Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Da Vinci'nin İstanbul Hayali Gerçek Oluyor

Dünyanın en büyük dahilerinden Leonardo Da Vinci'nin en büyük hayallerinden biri hem operada hem de gerçek hayatta can buluyor. 500 yıl kadar önce, dünyanın en büyük ve en ihtişamlı köprüsünü Haliç'e yapmak için Sultan II. Bayezid'e mektup yazan, ama saray görevlisince "İtalya Cumhuriyeti'nden bir gavur" olarak nitelendirip dikkate alınmaması

CNN Türk
Da Vinci'nin İstanbul Hayali Gerçek Oluyor

Foto: Norveçli mimarın Da Vinci'nin Haliç köprüsü taslağına göre 1996 yılında Norveç'te yaptığı köprü

Dünyanın en büyük dahilerinden Leonardo Da Vinci'nin en büyük hayallerinden biri hem operada hem de gerçek hayatta can buluyor. 500 yıl kadar önce, dünyanın en büyük ve en ihtişamlı köprüsünü Haliç'e yapmak için Sultan II. Bayezid'e mektup yazan, ama saray görevlisince "İtalya Cumhuriyeti'nden bir gavur" olarak nitelendirip dikkate alınmaması sonucu teklifine karşılık bulamayan Leonardo'nun içinde kalan büyük hayali, mektubunun 1950 yılında tesadüfen Topkapı Sarayı'nın arşivlerinde bulunması sonucu ortaya çıkmıştı.

İşte bu büyük hayal, hem sanatta hem gerçek hayatta karşılık buldu. ABD'den opera sanatçısı Daniel Nazareth, Leonardo'nun rüyasını operada gerçeğe dönüştürdü, Türk mimar Hakan Kıran da ünlü dahinin eşsiz eserini Haliç'e yapmak için gün saymaya başladı.

Hindistan asıllı Amerikalı besteci Daniel Nazareth, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması ile Da Vinci köprüsünün hikayesini duyduktan sonra bu operayı yazmaya karar verdiğini söyledi. Leonardo gibi üstün bir dahinin, 500 yıl önce Haliç'e köprü yapmak isteyip gerçekleştirememiş olmasından çok etkilendiğini belirten Nazareth, bu nedenle operasında Leonardo'yu İstanbul'a getirdiğini kaydetti. Nazareth, "Operamda, 500 yıl öncesine gidiliyor: Burada Leonardo Topkapı'ya davet ediliyor ve Bayezid ile buluşuyor. Birlikte köprüyü inşa etmeye karar veriyorlar. Böylece opera, 500 yıl öncesi ile bugün arasında köprü oluşturuyor" dedi.

Operanın son sahnesinde tüm insanların, barış içinde, bağımsız ve yapıcı bir atmosferde yaşamasının mümkün olduğunu vurguladığını ifade eden Nazareth, "Yani, Leonardo'nun köprüsü ve opera farklı kültür ve medeniyetler, batı-doğu ile zengin-fakir arasında bağ kuran bir metafor olarak kullanılıyor" diye konuştu. Birçok kişinin Türkiye'yi AB'nin içinde görmek istediğini düşündüğünü de dile getiren Nazareth, "Türkiye'nin farklılıkları içeren bir topluma sahip ve Avrupa ve dünya toplumunda yerinin olduğu mesajının verilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Müziğinde bile matematik var

İtalya'da son dönemki araştırmalarda Leonardo'nun annesinin İstanbul Yahudilerinden olduğu yönünde tartışma bulunduğunu ifade eden Nazareth, Londra'daki Da Vinci koleksiyonunda da Leonardo'ya ait orijinal bir beste keşfettiğini ve bunu kendi operasında kullandığını söyledi. Nazareth, "Bir metinle birlikte çok güzel bir melodi yazmış. Metin, 'Bana ilham veren, bana itici güç sağlayan aşktır' diye yazıyor. Benim operamda da Leonardo'nun şarkısı bölümü var ve burada onun orijinal müziği yer alıyor. Bu melodi, Leonardo'nun Topkapı Sarayı'nı ziyaret ettiği bölümde çalacak" dedi.

Leonardo'nun melodisinin ilginç özelliğine de dikkati çeken Nazareth, şunları kaydetti:

"Benim keşfettiğim, Da Vinci tarafından kullanılan bu müzik, dik üçgende dik kenarların karelerinin toplamının hipotenüsün karesine eşit olduğu Pisagor teorisine göre oluşturulmuş. İlginç olan diğer yan, Leonardo'nun Sultan'a yazdığı mektuptaki köprünün boy, genişlik ve yüksekliği içeren boyutları da bu teoriye uygun. Çünkü, Pisagor Da Vinci'nin en çok beğendiği matematikçilerden biriydi. Altın oranı da çıkarmak için Pisagor'dan yararlanmıştı."



Prömiyer Topkapı Sarayı'nda

Nazareth, Leonardo'nun hayalini gerçeğe dönüştüren eserinin Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen'in desteğiyle, 2010-2011 sanat  sezonunda sahneleneceğini ve prömiyerinin de Leonardo'nun gitmek isteyip de hiç gidemediği Topkapı Sarayı'nda yapılmasının planlandığını duyurdu. İstanbul'da Haliç'e Leonardo'nun köprüsünün yapılması projesinin yürütüldüğünü anımsatan Nazareth, "Çok mutlu oldum, benim operam ve köprü bu yıl ortaya çıkacak" dedi. Nazareth, Rengim Gökmen'in operanın Ankara'nın yanı sıra İzmir ve diğer illerde de sahnelenmesini ve İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmesini düşündüğünü dile getirerek, "Bu operanın bütün hikayesi Türkiye'ye ait, birçok bölüm Topkapı Sarayı'nda geçiyor. Operamda Kur'an-ı Kerim'den iki söz var. Ben bir Türk değilim ama operam Türkiye'nin bir parçası ve ona ait. Ama aynı zamanda Avrupa'nın parçası, çünkü müzikler de Avrupa müziği" ifadesini kullandı. Operanın Almanya'da da sahnelenebileceğini anlatan Nazareth, gerçek köprünün kurulmasını da dört gözle beklediğini sözlerine ekledi.

İnşaat yakın zamanda başlayacak

Haliç'e Leonardo'nun köprüsünün kurulma projesini yürüten Hakan Kıran Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kıran da Leonardo'nun hayalini gerçekleştirmek için eskizler, konuyla ilgili maketler ve 2001 yılında Norveç'te yapılan Leonardo'nun köprüsü gibi bütün verileri araştırdıklarını söyledi. "Leonardo'nun köprüsü ileri vizyonla yapılmış bir skeç, aslında bir hayal" diyen Kıran, köprüyü, orijinal fikrini bozmadan ama 21. yüzyıl teknolojisini de katarak modern yorumla yapacaklarını kaydetti. Kıran, çelik ve ahşaptan oluşacak köprünün tasarımını yaklaşık 1.5 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/da-vincinin-istanbul-hayali-gercek-oluyor_79440.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!