Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre Bakanı 'Nükleer Şart' Dedi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Turkiye'nin Enerji talebinin karşılanması, ucuz enerji ve enerjideki çeşitliliği sağlamak açısından nükleer enerji santrallarının kurulması şarttır" dedi. Eroğlu bu konuda 'devletin de hükümetin de kararlı olduğunu' söyledi.

Radikal Gazetesi
Çevre Bakanı 'Nükleer Şart' Dedi

evre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Turkiye'nin Enerji talebinin karşılanması, ucuz enerji ve enerjideki çeşitliliği sağlamak açısından nükleer enerji santrallarının kurulması şarttır" dedi. Eroğlu bu konuda 'devletin de hükümetin de kararlı olduğunu' söyledi.

Anadolu Ajansı muhabirinin nükleer enerji tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Çevre Bakanı, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını hatırlattı: "Ülkemiz kalkınıyor. Yaptığımız hesaplara göre, şu anda Türkiye'deki yıllık enerji talebindeki artış yüzde 6 ile yüzde 8.4 arasında değişiyor. Hatta son yıllarda bu artışın yüzde 8.5'a kadar çıktığını müşahede ettik."


'Nükleer çevreyle uyumludur'
Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre Türkiye şu anda elektrik enerjisi ihtiyacının üçte birini hidroelektrik santrallardan, kalanını termik kaynaklardan (kömür ve doğalgaz) üretilen enerjiden karşılıyor.

Çevre Bakanı'na göre, Türkiye nükleer enerji konusunda 'çok geç kaldı.' Dünyanın her tarafında nükleer enerjiyle ilgili birtakım tesislerin yapıldığını dile getirdi:
"Nükleer enerji çevre düşmanıdır diye bir şey yok. Bana göre nükleer enerji usulüne göre kullanılması, atıklarının bertarafının sağlıklı şekilde yapılması durumunda çevreyle en uyumlu enerji kaynağıdır. TBMM'de de geçtiğimiz haftalarda bu husus tartışıldı ve kabul edildi. İnşallah kısa zamanda nükleer enerji santralları kurularak, ülkemiz de bu teknolojiye kavuşmuş olur diye düşünüyorum. Burnumuzun dibinde Ermenistan ve Bulgaristan'da nükleer enerji santralları geri teknolojiyle çalıştırılıyor. daha sağlıklı yapacağız. En ileri teknolojiyi getireceğiz."


Lobilerden lobi beğen
Nükleer santral projesinin ardında nükleerci lobinin olduğunu söyleyen çevrecilere karışılık, Japonya'da kentlerin içinde nükleer santral olduğunu söyleyen Eroğlu, nükleer karşıtlarının arkasında 'doğalgazcı lobi' olabileceğini iddia etti:

"Teknoloji çok gelişti. Nükleer reaktörler artık kentlerin içinde dahi yapılabilir. Fransa, enerji ihtiyacının yüzde 86'sını nükleerden karşılıyor. Gözümüzü biraz açmamız gerektiği kanaatindeyim. Tahmin ediyorum, olumsuz olduğu iddia edilen birtakım hususları doğalgaz satmak isteyen ülkeler gündeme getiriyor. Bir doğalgaz lobisi var. Nükleer, sonuçta alternatif enerji kaynağı. Bir çevre profesörü olarak söylüyorum; nükleer enerji bir çevre problemi yaratmaz. Bunun yerine doğalgaz çevrim santralı veya kömür santralı kurduğumuz zaman karbondioksit emisyonlarının artışı, nükleer enerji karşılaştıramayacağımız kadar büyük olacak."

Doğalgaz tüketiminde dışa bağımlı olunmasının gelecekte ne tür sıkıntılar yaşatabileceğinin herkes tarafından iyi bilindiğini ve sorunların yaşandığını söyleyen Eroğlu, "Devletimiz de hükümetimiz de kararlıdır, nükleer tesisler kurulacaktır. Enerji talebinin karşılanması, ucuz enerji ve enerjideki çeşitliliği sağlamak açısından nükleer enerji santralları şart" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-bakani-nukleer-sart-dedi_57500.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!