Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çarklar Ekim Ayında Hızlandı ancak 'Kriz Etkisi' Sürüyor

Sanayide çarklar hızlanmaya başladı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, bir önceki aya göre 1.7 puan artarak yüzde 71.8 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanımının gerilemesinde ekim ayında iç pazarda yaşanan talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışamaması en önemli

Radikal Gazetesi
Çarklar Ekim Ayında Hızlandı ancak 'Kriz Etkisi' Sürüyor

Sanayide çarklar hızlanmaya başladı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, bir önceki aya göre 1.7 puan artarak yüzde 71.8 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanımının gerilemesinde ekim ayında iç pazarda yaşanan talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışamaması en önemli neden oldu. Aylık bazda kapasite kullanımı ekim ayında geçen yıla göre devlette 15.8 puan azalarak yüzde 67.6 olurken, özel sektörde ise 3.9 puanlık gerilemeyle yüzde 71.9’a indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün ‘İmalat Sanayiinde Eğilimler Ekim 2009’ verilerini açıkladı. Buna göre imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, bir önceki aya göre de 1.7 puan artarak yüzde 71.8 seviyesinde gerçekleşti. Küresel ekonomik kriz nedeniyle Ekim 2008’de kapasite kullanımının yüzde 76.7’ye gerilediği dikkate alındığında, Ekim 2009 kapasite kullanımındaki yüzde 4.9’luk gerileme krizin etkilerinin yoğun bir şekilde sürdüğünü bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi’ne cevap veren 4 bin 898 işyerinden derlenen verilerin analiz sonuçlarına göre, 2008 yılı ekim ayında 76.7 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 2009 yılı ekim ayında 71.8 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite kullanımı 2008 Kasım’da yüzde 72.9, aralıkta yüzde 64.7, ocak ve şubatta yüzde 63.8, martta yüzde 64.7, nisanda yüzde 66.8, mayısta yüzde 70.4, haziranda yüzde 72.7, temmuzda yüzde 72.3, ağustosta yüzde 69.7 olmuştu. Böylece şubattan itibaren, geçen yılki oranları yakalayamamakla birlikte, artış trendine giren kapasite kullanımı, ağustos ayında 2.6 puanlık bir gerilemeyle tersine dönüş sinyalleri vermeye başlamıştı. Eylül ayında kısmi bir toparlanma yaşayan kapasite kullanımı yüzde 70.1 olurken, ekim ayında ise endekste 1.7 puanlık bir toparlanma gözlendi.

Düşüşte neler etkili oldu?

Bu yılın ekim ayında, iç pazarda yaşanan talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni oldu. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 56.5 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 28.5 oranında etkili oldu. Kapasite kullanımında mali imkânsızlıklar yüzde 3.2, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3.9 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 2, işçilerle ilgili meseleler ise yüzde 1.2 oranında etkili oldu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/carklar-ekim-ayinda-hizlandi-ancak-kriz-etkisi-suruyor_74300.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!