Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Müzelik Sobalar

Daha Temiz, Daha Sağlıklı Sobalar

İşte şok edici istatistik: Gelişmekte olan ülkelerde, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere, yılda neredeyse 2 milyon kişi, kapalı yerlerde yakılan fırın/sobaların çıkardığı zehirli dumanın solunmasından ötürü oluşan hastalıklardan ölüyor. Obama yönetimi, bu konuda doğru girişimlerde bulunuyor.

Sabah Gazetesi, New York Times
Daha Temiz, Daha Sağlıklı Sobalar

şte şok edici istatistik: Gelişmekte olan ülkelerde, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere, yılda neredeyse 2 milyon kişi, kapalı yerlerde yakılan fırın/sobaların çıkardığı zehirli dumanın solunmasından ötürü oluşan hastalıklardan ölüyor. Obama yönetimi, bu konuda doğru girişimlerde bulunuyor. 21 Eylül'de, Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Afrika, Asya ve Güney Amerika'daki köylere, 100 milyon temiz yanan soba temin edilmesi için küresel çapta bir işbirliği planını açıkladı. Bu rakam, yemek pişirmek ve ısınmak için odun, bitki atıkları, kömür, hatta tezek yakan 500 milyon ailenin beşte birinin ihtiyacını karşılayacak.

ABD, Temiz Yanan Sobalar için Küresel İttifak adındaki projeye başlangıç desteği olarak 50 milyon dolar sağlayacak. Diğer ülkeler ve özel kuruluşlar, bu amaç için sadece 10 milyon dolar vereceklerini taahhüt etti. Ama Clinton'ın da belirttiği gibi, "Bir yerden başlanması gerekiyor." Washington daha fazlası için baskı kuracak ve de kurmalıdır.

Araştırmacılar, kapalı ortamlarda kullanılan ilkel sobaların neden olduğu, çocuklarda zatürree, akciğer kanseri, akciğer, kalp ve damar hastalıkları gibi tehlikelerin uzun süredir farkındalar. Bu sobaların, normalde dizel motor ve orman yangınıyla ilişkilendirilen büyük oranlarda ince tanecikli is üreterek küresel ısınmaya katkıda bulunduğu da biliniyor. Nispeten daha küçük ve 100 dolardan daha az paraya üretilebilen, basit, silindir biçimli bu yeni sobalar, zararlı emisyonları yüzde 50 ila 95 oranlarda içinde tutabiliyor. Program için ayrılan para, sobaları satın alıp yollamak yerine, makul olarak, hedeflenen topluluklara yakın yerlere küçük imalatçı şirketler kurmak için kullanılacak. Bu da süreç içinde yeni iş olanakları yaratacak. Küresel bir soruna verilen zeki ve geç kalınmış bir tepki.

ETİKETLER: dünyadan
http://www.yapi.com.tr/haberler/daha-temiz-daha-saglikli-sobalar_82964.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!