Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çinko ve Alüminyumda Fiyatlar Fırladı

Son bir yılda oluşan arz açığı ve stoklarda yaşanan geriçekilme endüstriyel metallerin görünümünü iyileştirdi.

yapi.com.tr
Çinko ve Alüminyumda Fiyatlar Fırladı

Küresel ekonomik büyümede canlanma belirtileri ve tarımsal emtiadaki oynaklık yatırımcıyı metal piyasalarına yönlendirmeye devam ediyor. Arz kaygılarını da eklenmesiyle uluslararası piyasalarda metal fiyatları hızlı bir yükseliş içinde. Londra Metal Borsası’nda (LME) dün çinko 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Alüminyum fiyatları ise 16 ayın zirvesini gördü. Analistlere göre stokların azalması, arz açığının oluşmaya başlaması ve yatırım amaçlı para girişleri metal piyasasının yılın geri kalanında da destekleyecek.

Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre, geçtiğimiz senelerde yüksek stokların baskısını hisseden çinko ve alüminyumda trend tersine döndü. Son bir yılda stoklarda yaşanan geri çekilme ve arzın azalması fiyat görünümünü iyileştirdi. LME’de 3 aylık çinko 2 bin 370 dolar/ton ile Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi test ederken, 3 aylık alüminyum 2 bin 36 dolar/tonla geçtiğimiz yılın şubat ayından bu yana en güçlü düzeye geldi. Çinko fiyatlarındaki, bazı madenlerin kurumaya başlamasına karşın büyük maden projelerinin durmasıyla açıklanıyor.

Çinkoda beklenti yükseliyor

Analistler, çinko fiyat öngörülerini artırıyor. Reuters anketine göre, analistler 2014 fiyat beklentilerini ton başına 2 bin 115 dolar 40 cente çıkardı. Bu bir önceki ankete göre fiyat tahminlerinin yüzde 3 artırıldığı anlamına geliyor. Çinko yılbaşından bu yana yüzde 15 ile en fazla prim yapan ikinci endüstriyel metal oldu. LME’de önceki gün çinko stoku art arda 16’ncı gün gerileyerek 656 bin 675 ton ile Aralık 2010’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Bank of America Merrill Lynch, küresel rafine çinko talebinin gelecek yıl arzın 253 bin ton üzerine çıkacağı ve bu yılki 85 bin tonluk arzın aşılacağı tahmininde bulundu. Yatırımcının bu gelişmeleri yakından takip etmesi nedeniyle fiyatlarda kaçınılmaz olarak artış olacağı yorumu yapılıyor.

Alüminyum stoku %9.4 azaldı

Yılbaşından bu yana yüzde 14 yükselen alüminyumda stoklarının 4.95 milyon tonla Eylül 2012’den bu yana görülen en düşük seviyeye inmesinin etkisiyle fiyatlar hafta başından bu yana değer kazanıyor. Dünya genelinde, özellikle otomotiv sektöründen gelmeye devam eden olumlu talep ile fiyatta yükselen trendin devam ettiği belirtiliyor. LME’de stoklar bu yıl yüzde 9.4 kayıpla 22 ayın en düşük seviyesinde. Uzmanlara göre bu yıl talep arzın 136 bin ton üzerine çıkacak ve gelecek yıl arz açığı 504 bin tonu bulacak. Natixis emtia araştırma bölüm başkanı Nic Brown, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, bu metalde görünümün iyileştiğini ve fiyat rallisi beklenebileceğini söyledi. Alüminyum teknik olarak yükseliş eğilimli anlamına gelen ayı piyasasında. Fiyatlar şu an, şubat ayındaki 1.677 doların yüzde 20 üzerinde. Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Çin’in dışında üretim yılda 2.8 milyon tona ulaşırken, Çin’in üretim kısıntısı miktarı Ocak 2013’ten bu yana 3.2 milyon tonu buldu.

Diğer metallerde de yükseliş var

Endonezya’nın nikel cevheri ihracatına getirdiği yasak sonrasında bu metal, kahveden sonra yılın en büyük getiri sağlayan emtiası oldu. Mart sonundan bu yana nikel fiyatlarında çıkış yüzde 19 civarında. Uluslararası Nikel Çalışma Grubu verilerine göre global nikel piyasasında mayıs ayında 400 ton arz açığı oluştu. Geçen yılın aynı döneminde ise 9 bin 200 ton fazla ortaya çıkmıştı. Nisan ayında 3 bin 300 ton arz fazlası oluşmuştu. Mayıs ayında global birinci sınıf nikel tüketimi 154 bin 200 ton olarak gerçekleşirken, üretim 153 bin 800 ton oldu. Mayısta nikel madeni üretimi de nisandaki 169 bin 100 tondan 181 bin 100 tona yükseldi. Avustralya merkezli yatırım bankası ANZ nikel fiyat tahminini artırdı. Banka, arz görünümünden dolayı gelecek üç yıl içinde nikel fiyat tahminlerinde yüzde 20-30 artış yaptı. Yılın geri kalanında fiyatların 18-20 bin dolar/tonda seyredeceği tahmin ediliyor.

Bakıra fonların talebi arttı

Mart sonundan bu yana bakırdaki yükseliş %6.3. Bakır geçen hafta çok talep gördü, büyük spekülatörler yaklaşık 7 bin 500 kontrat alarak kapalı pozisyonlarını 14 bin 627'ye çıkardılar ve neredeyse %100’lük bir pozisyon artışı gerçekleştirdi. Hedge fonlar da aynı yönde hareket ederek kapalı pozisyonlarını %25 oranında artırdılar. Bakır dün Londra’da 7 bin 52 dolar/tondan satıldı. Diğer yandan kurşun fiyatları son dört ayda % 7.3 yükseldi. Bloomberg’in 22 emtia ürününü izlediği endeks %3.7 gerilerken, MSCI Dünya Endeksi %4.4, Bloomberg Hazine Tahvili Endeksi %1.7 prim yaptı. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur piyasasında ise peşin işlemli kalay 50 dolar/ton artışla 22 bin 200 dolar/ton seviyesinden kapandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cinko-ve-aluminyumda-fiyatlar-firladi_122815.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!