Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Daha İyi Bir Dünya'' Projesi’nin İkinci Durağı Bursa Oldu

Filli Boya Yalıtım Grubu ve WWF-Türkiye ve işbirliğiyle yürütülen, iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmayı ve Karbon Ayak İzi’ni azaltmak için ısı yalıtımı başta olmak üzere alınabilecek önlemler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlayan “Daha İyi Bir Dünya” projesinin ikinci durağı Bursa oldu.

yapi.com.tr
''Daha İyi Bir Dünya'' Projesi’nin İkinci Durağı Bursa Oldu

“Daha İyi Bir Dünya” projesi kapsamında, 13 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilen; Nilüfer Belediye Başkan Vekili Kerem Samuk, Betek Yalıtım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk ve WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem’in konuşmacı olarak yer aldığı “Binalarda Isı Yalıtımı” konulu seminere katılım yoğun oldu. Seminerde, iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve Karbon Ayak İzi’ni azaltmak için ısı yalıtımı başta olmak üzere günlük hayatta alınabilecek önlemler Bursalılarla paylaşıldı.

Isı yalıtımının tüm dünyada kabul gören en önemli enerji tasarrufu yöntemlerinden biri olduğunun vurgulandığı seminerde, Türkiye’deki tüm binaların ısı yalıtımlı olması halinde 1 yılda 6 adet kömür santralinin çıkardığı sera gazı emisyonunun bertaraf edilebileceği belirtildi.

Seminerde ayrıca iklim değişikliği ile mücadelede enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemi, enerji verimliliği konusunda Türkiye’deki mevcut durum, yasal düzenlemeler, atılması gereken adımlar ve alınması gereken önlemler tartışıldı.

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, yaptığı açılış konuşmasında günümüzde sera gazı emisyonlarının atmosferdeki seviyesinin doğanın kabul edebileceğinin bin katı daha hızlı arttığını vurgulayarak bireysel olarak atacağımız adımların iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemini vurguladı. Kalem, “Küresel iklim değişikliği, bugün dünyanın karşı karşıya bulunduğu en büyük çevre ve kalkınma sorunu olarak kabul edilmektedir. 21. yüzyılda doğal kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir kullanımı konularını artık birer ‘arka plan’ konusu olarak değil, başlı başına bir hedef ve öncelik olarak ele alma ve bu sorumluluk duygusuyla hareket etme zorunluluğumuz bulunmaktadır” dedi.

Küresel iklim değişikliği ile mücadelede, hükümetlerin ve iş dünyasının atması gereken stratejik adımların yanı sıra, bireylere de ciddi sorumluluklar düştüğünü anlatan Kalem, Filli Boya ile yürüttükleri “Daha İyi Bir Dünya” projesi kapsamında, küresel iklim değişikliğinin ekosistemler, toplumlar ve ekonomiler için yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekmeyi ve Karbon Ayak İzi’ni azaltmanın önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurguladı.

İklim değişikliğiyle mücadelede ilk adım “ısı yalıtımı”

Toplantıda küresel iklim değişikliğinin nedenleri ve enerji verimliliği konusunda konuşan WWF-Türkiye Doğa Koruma Yönetmeni Mustafa Özgür Berke, Türkiye’nin enerji kaynaklarının verimli kullanılmaması sonucu enerji yoğunluğu yüksek ülkelerden birisi olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

“Yalıtım enerji tasarrufu için en önemli araçlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunu su ısıtma, elektrikli ev aletleri ve aydınlatma takip ediyor. Aslında günlük hayatımızda çok önemsemediğimiz küçük ayrıntılar toplanarak bir bütünü oluşturuyor. Bu yüzden bizler bireysel olarak yapacağımız küçük değişikliklerle enerji tasarrufunda önemli kazanımlar elde edebiliriz” dedi.

Filli Boya Yalıtım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk ise yaptığı sunum ile ısı yalıtımı ile sağlanabilecek enerji tasarrufunun önemine rakamlarla dikkat çekti. Türkiye’de bulunan binaların sadece yüzde 10’unun yalıtımlı olduğunu söyleyen Dindoruk, Türkiye’deki tüm binaların ısı yalıtımlı hale getirilmesiyle yılda 15 Milyar TL’ye eşdeğer enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu belirtti. Dindoruk, ısı yalıtımının, kişilerin küresel iklim değişikliği ile mücadelesinde enerji verimliliği açısından diğer tüm yöntemler arasında en etkili olanı olduğunu vurguladı.

Bursa’nın, iklimi itibarı ile kışları oldukça soğuk, yazları ise sıcak bir il olduğunu hatırlatan Dindoruk, ısı yalıtımı ile Bursa’da ortalama bir apartman dairesinin yıllık bin 400 m3 olan doğalgaz sarfiyatını yüzde 52 oranında azaltmanın mümkün olduğunu, daire başı yılda elde edilen tasarrufun ise 605 m3 doğalgaza eşdeğer olduğunu aktardı.

Küresel iklim değişikliğinin en öncelikli sebebinin doğalgaz, kömür, petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere salınan sera gazları olduğunu, ısı yalıtımı ile elde edilen yakıt tasarrufu sonucu çok önemli miktarlarda sera gazının atmosfere salınmayacağını belirten Dindoruk, “Bursa’da ortalama bir apartman dairesinin ısı yalıtımı ile yılda 1.45 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı atmosfere salınmamış oluyor. Bu, daire başı 260 adet 30 yaşında karaçam ağacının bir yılda soğurduğu karbondioksite eşdeğerdir. Isı yalıtımı yaptırmak ile hem bu sayıda ağaç içeren bir ormanlık alanın atmosfere sağladığı katkıya eşdeğer bir katkı sağlamış oluyor, hem de aile bütçemize ve ülkemizin cari açık ile mücadelesine katkı sağlamış oluyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/daha-iyi-bir-dunya-projesinin-ikinci-duragi-bursa-oldu_100955.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!