Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Danıştay Sordu: Risk Nerede?

Danıştay savcısı, Derbent'i 'Afet Yasası' kapsamına alan kararla ilgili davada görüş bildirdi: "Riskli alan tespitinin dayanağı yok, karar iptal edilmeli."

yapi.com.tr
Danıştay Sordu: Risk Nerede?

Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, Sarıyer’e bağlı Derbent Mahallesi sakinlerinin açtığı davada Danıştay 14. Dairesi, mahallenin ‘riskli alan’ ilan edilerek ‘Afet Yasası’ kapsamına alınması için bir dayanak olmadığını ve ‘riskli alan’ kararının iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Derbent, ‘Afet Yasası’ adıyla bilinen ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ kapsamına alınarak ‘riskli’ ilan edilen yüzlerce mahalleden biri. Derbent halkı, 2013 Ocak tarihli bakanları kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. 9 Nisan’da görülecek ilk duruşma öncesinde derneğe ulaşan Danıştay savcısının görüşü şöyle: “Dosyada bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden alanın zemin yapısı ve yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bilgi ve belge bulunmadığı, bu alanda daha önce afet meydana geldiğinin de ortaya konulamadığı, davalı idarece ileri sürülen ve dava konusu işleme dayanak gösterilen hususların ise, bu alanın 6306 sayılı kanun uyarınca riskli alan olarak tespit edilmesini gerektirecek nitelikte ve yeterlikte olmadığı anlaşılmıştır. Dava konusu bakanlar kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı ve iptali gerektiği düşünülmüştür.”

‘Riskli değil rantlı alan’

Davanın avukatı Alp Tekin Ocak, “Davayı açarken Sarıyer’in en son riskli alan ilan edilecek yer olduğunu ifade ettik. Derbent ve civarındaki mahallelerin deprem riski taşımadığını gösteren Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve İBB raporları da mahkeme sunulan dosyadaydı. Bu yasanın gerçek amacının afet riskli alanları dönüştürmek olmadığını, rant amaçlı inşaat projelerini daha kolay gerçekleştirmek için kullanıldığını söyledik. Riskli alan, Yorum İnşaat’a ihale edilen proje alanıyla birebir örtüşüyor. Bir sokak aşağısı riskli değilken neden burası riskli? Danıştay’ın görüşü de 6306 sayılı yasaya yönelttiğimiz eleştirileri teyit eder nitelikte, iptal kararı bekliyoruz” dedi.

Sarıyer Belediyesi: Biz kabul etmedik, ‘riskli’ oldu

Derbent’e yapılmak istenen ‘Yorum Maslak Evleri’ adı verilen projeye göre gecekondu sahipleri mahallenin dörtte birine sıkıştırılacak; mahalleliye 74 metrekarelik ‘sosyal’ konut, dışarıdan geleceklere 291 metrekarelik ‘lüks’ konut yapılacak. Radikal’e konu hakkında görüş veren Sarıyer Belediyesi de jeolojik raporlara göre Derbent’in zemininin sağlam, binaların çoğunun da alçak olduğunu belirtmişti. Sarıyer Belediyesi’nde görevli Şehir Plancısı Nazım Özcan, “Belediyemiz bu projenin hiçbir noktasında yer almadı. Biz projeye dahil olmayı kabul etmeyince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afet Yasası’nı kullanarak yetkimizi İBB’ye devretti” demişti.

İlk iptal Ankara ’daydı

Ankara’da Danıştay, Saraçoğlu Evleri olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi’ni riskli alan ilan eden bakanlar kurulu kararını 2013’te iptal etmişti. İstanbul ’da Gaziosmanpaşa’ya bağlı Bağlarbaşı, Yenidoğan ve Sarıgöl mahalleleri, Güngören’e bağlı Tozkoparan ve Sultangazi’ye bağlı Cumhuriyet Mahallesi de riskli alan ilan edilmeleri üzerine Danıştay’a dava açmıştı. Mahallelerin, karar Resmi Gazete ’de yayımlandıktan sonra dava açmak için 30 gün süresi var.

http://www.yapi.com.tr/haberler/danistay-sordu-risk-nerede_118872.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!