Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Cumhuriyetin İzleri AOÇ’den Silinmek İsteniyor’

TMMOB’ye bağlı 5 meslek odası, Anakent Belediyesi’nin Atatürk Orman Çiftliği’yle (AOÇ) ilgili onayladığı plana sert tepki gösterdi. “Cumhuriyetin izlerini başkentinden silmeye ve AOÇ’nin talana açılmakta olduğunu” belirten odaların başkanları, yasal tüm kanallar kullanılarak planın iptali için gerekli girişimleri üstleneceklerini bildirdi.

Cumhuriyet Ankara
‘Cumhuriyetin İzleri AOÇ’den Silinmek İsteniyor’

TMMOB’ye bağlı 5 meslek odası, Anakent Belediyesi’nin Atatürk Orman Çiftliği’yle (AOÇ) ilgili onayladığı plana sert tepki gösterdi. “Cumhuriyetin izlerini başkentinden silmeye ve AOÇ’nin talana açılmakta olduğunu” belirten odaların başkanları, yasal tüm kanallar kullanılarak planın iptali için gerekli girişimleri üstleneceklerini bildirdi.

Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ortak bir açıklama yaptı. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2 Temmuz’daki kararının Anakent Belediyesi’nin 13 Ağustos tarihli kararıyla onanarak yürürlüğe girdiği anımsatılan açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi’nin dahi ‘Ankara’nın akciğeri’ olarak adlandırdığı, 1. derece doğal sit alanı olmasının yanı sıra, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimizin mirası niteliğinde olan AOÇ alanı son kararla talana açılmaktadır” denildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararlarına göre, 1. derece doğal sit alanlarında sınırlı düzeyde rekreasyon amaçlı kullanımların dışında, herhangi bir yapılaşma kararı almanın suç olduğu vurgulanan açıklamada, oysa söz konusu alanında otel, hastane, akaryakıt istasyonu, otobüs terminali, sosyal tesis alanları, sanayi tesis alanları, eğitim tesisleri gibi yoğunluk arttırıcı yerleşimlerin yapılmasının onaylanmasıyla bu ilke kararlarının hiçe sayıldığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulu’nun elbiriliğiyle onaylamış olduğu ‘Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı’ adını taşıyan bu planda geçmişte 30 milyon metrekareden daha fazlası talan edilmiş olan AOÇ alanın üstündeki işgallerin önlenmesi ve tasfiyesi beklenirken, ilave inşaat alanları açılarak geçmişteki talan zihniyeti adeta şahlandırılarak üstelik adı ‘koruma’ olan plan kararlarıyla AOÇ’nin ranta açılması ve talanı yeniden gündeme getirilmiştir. Talan planında ‘tarihi çekirdek alanı’ olarak adlandırılan alanda görünen o ki AOÇ merkezi iş alanı olarak planlanmıştır. Adından tarihi ve doğal değerlerin korunacağı sanılan planda, yıllardır iskelet gibi duran Marmara Oteli yasallaştığı gibi, ilave sosyal tesis binaları, lokantalar, büfeler ve diğer ticari aktivitelerle mevcut yoğunluğun daha da arttırılması planlanmaktadır. Değil koruma planlarında, alışılmış imar planlarında dahi var olmayan bir kullanım kararı bu planla getirilerek; yapılaşma miktarına herhangi bir sınırlama getirilmeksizin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın inisiyatifi ile uygun göreceği her türlü yeni bina yapımı ve kullanım biçimine yer verilerek, plan kararlarında henüz yer almayan, yandaşlarca talep edilebilecek yeni yapılaşmaların da ucu açık bırakılmaktadır.”

‘Bu planın altına imza atanlar açıkça suç işlemektedir’

Belediye ile kurulun elbirliğiyle onayladığı “koruma” planıyla AOÇ’nin, Ankara’nın herhangi bir kent parçası gibi yapılaşma alanına dönüştürüldüğü, otoyollarla ve amacı yeni inşaat alanı yaratmaktan başka bir şey olmayan kullanımlara yer verilerek yok edilmeye çalışıldığı kaydedilen açıklamada, “Bu planın altına imza atan meslektaşlarımız, onaylayan ‘koruma’ kurulu üyeleri ve belediye meclis üyeleri Cumhuriyetin izlerini elbirliğiyle Cumhuriyetin başkentinden silmeye, Mustafa Kemal’in ‘En büyük eserimden biridir’ dediği AOÇ’ye, gelecek nesillerimize bırakılması gereken kültürel mirasımıza ve mevcut yasalarımıza karşı açıkça suç işlemektedirler. Bu planın TMMOB’ye bağlı odalarımızca kabul edilmesi imkânsız olup, yasal tüm kanallar kullanılarak planın iptali için gerekli tüm girişimleri üstleneceğimizi ve bu planın takipçisi olmayı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.

ETİKETLER: kurum kent koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/cumhuriyetin-izleri-aocden-silinmek-isteniyor_82303.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!