyeli taşıyan ülkeler arasında yer almakta.

Dolayısıyla, küresel ısınma, hem dünyamızın hem ülkemizin geleceği açısından son derece önemli ve hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konu. Bu noktada, EGD'nin gündelik siyasi ve ekonomik kaygılar arasında, geri plana düşme riski taşıyan bu hayati konuyu, gündemde tutmak üzere gerçekleştirdiği kurultayları çor önemli bulduğumuzu altını çizerek ifade ediyorum.''
    
''İnsanlık için en büyük tehdit...''
    
Tanıl Küçük, küresel ısınmanın, pek çok alt başlığı içeren geniş bir konu olduğunu ve tüm bunların kurultay kapsamında ayrıntılarıyla konuşulacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

''İnsanlık, bu büyük tehdidi, küresel ısınma tehdidini bertaraf etmek üzere, işbirliği yapmanın ve önlem almanın arayışı içinde. Eksikleri olsa, eleştirilse de, bu anlamda, kazanılmış mevcut en önemli zemin Kyoto protokolü. ülkemiz de, 2009 yılında Kyoto Protokolü'ne imza attı. Diğer taraftan, çevre, Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde de en zorlayıcı başlıklardan biri. Her iki sürece uyumun da, özellikle sanayimizi doğrudan ilgilendiren, büyük bir maliyet getirdiğini biliyoruz. Bu maliyete ve sorunun ortaya çıkmasında gelişmiş ülkeler kadar payı olmamasına rağmen, Türkiye elbette ki, küresel ısınma ile mücadelede sorumluluk almak zorundadır. Bizim altını çizdiğimiz husus, her iki süreçte de ülkemizin gerçekleri ile örtüşmeyen taahhütlere girilmemesi konusunda dikkatli olunması ve mümkün olduğunca çok finansal destek alınabilmesidir.''
    
Küresel ısınma gerçeğinin, ekonomide büyük bir dönüşüm sürecini de beraberinde getirdiğine işaret eden Küçük, dünyanın, şimdiden, yeşil büyüme, yeşil kalkınma, eko?refah, eko-inovasyon, iklim değişikliğine uyum teknolojileri, gibi kavramlarla konuşmaya başladığını kaydetti. Küçük, ''Hükümetimiz ve firmalarımız, büyük bir ekonomik potansiyel taşıyan çevre konusunu, hem yatırım hem de inovasyon alanı olarak mutlaka gündemlerine almalıdırlar. Ayrıca, bu süreçlerden bağımsız olarak da, kendimiz için, çocuklarımız için, ülkemizi çevre konusunda çağdaş standartlara taşımak zorundayız'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-bir-ekonomik-potansiyel-tasiyan-cevre-konusu-gundeme-alinmali_89812.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!