Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Zincirlikuyu’ya 65 Milyon...

Can Reşit Özçiçek: Yabancıya konut satmak ihracattan daha kârlı




Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, yabancılara satışın önünü açması planlanan yasa tasarısının ülkemiz ekonomisi adına çok faydalı olacağını ve yabancılara konut satmanın ülke ekonomisi açısından ihracattan daha kârlı olacağını belirtti. Düzenlemenin Türkiye’nin en önemli sorunu olan cari açığın kapatılmasında da büyük faydası olacağını belirten Özçiçek, “Hem sektör, hem ülke ekonomisi için çok önemli bir adım” dedi.

Türkiye’nin ihracatındaki her 100 dolarlık gelirin, çeşitli sektörler ortalamasında her 50 dolarının ithal ikamesi olarak know-how, hammadde ve ara mamullere gittiğine değinen Özçiçek, yabancılara gayrimenkul satışında ise 100 dolarlık satışın tümünün ülke içinde kaldığına dikkat çekti. Bunun yanında gayrimenkulü kullanmak için yabancıların ülkemize geldiğini, ülkemizde de kendi evlerinde konaklamaları esnasında yaptıkları harcamalar, evlerine aldıkları beyaz eşya, mobilya ve gıda gibi alışverişlerin tümünün ekonomimiz içinde kaldığını ifade etti.

Ege Bölgesi’nde 1990’lı yıllarda ve Bodrum’da 2000-2007 yılları arasında 6 farklı projede toplam bine yakın gayrimenkulü yabancılara satmış olan bir kuruluş olduklarını belirten Özçiçek, doğrudan döviz girişi sağlamasının yanında yabancıların yakınlarına tavsiyesiyle birlikte turizm anlamında da bu sürecin çoklu faydası bulunduğunu sözlerine ekledi.

Önemli olan kanunla yasaklanmış ülke vatandaşlarının da alım yapabilir hale gelmesi

Can Reşit Özçiçek, kanunda stratejik bölgelerle ilgili alım sınırlamaları getirilmesinin de muhtemel olduğuna değinerek, bunun önemli bir nokta olduğuna dikkat çekti. Özçiçek, “Önemli olan, bugün gayrimenkul alması mümkün olmayan ve kanunla yasaklanmış olan ülke vatandaşlarının da alım yapabilir hale gelmesidir. Şirket olarak bize de her hafta çeşitli ülke vatandaşlarından projelerimizle ilgili bilgi talebi geliyor. Ancak birçoğuna şahsen alım yapamadıkları cevabını vermek durumunda kalıyoruz. Bunun aşılması, ülkemize büyük bir döviz girişi sağlayacak ve özellikle büyük şehirlerdeki gayrimenkul fiyatlarını yükseltecektir” yorumunu yaptı.

Bazı katı kurallar yumuşatılmalı

Özçiçek, yeni kanunda yabancılara satış prosedüründe de iyileştirmeler yapılarak, tapu izin müracaatının ilgili ordu komutanlıklarına gönderilmesi ve 6 ay gibi bekleme sürelerinin kısaltılarak normal bir Türk vatandaşı gibi yabancıların da kolaylıkla tapu almalarının sağlanması gerektiğini belirtti. Bazı katı kuralların da yumuşatılması gerektiğini belirten Özçiçek, şöyle devam etti:

“Elbette mevcut kanunda olan sınırlamaların, stratejik bölge ve adet/yüzölçümü kısıtlamalarının olması doğrudur. Diğer taraftan, uluslararası diploması teamüllerinin bir gereği olarak ‘karşılıklılık ilkesi’nin tamamen kaldırılması da mümkün değildir. Yine de bazı katı kuralların gevşetilmesi için adım atılması, ülkeler nezdinde birebir görüşmelerde bu konuların ele alınması, sürecin başlamış olması heyecan verici ve son derece pozitif gelişmelerdir.”

Yeni kanun düzenlemesi yanında, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının da Türk bankalarından gayrimenkul alımı için konut kredisi kullanma imkanlarının genişletilmesi gerektiğini sözlerin ekleyen Özçiçek, şu an bu imkan olmasına rağmen uygulamada birçok noktada sorunlar görüldüğünü sözlerine ekledi.


http://www.yapi.com.tr/haberler/can-resit-ozcicek-yabanciya-konut-satmak-ihracattan-daha-karli_96752.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!