Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

CEO'lar Krizi Nasıl Yönettiler?

12-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul Swissôtel’de düzenlenen Active ACADEMY 7. Uluslararası Finans Zirvesi, herkesin merak ettiği bir soruya yanıt aradı. Kapanış oturumunda CEO’ların krizi nasıl yönettiklerini irdeleyen Zirve, Türkiye’nin 5 önemli bankasının yöneticilerini aynı masa etrafında topladı.

yapi.com.tr
CEO'lar Krizi Nasıl Yönettiler?

br />
“İlk defa kriz bizi değil, biz krizi yönettik”

CEO’lar oturumda krizi nasıl yönettiklerini de açıkladılar. Türk bankacılık sisteminin etkin bir düzenleme ve denetleme sistemine sahip olduğu, sermaye yeterliği rasyosunun yüksek olmasının avantaj sağladığı, önceki krizlerde edinilen deneyimlerden ders alındığı konusunda fikir birliğine varılan oturumda Hakan Ateş, maliyetleri düşürme, ürün ve hizmet üretmeyi sürdürme ve riski kontrol eden yapılar oluşturmanın yanı sıra DenizBank olarak reklam bütçelerini artırdıklarını ifade etti. Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş ise “Krizden önce yapmamamız gereken hiçbir şeyi bu dönemde de yapmadık,” dedi ve ekledi: “Önceki krizlerde yönetilen bizdik, bu krizde ise ilk defa biz yönettik. Türk bankacılık sisteminin engin bir kriz deneyimi var, bu da bizim en büyük avantajımız oldu.”

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise kriz öncesinde akıllı davrandıklarını, 30 çarpanlı ürünler almadıklarını ve krize iyi girdiklerini söyledi ve ekledi: “Geçmiş yıllarda inanılmaz bir kredi büyümesi yaşadık. Krize iyi bir bilanço ile girme başarısı gösterdik, bu sayede de krizi iyi yönettik.” Garanti Bankası özelinde kredi politikalarının sıkılaştırıldığını da belirten Ergun Özen, ürün çeşitliliğini sağlamanın ve kaliteli hizmeti sürdürmenin başarıyı getirdiğini ifade etti.

TEB Genel Müdürü Varol Civil ise krizi nasıl yönettiklerini şu sözlerle açıkladı: “Önleyici tedbirlerimiz vardı. Eğitimimiz, denetleme ve iş yaptığımız kurumlar çok iyiydi. Merkez Bankası da bu dönemde bizimle işbirliği yaptı ve Türkiye makro ekonomik açıdan krize iyi girdi. Krizin başladığı o dönemde ortam da son derece iyiydi. Merkez Bankası’nda 70-80 milyar dolarlık rezervi, şirketlerin ise bankalarda 100 milyar dolarlık döviz rezervi vardı. Hane halkı borcunun milli gelire oranı ise yüzde 10’du. Kriz ilk başladığında ‘karşı taraf’ riski ile karşı karşıyaydık. Bunu da yurtdışındaki listeleri iyi inceleyerek ve kime likidite desteği verip vermeyeceğimizi iyi hesaplayarak aştık.”

Bugün itibariyle Türk bankacılık sektörünün karşı karşıya olduğu en büyük riskin kredi riski olduğunun da altını çizen Varol Civil, reel sektörün kendini yenilemesiyle ve kayıt dışılığı sona erdirilerek ve bilanço zayıflığı giderilerek bu sorunun aşılabileceğini belirtti.

Can Akın Çağlar: “Biz krizi yönettik ama bazı şirket CEO’ları yönetemedi”

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise, krizi nasıl yönettiniz sorusuna şu yanıtı verdi: “Etkin risk ölçümü ve denetim sistemleri sayesinde bankacılık sektörü bu krizi iyi yönetti. Global riskleri takip ettik ve 2007 yılının sonundan itibaren frene bastık. Ancak bazı şirket CEO’ları bu krizi göremediler.” Krizin ilk haftasında Ziraat Bankası’na 1,3 milyar TL’lik mevduat geldiğini de söyleyen Çağlar, “Bu dönemde mevduat garantisi verseydik krizi bu denli yüksek maliyetlerle yaşamazdık,” dedi. Önümüzdeki günlerde ciddi bir deregülasyon çılgınlığı yaşanacağını da sözlerine ekleyen Can Akın Çağlar, geçmişte yapılan aşırı regülasyonların küresel ekonomik krizi tetiklediğine dikkat çekti Ve denetlemenin derecesinin iyi ayarlanması gerektiğini söyledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/ceolar-krizi-nasil-yonettiler_74432.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!