Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çorum Kalesi’ndeki, “Kale Kondu”lar Yıkılıyor

Çorum Kalesi'nin yapı işgalinden kurtarılıp turizme kazandırılması için başlatılan restorasyon sürüyor. Kale içinde bulunan ve yaklaşık 10 milyon TL bedelle kamulaştırılan 41 binadan 4'ü yıkıldı. Metruk haldeki binaların tamamının yıkılacağı çalışmada, kale surları içinde kalan 3 bina da restore edilecek.

yapi.com.tr
Çorum Kalesi’ndeki, “Kale Kondu”lar Yıkılıyor

Çorum’da, 1571 yılında inşa edilen Çorum Kalesi, günümüzde yapı işgaline uğradı. Çorum Belediyesi tarihi Çorum Kalesi’nin yapı işgalinden kurtarılması için 2016 yılında restorasyon çalışması başlattı. Projeyle kale içindeki 41 yapı, yaklaşık 10 milyon TL’ye kamulaştırıldı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca verilen onayın ardından Çorum Belediyesi’nce kamulaştırılan 41 yapının belirli aralıklarla yıkımına başlandı. Halk arasında ‘kale kondu’ olarak bilinen ve kale surları içinde kalan 4 bina yıkıldı.

Sözcü’de yer alan DHA kaynaklı habere göre; kale surları ile kale içinde bulunan tescilli olan 3 yapının ise restore edileceği belirtildi. Yapılacak çalışma ile tarihi Çorum Kalesi’nin içindeki metruk yapılardan arındırılarak, turizme kazandırılması hedefleniyor.

“Restore edilecek”
Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, 320 metre uzunluğunda sur duvarlarına sahip, yaklaşık 7.5 metre yükseklikte duvarları bulunan kalenin Türkiye’deki ender bulunan yapılardan olduğunu söyledi.

Yağbat, “Yapılan kamulaştırma sonrasında metruk haldeki binalardan 4’ü yıkıldı. Ardından diğer binaların da yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Bu süreci bu yıl tamamlayacağımızı düşünüyorum. Buranın yaşayan bir kale olma niteliğinin devam etmesini istiyoruz. Bu kapsamda düşüncemiz içeride daha çok ticaret ve butik konaklamaların olduğu, kültürel faaliyetlerin yapılacağını bir alan fonksiyonları üzerinde bir proje düşünüyoruz. Ayrıca kale surlarının ve içindeki yapıların onarım ve restorasyonunun yapılması gerekiyor. İki aşamalı bir çalışma bu” dedi.

Çorum Kalesi’nin turizme kazandırılmasını istediklerini belirten Yağbat, “Tarihi yapılarımızın kentimizin kültür ve turizme katkısını önemsiyoruz. Elimizdeki böyle değerlerin yapıların kazandırılmasını çok önem arz ettiğini düşünüyoruz. Özellikle bu konuya büyük önem veriyoruz. Bu anlamda Çorum Kalesi’nin hazırlanacak proje sonrasında kentimizin turizmine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacağını bir çekim noktası olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/corum-kalesindeki-kale-kondular-yikiliyor_177742.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!