Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çürük İnşaatın Önüne Geçmek için Müteahhitlere Sicil Numarası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van depreminde sınıfta kalan inşaat sektörüne çekidüzen vermek için yeni tedbirler aldı. Artık her müteahhidin bir sicil numarası olacak. Çürük inşaat yaptığı tespit edilen müteahhitlerin faaliyetleri durdurulabileceği gibi meslekten men de edilebilecek.

yapi.com.tr
3 Çürük İnşaatın Önüne Geçmek için Müteahhitlere Sicil Numarası

Foto: Berk Özkan (AA)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı kalitesinin arttırılması için ciddi bir adım attı. 1 Ocak 2012’den itibaren hayata geçirilecek yeni uygulama ile artık her müteahhidin bir sicil numarası olacak.

Sicili kötü müteahhit çivi bile çakamayacak

Radikal Gazetesi'nden Tarık Işık 'ın haberine göre Bakanlık, müteahhitleri sicil numarası üzerinden Türkiye’nin neresinde iş yaptığını ve işin işleyiş şeklini merkezden takip edecek. Eksik işi veya kusuru tespit edilen müteahhidin faaliyeti sicili üzerinden dondurulacak veya meslekten men edilebilecek. Müteahhidin faaliyet akışı müteahhidin sicil numarası üzerinden Belediye İmar Müdürlükleri ve Yapı Denetim Büroları tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müteahhitlik sicil birimine bildirilerek yasaklama ve izin yetkisi ana merkezden kontrol edilerek verilecek.
Böylece çürük ya da kusurlu yapı yapan müteahhitler eksiğini düzeltmediği takdirde Türkiye’nin hiçbir yerinde müteahhitlik yapamayacak. Müteahhitlere sicil numarası verilmesinin yanı sıra, 1 Ocak 2012 tarihinden sonra inşaatlarda çalışan ustaların tamamı da sertifikasyona tabi tutulacak.

Ustalara sertifika mühendislere eğitim

Kalıpçı, demirci, tesisat ve elektrik işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi olması zorunlu olacak. Sertifikasız usta çalıştıran müteahhide kişi başına 2 bin lira ceza kesilecek. Belgesiz ustalara Bakanlık İl Müdürlüklerince “Geçici ustalık yetki belgesi” verilecek. Van depremi sonrası pek çok binada statik hata tespit eden Bakanlık yapı denetiminde görevli inşaat mühendislerine statik eğitimi verecek. Bakanlık Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ve TOBB işbirliği ile yapılacak eğitimler Ankara’dan başlayacak. Eğimleri ODTÜ’den Prof. Dr. Ahmet Yakut, Prof. Ali Koçyiğit, Prof. Barış İnci ve Bakanlık uzmanları verecek.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyon Başkanı Tellioğlu: ''Bakanlığın çalışması, çürük müteahhitleri meslekten eleyecek''

Bakanlığın yaptığı sicil çalışmasına Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu'ndan (TİM-FED) da destek geldi. AA'nın geçtiği habere göre yazılı bir açıklama yapan TİM-FED Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmasının, çürük müteahhitleri meslekten eleyeceğini kaydetti. Tellioğlu, Van depreminin Türkiye'deki çürük binaların varlığını, yapı sektörünün inşaat kalitesini, yapılan inşaatların denetim sistemini, inşaat müteahhitlerinin meslek kriterlerini ve çalışanların eksikliklerini tekrar göz önüne serdiğini belirterek, Türkiye'de inşaat yapı kalitesinin 1 Ocak 2012 tarihinden sonra çok daha güvenli ve sağlam adımlarla ilerleyeceğini ifade etti.
    
Tellioğlu, artık her müteahhidin bir sicil numarası olacağını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın o müteahhidin, ülkenin neresinde iş yaptığını ve ne yaptığını, işin işleyiş şeklini, merkezden verdiği sicil numarası üzerinden inceleyebileceğini, eksik işi veya kusuru tespit edildiğinde müteahhitlik faaliyetinin sicili üzerinden dondurulacağını veya meslekten men edileceğini anlattı.
    
İnşaatlarda çalışan ustaların tamamının sertifikasyona tabi tutulacağını da belirten Tellioğlu, bütün bunlar ile birlikte yapı denetim ve üst denetimin de daha sık ve etkin bir şekilde inşaatlarda denetimi sıklaştıracağını ifade etti. Tellioğlu, şunları kaydetti:

''Bizler işini önemseyen ve meslek olarak kabul eden, sorumluluğundan imtina eden müteahhitler olarak bu uygulamalardan son derece memnun olduğumuzu, bu şekilde yaş ile kurunun, gerçek müteahhit ile rant adamının ayırt edilebileceğine inanıyoruz. Yıllarca çürük elma müteahhitlerinin sektöre getirdiği yükün ve olumsuzluğun bertaraf edileceğini düşünüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına deprem sonrasında gerek çürük binaların dönüşümü gerek bu bağlamda yapılacak birçok çalışmaya memurundan amirine, vatandaştan sivil tolum örgütlerine ve belediyelerin de tam destek vermesinin kamu vicdanı sorumluluğu olduğunu hatırlatarak, bu önemli ve büyük dönüşümün altından sadece bir bakanlık olarak değil, ülkenin 74 milyon insanı olarak sorumluluk duyarak kalkabileceğimizin bilincinde olmalıyız.''

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/curuk-insaatin-onune-gecmek-icin-muteahhitlere-sicil-numarasi_89984.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Ben inşaat mühendisi olarak hep böyle bir yasa olmasını arzu ederdim. Kamuda çalışırken müteahhitlere sicil verilirdi ama bu sicili, birebir müteahhitle muhatap olan kontrol mühendisi veremezdi. Şube müdürü verirdi. Bu kanunda sicili kimin ve nasıl vereceği çok önemli. Yukarıda belirttiğim şekilde sicil verilecekse hiçbir anlamı kalmaz. Ayrıca sicil vermekte yetmez. Müteahhitlik yapacak kişinin MÜHENDİS olması şartı getirilmelidir. Diğer meslek guruplarında olduğu gibi bu meslekten olmayanlara bu iş yaptırılmamalıdır. YANITLA
  • Bence süper bir kanun, gelişmiş ülkelerde yıllardır hep böyle zorunlu uygulama mevcut. ayrıca diğer iş kollarında halen ülkemizde uygulanıyorda can emniyeti taşıyan bu konuda neden olmasın? Örneğin ben yıllardır inşaat mühendisiyim inşaat yapıyorum ancak desemki şimdide erkek kuaforü açmak istiyorum açamıyorum. bilmem ne kadar zaman çırak sonra usta sonra imtihan ve odaya kayıttan sonra açabileceğim. peki aynı kuafor hemen bugun karar verir vede hiç deneyimi yok notere gidip hiçbir belge ibraz etmeden kat karşılığı sözleşme yapabiliyor. yani devlet bana sacını emanet etmiyor ama berbere canını emanet ediyor. oysa ben saçı yanlış kessem bir ay sonra uzar düzeltilir oysa berber yanlış yapsa onun hatasını mezarcı düzeltir. işte bunun için bu meslekte onuru ile çalışanlar ayrılsın ve her önüne gelen bu işi avrupa, abd, kanada hatta bulgaristanda olduğu gibi yapamasın. YANITLA
  • Ne akıllıca ve zeki bir buluş. Bence Nobel adayı olmalıdır. Peki insana sormazlar mı, çürük denen binaları yapanlar belli değil mi, çürük yapılma şartları nelerdir, usta eğitimi gerçekleşebilir mi, hata yapan yüklenici sadece yasaklanacak mı, bu işleri 74 milyon mu denetleyecek? Soruları artırabiliriz çünkü konu çok oynak. Siz eğer ihale sistemini, yapı denetimini değiştirmezseniz ve bunları bağımsız kişi ve firmalara vermezseniz sorun kalıcıdır. Zaten çözüm yerine her şey var. Kamu küçülecek diye her türlü mal varlıkları satıldı ama binlerce çalışanla ve devasa bütçelerle KIK ve TOKI yaratıldı. Öyle ki harcamalar ve denetim olanağı yok. Devleti devlet denetleyebilir mi? Çözüm kamuya sadece denetim ve sicil kayıt tutma yetkisi verilmesidir. Bakın o zaman tek bir bina yıkılır mı? Elde herşey var. Teknik normlar, inşaat usulleri, iş gücü, malzeme ancak mahir yüklenici eksik. Çünkü sistem sağlam ve dayanıklı yapı istemiyor. Aksini iddia eden kamu binalarına, yollara, asfaltlara, kaldırımlara baksın. Eğer gözler kör olursa bu yüreğe de yansır. Usta eğitimi için AB fonlu yabancı firmalar tek adres olma yolunda, öyle ki fonlar sanki bedava veriliyormuş gibi harcamalar en yukarıda. Bu paraların bütçeden ödendiğini söyleyecek bir babayiğit yok mu? Usta eğitimini en ucuz ve etkili olarak kendi eğitmenlerimiz veremez mi? İlla hep taşeron olarak mı kalmak isteriz? YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!