Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çin Emlak Piyasası Batı'yı Korkutuyor

Çin'de son yıllarda hızla artan emlak fiyatları ülkede son dönemde yavaşlıyor ve bu durum düşüş eğilimine girdiği yönünde değerlendiriliyor. Ülkede özellikle büyük şehirlerde son dönemde emlak piyasasının düşüş eğilimine girmesi, beklenmeyen daha derin sonuçlar doğurabileceği yönünde endişelere yol açıyor.

yapi.com.tr / AA
Çin Emlak Piyasası Batı'yı Korkutuyor

STRONG>Çin'de son yıllarda hızla artan emlak fiyatları ülkede son dönemde yavaşlıyor ve bu durum düşüş eğilimine girdiği yönünde değerlendiriliyor. Ülkede özellikle büyük şehirlerde son dönemde emlak piyasasının düşüş eğilimine girmesi, beklenmeyen daha derin sonuçlar doğurabileceği yönünde endişelere yol açıyor. Ülkede piyasaları izleyen uzmanlar Çin'deki büyük şehirlerde gayri menkul fiyatlarında yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul ücretlerinin artışında yüzde 4,9 oranında bir düşüş olduğunu, geçen yıl büyük şehirlerde bu oranın yüzde 21,5 olduğu, Çin'in küresel mali krizden çıktığı dönemde 2009 yılında ise artışın neredeyse yüzde 10'larda seyrettiğini kaydediyor.
    
Çin'de gayri menkul sektörü özellikle son on yılda olağanüstü büyüme göstererek ülkede inşaat, demir, çelik sektörlerine büyük katkı sağlamıştı. Emlak fiyatlarının hızlı bir ivmeyle artışı Çinlileri banka mevduatlarından ziyade gayri menkul sahibi olmaya iterken, gayrimenkul ülkede tercih edilen bir yatırım aracı haline geldi. Ülkede, yerel yönetimlerin altyapı projelerinin finansmanında da arazi satışları önemli bir araç oldu. Ancak özellikle son bir yıl içerisinde dünya bankası ekonomistleri başta olmak üzere, yabancı basın ve uzmanlar da Çin'de bir ''emlak balonu'' olduğu yönünde yorumlar yapmış ve bu durum Çin ekonomisindeki büyük risklerden biri olarak değerlendirilmişti.
    
''Emlak sektöründeki yavaşlama piyasalara zarar verebilir''
    
Öte yandan, birçok yabancı uzmanın da Çin'in emlak sektörüyle ilgili son dönemde dikkat çektiği unsurların başında gayri menkul piyasasındaki düşüşün ülkenin diğer sektörlerine verebileceği zararlar geliyor. Özelikle gelişen ülkelerde ekonomik kalkınmanın lokomotif unsurlarından olan inşaat sektörü ve buna bağlı olarak sanayi, yatırım sektörü ve dolaylı tüketici harcamaları gibi unsurlara da zarar vereceği yönünde görüşler bulunuyor. Çin'in emlak piyasası beklenenin üzerinde yavaşlama eğilimine girerse etkisinin de birçok sektörde hissedileceğini ifade eden uzmanlar, ihracat ağırlıklı Çin ekonomisinin bu durumdan etkileneceğini dile getiriyor.
    
Yabancı basında yer alan haberlere göre ülkede gayri menkul piyasasının yavaşlaması inşaat sektöründe kullanılan birçok metal ücretini de etkilemeye başladı. Washington Post gazetesinde konuyla ilgili bir yorumda, Çin Emlak Bankası Başkanı Guo Şuçing 'in ''gayrimenkul piyasası bazı açılardan çıldırmış'' sözlerine yer verilmiş ve Pekin'in kent sakinlerinin gelirlerine oranla dünyadaki en pahalı gayrimenkul piyasalarından biri olduğuna vurgu yapılmıştı.

Gazetede bazı verilere de yer verilirken Pekin'de 2006 yılında ortalama yeni bir dairenin 100 bin dolar olduğu, bu rakamın ortalama bir kent sakininin 32 yıllık harcanabilir gelirine eşit olduğu belirtiliyor. Pekin'de 2011 yılında ise aynı şekilde bir daire ücretinin iki katından daha fazla arttığına vurgu yapılırken, ortalama bir daire fiyatının 250 bin dolar olduğu ve bir sakinin 57 yıllık bir birikimle aynı eve sahip olabileceği kaydediliyor.
    
Çin'in ekonomik başkenti lokomotif şehirlerinden Şanghay'da ise ev satışlarında son 6 ayda düşüş gözlenirken, Şanghay Emlak Ticaret Merkezi nisan ayında satışların 11 bin birime düştüğünü, bu rakamın ocak ayında 17 bin 500 olduğunu aktardı. Dev metropoldeki emlakçılar daire satışlarında düşüşün, emlak sahiplerini dairelerini satmamaya teşvik ettiğini ve ev sahiplerinin fiyatların eski haline dönmesini beklediğini ifade ediyor.
    
Fiyatlar ikinci ve üçüncü kademe şehirlerde yükseliyor
    
Öte yandan Çin'de yüksek emlak fiyatları son dönemde büyük şehirlerden orta ölçekli ve gelişen şehirlere doğru kaymaya başladı. Çin basınında yer alan haberlerde Pekin ve Şanghay'ın şehir merkezlerinde inşa alanlarının eskiye oranla azaldığı, bu nedenle çevre bölgelerde arsa fiyatları nedeniyle konut fiyatlarında artış görüldüğü yönünde yorumlar yer alıyor. Çin'de ikinci çeyrekte iş dünyası ile ilgili mülklerin metre kare arsa fiyatının 5 bin 506 yuen civarında bir ortalamasının olduğu, büyüme oranına göre yüzde 0,56 yavaşlama olduğu kaydediliyor. Konutlarda ise bu durumun değişmediği ortalama metrekare fiyatının 4 bin 443 yuen olduğu ve büyüme oranında yüzde 0,27 düşüş gözlemlendiği bildiriliyor. Ülkenin en müreffeh üç bölgesi olan Yangzı nehri deltası, İnci nehri deltası ve Bohay hattında da eskiye oranla arazi fiyatları çok yavaş bir büyüme gösterdi.
    
Batı medyasında yer alan ''Çin'deki büyük emlak balonu patlayabilir'' şeklindeki yorumlara Çinli uzmanlar, nisan ayındaki emlak fiyatlarında artışın aşağı seyrinin balonun patladığı şeklinde söylemenin yanlış olduğunu ifade ediyor.
The Economist dergisinde yer alan bir yorumda fiyatlarda keskin bir geri dönüşün işaretlerinin hemen görülmeyebileceği yönünde yorumlar yer alırken, ilk olarak satış oranlarında düşüş eğiliminin görüleceği kaydediliyor. Dergide iyimser satıcıların fiyatların önceki haline dönmesi için bekleyeceği değerlendirmesi yapılırken, ABD menşeli uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor'un gelecek 12 ay içerisinde ülkede gayri menkul fiyatlarında yüzde 10 düşüş tahmin ettiği bilgisi de yer alıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/cin-emlak-piyasasi-batiyi-korkutuyor_88404.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!