Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Tarlabaşı'nda 'Temizlik' Var!

Büyük Kentsel Dönüşüm Balat’ta

Geçen ay Tarlabaşı I. etabın ihale edildiği İstanbul’un ilk kentsel dönüşüm projesinden sonra gündemde şimdi ikinci kentsel dönüşüm projesi var. Fatih Belediye Başkanlığı, Fener ile Ayvansaray arası ve sahil kesimi yenileme alanları için ihale açtı.

Vatan Gazetesi
Büyük Kentsel Dönüşüm Balat’ta

eçen ay Tarlabaşı I. etabın ihale edildiği İstanbul’un ilk kentsel dönüşüm projesinden sonra gündemde şimdi ikinci kentsel dönüşüm projesi var. Fatih Belediye Başkanlığı, Fener ile Ayvansaray arası ve sahil kesimi yenileme alanları için ihale açtı. İhale kapsamında Ayvansaray ve Mürselpaşa Caddesi ve çevresindeki 59 yapı adası ve 909 parseli kapsıyor. Projenin uygulanacağı alan surların üst kısmında 79 bin 335 ve surun alt tarafında ise 200 bin 10 metrekare olmak üzere toplam 279 bin 345 metrekare.

İhale kapsamında üzerinde bina bulunan ve bulunmayan tüm arsaların, tarihi dokuya uygun binalar inşa edilerek yenilenmesi öngörülüyor. Balat daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm yapılacak bölge olarak belirlenmişti.

30 ayda tamamlanacak
Tarlabaşı’nda I. etap 21 bin metrekare alanlıydı. Balat’ta ise toplam alan bunun 13 katından fazla. İhale 18 Nisan’da Fatih Belediyesi Encümeni tarafından gerçekleştirilecek. İhaleyi kazanan yer tesliminden itibaren 30 ayda işi tamamlayacak. Verilen tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren en az 60 takvim günü olacak. Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemeyecek.

Kültür merkezi olacak
Binaların yaklaşık 500’ü 1. ve 2. dereceden tarihi eser. Restorasyon çalışmalarının ardından Balat Beyoğlu’na alternatif bir eğlence ve kültür merkezi haline gelecek. Otel ve alışveriş merkezlerine yer verilecek projede gayrimenkul sahipliği tıpkı Beyoğlu’nda olduğu gibi korunacak. Projede 16 bin metrekare anıt eser, 18 bin metrekare yeni yapı, 32 bin metrekare sivil mimarlık örneği eserler bulunuyor.

Bir zamanlar İstanbul’da yaşayan Museviler’in en önemli iskan merkezlerinden olan Balat’ta Yahudi, Rum ve Türk-İslam eserleri bulunuyor. İhaleyi kazanan bu tarihi eserleri de restore edecek.

Projede 16 bin metrekare anıt eser, 18 bin metrekare yeni yapı, 32 bin metrekare sivil mimarlık örneği eserler bulunuyor.

Balat’ta gayrimenkulu olan kazanacak

- Faruk Göksu (Kent Stratejisti)
Kentsel dönüşüm, Balat’ın canladırılmasına yönelik bir proje. Bu proje, yerel ekonominin kalkınmasını sağlayacak, ilçede istihdamı artıracak. Bu tür alanlarda binaların kullanımı çok kötü. Yeni fonksiyonlarla kullanımın etkinliği ve çeşitliliği artırılacak. Balat mevcut haliyle bir çöküntü alanı. Bu kentsel yenileme ile Balat İstanbul’un en önemli turizm ve ticaret merkezlerinden birisi olabilir. Mevcut gayrimenkuller daha değerli bir hale gelebilir. Bu proje doğru uygulanırsa Fatih’in gelişmesini tetikler.

İstanbul’da ve Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilirken halkın da katılımı sağlanır, projeler konsensus ile meydana getirilirse bu hem kamuya hem de vatandaşa daha çok çıkar sağlar. Kentsel dönüşümlerin olmazsa olmazı konsensustur.

Beyoğlu’nu Çalık dönüştürüyor
Beyoğlu Belediyesi’nin 16 Mart’ta gerçekleştirdiği Tarlabaşı kentsel dönüşüm ihalesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdür vekili olduğu Çalık Holding kazanmıştı. Çalık Holding ihalede, gayrimenkul sahiplerine yüzde 42 oranında pay vermeyi teklif etmişti. Bu ihaledeki en yüksek orandı. Beyoğlu Belediyesi bu yıl içinde Tarlabaşı II. etabın ihalesine çıkmaya hazırlanıyor. İkinci etap da ilk etap gibi gayrimenkul sahiplerinin hissedar olduğu ortaklık yöntemi ile gerçekleştirilecek.

Fatih, 11 kentsel dönüşümle Eminönü’ne rakip olacak
Fatih ilçe sınırlarında önümüzdeki yıllarda 9 kentsel dönüşüm projesi daha hayata geçirilecek. İlçenin turizme açılmasını öngören belediyenin, İstanbul Büyükşehir belediyesi ve TOKİ ile ortaklaşa gerçekleştireceği projeler ile Fatih 24 saat yaşanılan ve Eminönü kadar turist çeken bir potansiyele kavuşacak.

- Projelerin tamamlanması ile birlikte ilçenin hem Haliç hem de Marmara kıyıları daha iyi kullanılır hale gelecek.

- Deprem açısından yüksek risk taşıyan ilçede depreme dayanıksız olan yapılar yıkılarak yenileri inşa edilecek.

- Özellikle Balat ve çevresinde yapılacak kentsel dönüşüm projesi ile birlikte ilçenin Haliç kıyısı turizm ve alışveriş merkezi cenneti haline getirilecek.

- İlçede Bizans manastırı iken 1453 yılında camiye dönüştürülen Zeyrek Camii, Tekfur Sarayı, Anemas Zindanları ve Zeyrek Sarnıcı ile Zeyrek Evleri gibi önemli tarihsel yapılar bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-kentsel-donusum-balatta_53338.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!