Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çağdaş Sanat Fuara Taşınıyor

Çağdaş sanat dünyasının ve sanatseverlerin merakla beklediği “Contemporary Istanbul” (CI) yerli, yabancı 307 sanatçı ve 73 galerinin katılımıyla yarın başlıyor. Akbank Private Banking ana sponsorluğunda İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda 6 Aralık’a kadar sürecek etkinlikte resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video

Cumhuriyet Gazetesi
Çağdaş Sanat Fuara Taşınıyor

ağdaş sanat dünyasının ve sanatseverlerin merakla beklediği “Contemporary Istanbul” (CI) yerli, yabancı 307 sanatçı ve 73 galerinin katılımıyla yarın başlıyor. Akbank Private Banking ana sponsorluğunda İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda 6 Aralık’a kadar sürecek etkinlikte resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video art gibi farklı disiplinlerden yapıtlar sergilenecek.

Bu yıldan itibaren bölge odaklı bir strateji izleyen fuarın “Yeni Ufuklar / New Horizons” adlı bölümünde Suriye çağdaş sanatından örnekler, ayrıca Rusya, Berlin ve Ortadoğu’dan da sanatçılar ağırlanacak. Aralarında Burhan Doğançay, Sarkis, Ömer Uluç, Balkan Naci İslimyeli, Mehmet Güleryüz, Devrim Erbil, Haluk Akakçe, Hüseyin Çağlayan ve Leyla Gediz gibi Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının yanı sıra Anna Krivolap, Şirin Neshat, Meike Zopf, Serhiy Savchenko, Micheal Craig-Martin, Gosbert Adler, Shiva Ahmadi ve Günther Förg gibi uluslararası arenada adını duyurmuş sanatçıların eserleri de yer alacak.

Tüm bu geniş etkinlik ağıyla Contemporary Istanbul’un farklı bir boyuta evrildiğini ve öneminin giderek arttığını belirten CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yıldan itibaren farklı bir konsept arayışına girdiklerini söylüyor. Yerli yabancı çağdaş sanatçılara sahip çıkarak, onların dünyaya açılış noktası olmayı amaçladıklarını ifade ediyor:

“Farklı sanatların izlenebilmesi için daha çok bölge odaklı bir strateji izledik. ‘Yeni Ufuklar’ bölümümüzün konuk ülke, Suriye’ye odaklanması da bu yüzden. Ayrıca Alman galerileri ve koleksiyonerlerinin katılımıyla da özel etkinlikler düzenliyoruz. ‘Art From Berlin’e ayrılan alanda, Alman Çağdaş Sanatı’nın ilgi çekici örnekleri sergilenecek. Ayrıca fuar alanındaki Art Forum’da CI Konferanslar Dizisi gerçekleşecek.”

Geçtiğimiz yıl 48 bin kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl, 60 bin kişinin üzerinde bir katılım beklediklerini söylüyor Güreli. Ayrıca geçen yılki yüzde 56’lık satış oranının, bu yıl çağdaş sanat ortamındaki gelişmelerle birlikte yüzde 70’e yaklaşacağını tahmin ediyor.

Burhan Doğançay’ın “Mavi Senfoni” yapıtının 2 milyon 2 yüz bin TL’ye satılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu da vurgulayarak bir hatırlatma yapıyor Güreli: “Geçtiğimiz yıl CI’da Doğançay’ın ‘Stonewall’ adlı eserini sembolik olarak 1 milyon dolardan satışa sunmuştuk. Elbette piyasa bu fiyata hazır değildi. Şu an sanatta değer artışı değil, değer bulma dönemini yaşıyoruz. Yani Doğançay’ın değeri artmadı, olması gereken değere yaklaştı.”

Güreli, Türk çağdaş sanatının gelişmesi için devlet desteğine de vurgu yaparak yüzde 18 oranındaki vergilerin sanat eseri satın almayı olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. “Fransa, Almanya gibi ülkelerde KDV yüzde 6-7 civarında. Bizde de en az yüzde 8’e inmesi lazım” diyor.

Bir proje de İstanbul’daki sanat piyasasının merkeziyetçilikten kurtulup tüm Anadolu’ya yayılması için Sotheby’s ile ortak geliştirilen eğitim seminerleri. Bu kapsamda Anadolu’da sanatın yaygınlaşması için koleksiyonerlik üzerine düzenlenecek seminerler şubat ayından itibaren Konya’da başlayacak ve 6 ili dolaşacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-sanat-fuara-tasiniyor_74659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!