Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Cami Yıkılacak, Ticaret Merkezi Yapılacak"

Gaziosmanpaşa’da Çifte Minare Camii’nin yıkılmasına ilişkin karar, meclis üyelerinin oylarıyla onaylandı. Caminin yerine ticaret merkezi yapılmasının gündemde olduğu iddia ediliyor.

yapi.com.tr
"Cami Yıkılacak, Ticaret Merkezi Yapılacak"

İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde bulunan Çifte Minare Camii’nin yıkılıp yerinin değiştirilmesine izin veren karar, dün İlçe Belediyesi Meclisi’nden çıktı.  Birgün Gazetesi'nden Ömür Şahin Keyif ile Sıla Ertaş'ın haberine göre, Bir aylık itiraz süresinin dolmasının ardından, Camii yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

İmar Komisyonu’nda görüşüldükten sonra oylama için Belediye Meclisi’ne gönderilen kararda şu ifadeler yer alıyor: “Gaziosmanpaşa İlçesi, Merkez Mahallesi, F21C19D4B Pafta, 1993 Ada, 8 Parsel, 1945 Ada, 1-2 Parseller ve 1974 Ada, 7 Parselin; bitişik nizam 4 katlı konut alanı, dini tesis alanı ve bitişik nizam altı katlı ticaret+konut alanından kısmen ticaret+konut, kısmen de dini tesis alanına alınmasına ilişkin 1/1000 ölçekli TEM Güneyi Revizyon Uygulama İmar Plan tadilatı teklifinin incelenerek karara bağlanmak üzere yazımızın Belediye Meclisi’ne havalesini olurlarınıza arz ederim”. Meclis ise teklifi “Komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür” diyerek oyçokluğuyla onayladı.

‘Rantı büyütmek için’

CHP’li üyelerin “hayır” oyu verdiği kararda şerhi bulunan CHP’li İmar Komisyonu Üyesi Ferhat Epözdemir projeyi şöyle anlattı:

“Orada bir ada bazlı proje yapıldı, tarihi camimiz yıkılıyor, camiyi bir arka parsele gönderiyorlar. Bu ibadethanenin ticarethaneye tercihi, takası demektir. Niye camiyi alıyor? Çünkü rantı büyütmek için kamu çıkarlarını azaltıp rant alanlarını büyütüyor. Oraya konut ve ticaret merkezi yapacaklar. Cami bunun önünde engel teşkil ediyor. Bunun için de caminin yıkılması gerekiyor.”

Yeni imar planında da cami olduğunu belirten Epözdemir, asıl önemli olan noktanın “Cadde üzerindeki caminin alınıp arka parsele aktarılması ve cami yerine büyük cepheli, 41 metrelik bir ticaret ve konut alanı yapılacak olması” diyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım ve Planlama Müdürü’nün bu projenin bölgeye yoğunluk getireceği şeklindeki yorumundan bahseden Epözdemir, “burası zaten yoğun, proje bu açıdan da sıkıntı yaratacaktır” diyor. Epözdemir “tarihi camiye yapılan bu muamele iktidarın bakış açısını deşifre ediyor” diyor.

16 mahalleli Gaziosmanpaşa’nın 13 mahallesinin “riskli alan” ilan edildiğini söyleyen Epözdemir, Gaziosmanpaşa’nın kentsel dönüşümden nasıl etkilendiğini ise şöyle anlatıyor:

“Mezarlıklar, ibadethaneler, okullar, parklar bile riskli ilan edildi. Deli dumrul işi gibi... Gaziosmanpaşa’da 120 bin kent mağduru oluşmuştur. Bunların da 15 bini ölüdür. Karlıtepe Mezarlığı bile riskli ilan edilmiştir, oraya bile her an bir bina dikebilirler. İlçemizde olan Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümüdür, 4.5 milyon metrekarelik alana yayılmıştır. Bunların arasında genelde yoksul mahalleleri var. Bir önceki dönemden başlayan ve şimdi yeni Belediye Başkanı’nın sürdürdüğü bir şey bu. Şimdiki Belediye Başkanı 1999’da imar yolsuzluğundan ceza almıştı. Biz kendisine ‘Bu projelerden etkilenen insanlar için ne yapmayı düşünüyorsunuz?’ şeklinde bir soru yönelttik. Kendisi ‘yurttaşlar için yapıyoruz’ cevabını verdi. Öyle yapsanız, bu kadar insan mağdur olur mu? Sosyal değil iktisadi bakıyorlar. Müteahhitlik yapmaya çalışıyorlar. Emlakçılara, sermaye gruplarına burayı peşkeş çekiyorlar. Burada bir imar diktatörlüğü, imar faşizmi var diyebiliriz”

http://www.yapi.com.tr/haberler/cami-yikilacak-ticaret-merkezi-yapilacak_120966.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!