Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çiftalan'da Yeni Şehir Sevinci

Başbakan'ın yeni şehir projesine sevinen Eyüp'ün Çiftalan köyü, maden ocağı kapanınca ıssız bir yere dönmüş. Köylüler, "İşsizlik bitecek, sahilimiz de canlanacak" diyor.

Sabah Gazetesi
Çiftalan'da Yeni Şehir Sevinci

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa yakasında Karadeniz sahiline kurulması planlanan yeni şehir projesi, işsizlik ve çocukların eğitimi nedeniyle büyük göç yaşanan Eyüp'ün Çiftalan köyünde büyük sevinç yarattı. Göç nedeniyle nüfusu yarı yarıya düşen köyde, bir zamanlar en büyük geçim kaynağı hayvancılık ve maden ocakları olduğunu söyleyen kahvehane işletmecisi Levent Doğan (40), 15 yıldır kahvehane işlettiğini belirterek şunları söyledi:

Ulaşım bile sorun

"Önceden köy dolu olduğu için benim de ekmek param çıkıyordu. Ama işsizlik ve çocukların eğitimi için göç başlayınca işler bitti. Kahvehaneye çay alamıyorum desem yeridir. Maden ocakları gidince işsizlik sorunu ortaya çıktı. Şimdi bir tane maden ocağı kaldı. Oda deniz kenarında bulunuyor. Çocuklarımız denize gitmek istediğinde diğer köyün plajına götürmek zorunda kalıyoruz. Bu proje sayesinde hem işsizlik sorunu ortadan kalkacak, hem de sahilimiz kamyonların geçtiği bir sahil yerine insanların yüzdüğü bir sahil olacak. Toprakla doldurulan çukurlar da tehlike olmaktan çıkacak. Çukurlar yüzünden mezarlığımız bile kaydı. Ölülerimizi taşıdık."

Köylerinin Taksim'e 28 kilometre mesafede olduğunu söyleyen Doğan, "En önemli sorunumuz ulaşım. Arabası olanlar olmayanlara yardım ediyor. Buradan Taksim'e gitmek için Kemerburgaz'a gidip oradan otobüse biniyorduk. Proje ile toprak olan yolumuz 3. köprü otobanı olacak. Proje bittiğinde Taksim'e gitmeye gerek kalmayacak. Taksim ayağımıza gelecek. Çocuklarımızın taşımalı eğitim ile okumasına gerek kalmayacak" diye konuştu. 1914 yılında köylerinde tren hattı olduğunu belirten Doğan, "Buradan Kağıthane'ye kömür gidiyormuş. Burayı geliştirecek olan tren yolunu kaybettik ama 90 yıl sonra köyümüz yeni bir şehir olacak" dedi.

Maden ocağı olduğu için denizi kullanamadıklarını söyleyen 44 yaşındaki Harun Gürhaner ise, "Bir maden ocağı hala aktif durumda olduğu için denizi kullanamıyoruz. Bırakın köylüyü, muhtar, ormancı bile oraya gidemiyor. Ama proje hayata geçtiğinde buralarda bir devir sona erecek. İnsanlar para kazanmak ve ısınmak için kışın denize girerek çuval çuval kömür topluyordu. Burada şehirleşme olduğunda sahilimizde plajlar, yürüyüş yolları belki de kafeler olacak. İnsanlar artık kömür toplamaya değil çocuklarıyla birlikte oltalarını alarak balık tutmaya gidecek" dedi.

Geleceği planlamak

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ise şöyle konuştu: Ülkemiz, geçmişte yapılan hatalar nedeni ile kötü bir şehirleşme evrimi geçirdi. İstanbul'a yapılması düşünülen iki yeni şehir zihniyet dönüşümü sağlaması açısından önemli. Nasıl ki bir dönem numune hastaneleri yapılıp hastanecilik uygulamasına örnek teşkil etti ise, iki yeni şehir de örnek şehir olması bağlamında değerlendirilmelidir. Planlı ve düzgün şehri görenler plansız ve çarpık yapılaşma kıskacından kurtaracak formüllere daha sıcak bakacaktır. Bu süreç, var olan yapılar için değişimi ve dönüşümü tetikleyecektir. Toplumsal desteği artıracaktır. Günü kurtaran değil geleceği planlayan bir yaklaşım olması açısından iki yeni şehir projesi bu açıdan önemli.

Haber: Deniz DERİN

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/ciftalanda-yeni-sehir-sevinci_87331.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!