Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çiftlikler İzmir'e Yöneldi

Çiftlikler İzmir'e Yöneldi

Cumhuriyet EGE/Emre DÖKER



zellikle Bodrum çevresinde kümelenen balık çiftliklerinin yeni adresi İzmir oluyor. Burada turizmcilerin ve çevrecilerin yoğun tepkisini çeken kültür balıkçılığı işletmelerinin İzmir'de tesis açmak için 120'nin üzerinde başvuru yaptığı öğrenildi. Kent sınırlarında şu anda 100'ün üzerinde balık çiftliği bulunuyor.

Muğla'da kültür balıkçılığı, Bodrum ve Milas sahillerinde yoğunlaşan 124 kafes işletmesi, 59 toprak havuz işletmesi, 66 alabalık işletmesi olmak üzere toplam 249 işletmede gerçekleştiriliyor. Buradaki çiftliklerde geçen yıl, 30 bin 400 tonu denizlerde, 7 bin 200 tonu tatlı sulardaki alabalık işletmelerinde olmak üzere toplam 37 bin 600 ton üretim gerçekleştirildi. Bu yılın hedefi ise 54 bin tonluk üretim. Ancak yörenin turizmin odağında yer alması, iki sektörü karşı karşıya getiriyor. Ayrıca yarattığı kirlilik de çevrecilerin tepkisine neden oluyor.

Özellikle Salih Adası'nda yoğunlaşan kültür balıkçılığı işletmelerinin, çeşitli bakanlıkların ortak görüşü doğrultusunda başka alanlara taşınmasına çalışılıyor. Tepkiler nedeniyle bu bölgede "rahat edemeyen" işletmeler, gözünü İzmir'e dikti. İzmir sınırlarında balık çiftlikleri, özellikle Çeşme Yarımadası'nda yoğunlaşıyor. Balıklıova-Mordoğan-Karaburun güzergahındaki koylar, kültür balıkçılarının konuşlandığı alanların başında geliyor. TBMM'de yeni kabul edilen Çevre Yasası, kapalı koy ve körfezlerde balık çiftliği kurulmasına yasak getirse de, bu bölgedeki koyların çiftlikler tarafından "kapatıldığı" biliniyor. Bu bölgede de çiftliklere karşı mücadele sürerken, yeni isteklerin gelmesi, korumacı çevreleri endişelendiriyor.

Müracatta patlama
Yasaya göre balık çiftliklerinin il genel meclislerinden izin alması gerekiyor. Meclisin Daimi Encümen Üyesi Dilaver Koğ , son dönemde kendilerine gelen müracaat sayısında patlama yaşandığını söylüyor. Önceliği çevre ve turizme verdiklerini, bu nedenle konuya temkinli yaklaştıklarını belirten Koğ, şu bilgileri verdi:

"Diğer turizm bölgelerinden kaçan balık çiftlikleri Çeşme ve Karaburun'a yerleşmek istiyor. Konu edilen yerler turizm bölgesi. Çeşme, İzmir'in turizm cenneti. Buralarda balık çiftliklerine izin verirsek sonu ne olur? Kültür balıkçılığı için bize gelen 120'nin üzerinde müracaat var. Bunları bekletiyoruz."

CHP Balıkçılık Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları da, balık çiftliklerinin denizlerde kalıcı zararlar bırakmaması için açık denizlere kurulmasının şart olduğunu söyledi. Komisyon üyeleriyle birlikte İzmir ve çevresindeki koylarda inceleme yaptıklarını anımsatan Miçooğulları, "Bilim adamları ve balıkçılar bu tür üretimin açık denizlerde yapılmasının çevre için daha uygun olacağını ve denizlerde planlama yapılmasının şart olduğunu söylüyorlar. Bazı kıyılarda çok özel balıklar ve deniz dibinde yetişen çok özel canlılar var. Üretim balıkçılığının da bunları da yok etmemesi gerekiyor" diye konuştu.

Deniz bilimcisi ve Karaburun Belediyesi Meclis Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünsal da, balık çiftliklerinin hem görüntü hem de çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek, "Potansiyel yetiştirme alanlarının ve mevcut balık çiftliklerinin bulunduğu koylarda, körfezlerde yük kaldırma kapasitelerinin belirlenmesi gerekiyor. Kapasiteyi aştığınız zaman deniz çöker, İzmir Körfezi'nin eski hali gibi olur" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ciftlikler-izmire-yoneldi_45494.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!