Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Uzlaşma Olmalı; ancak Yatırımcılara Yol Gösterecek Bir Plan da Olmalı"

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta: Gaziosmanpaşa'da çoğu gecekondu olmak üzere 28 bin 145 adet bağımsız birim dönüştürülecek. Zor bir süreç olduğunun farkındayız. Elbette uzlaşma olmalı; ancak yatırımcılara yol gösterecek bir plan da olmalı. Biz ideal modelin, 'değer' kriteri çerçevesinde düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz.

yapi.com.tr
"Uzlaşma Olmalı; ancak Yatırımcılara Yol Gösterecek Bir Plan da Olmalı"

758 konutluk bir dönüşüm projesi olan Essenora'nın basın lansman toplantısı sonrası yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta; toplamda 432 hektara yayılan 13 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışması yürütüttüklerini, kısa, orta ve uzun vadeli bir planlamayla ilçenin dönüşmesini öngördüklerini kaydetti. Kentsel dönüşüm sürecinin doğru yönetilmesi için yerel yöneticilere, finansmanı için azimli yatırımcılara ve en önemlisi halkın desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Usta; "Zor bir süreç olduğunun farkındayız. Elbette uzlaşma olmalı; ancak yatırımcılara yol gösterecek bir plan da olmalı. Biz ideal modelin, 'değer' kriteri çerçevesinde düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

HasanHasan Tahsin UstaGaziosmanpaşa'nın kentsel dönüşüm master planı hazırlanıyor

Şimdiye kadar hep yapılan planların uygulanmasında 'duvara toslandığını' vurgulayan ve kendilerinin kısa, orta ve uzun vadeli bir planlamayla Gaziosmanpaşa'nın dönüşmesini öngördüklerini söyleyen Usta, sözlerine şöyle devam etti:

"Her yönetim iş başına geldiğinde gündemini plan tadilatlarıyla meşgul ediyor. Bunun bazı sebepleri var; uzun vadeli düşünemiyoruz, şehir çok hızlı gelişiyor, ihtiyaçlar sürekli değişiyor, bunları gündelik olarak takip etmek zorlaşıyor. Biz, bunlar tekrar yaşanmasın diye çok parametreli bir planlama süreci kurguladık. Türkiye’de ilk kez yatırımcılar, meslek odaları, teknik elemanlar, akademisyenler, belediyemizin teknik sorumluları, siyasiler bir arada. Çok aktörlü bir çalışma yürütüyoruz ve bunun önümüzdeki yıllarda Türkiye’de kentsel dönüşüm kurgusunu oluşturmak ve yürütmek için de bir model olabileceğini düşünüyoruz.

Öncelikle İstanbul’un 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na bağlı kalmak şartıyla, bir vizyon planı hazırlıyoruz. Dünyaca ünlü mimarlık bürosu Foster+Partners'den de destek aldığımız ve bitme aşamasında olan bu planla, kentsel dönüşüm alanları ayrı bir yapıda olmak üzere, üst ölçekli bir projeksiyon yapılıyor. Buna ilave olarak, sadece kentsel dönüşüm alanlarını kapsayacak bir 'kentsel dönüşüm master planı' üzerinde çalışıyoruz. Böylece bütüncül bir kentsel dönüşümün önünü açmak; Gaziosmanpaşa'yı bir çekim merkezi haline getirmek arzusundayız. Bu planlarla birlikte kentsel dönüşüm alanlarında uygulanabilirliği mümkün olacak kentsel tasarım planlarını da hazırlıyoruz".


Gaziosmanpaşa hala varoş olarak anılmaktan rahatsız

Riskli alan tespitlerinin 'rant' öncelikli olduğu, bilimsel kriterlerin göz ardı edildiği yönündeki iddialara katılmadığını belirten Usta; deprem kuşağında olan Türkiye'de en riskli bölgelerin başında da İstanbul'un geldiğini, 1999 deprem faciası öncesinde yapılan ve bugünün yönetmeliklerine uygun olmayan bütün binaların risk taşıdığına vurgu yaptı. Gaziosmanpaşa'nın yapı stoğunun önemli bölümünü gecekonduların oluşturduğuna ve mülkiyet durumu, hisseli tapular, işgal gibi nedenlerle yaşanan hukuksal sıkıntının başka türlü aşılamadığına işaret eden Usta, "Biz, İstanbul’un merkezinde olmamıza rağmen, hala varoş olarak anılmaktan rahatsızlık duyuyoruz. Ulaşım ve altyapı problemleri çözülmüş, sosyal donatısı ve yeşil alanlarıyla, sosyal ve kültürel tesisleriyle, medeni bir şehirde yaşamak burada yaşayanların da hakkı. 500 bin kişinin yaşadığı Gaziosmanpaşa, örneğin metrodan istifade edemiyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm kurgusu oluşturulurken, bu saydığım zaruri durumların ötesinde insanca yaşayabilmek maksadıyla riskli alanlar oluşturuldu" diye konuştu.

Foto: Hasan Tahsin Usta, Essenora projesinin lansman toplantısında kısa bir konuşma da yaptı

"Özel sektör, iyi sonuçlar alındıkça daha istekli olacaktır"

Dönüşümde özel sektörün rolüne de değinen Usta, yatırımcının önünün açılmasını, ne kadar zamanda nereye kadar gidebileceğini bilmek istediğine işaret ederek şunları söyledi:

"Essenora gibi projeler, yol, iz olmayan bir alanda risk alarak; arkadan gelecek olanlara yön gösterdiği için önemli. Biz bu anlamda bütün çalışmalarımızı, yatırımları ve finansal modelleri, özel sektörle birlikte yönetmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm denilince akla Fikirtepe örneği geliyor; ben bu projenin (Essenora) iyi ve kötüyü ayırdetmek anlamında güzel bir örnek olacağına inanıyorum. Elbette bu yeni bir süreç; özel sektör, bu tür projelerden iyi sonuçlar alındıkça, daha istekli olacaktır".

http://www.yapi.com.tr/haberler/uzlasma-olmali-ancak-yatirimcilara-yol-gosterecek-bir-plan-da-olmali_125553.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!