Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Davul- Zurna ve Don Kişot'lu RES Eylemi

Muğla Bodrum'da halk kurulması planlanan iki rüzgar enerji santralini renkli bir eylemle protesto etti.

yapi.com.tr
Davul- Zurna ve Don Kişot'lu RES Eylemi

DHA'nın haberine göre, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerinde kurulması planlanan iki rüzgar enerji santralinin (RES) arkeolojik ve doğal SİT alanı üzerinde olduğu öne sürüp iptal edilmesi isteyen çevrecilerin bugünkü eylemi renkli geçti. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar, davul ve zurnalar eşliğinde halk oyunları oynadı. Don Kişot lakaplı çevreci Osman Akkuş, mızrak ve kalkanıyla göze çarptı.

Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek, 11.2 megavat gücünde yılda 48 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi'ne tepkiler sürüyor. Tepkilerini bir kez daha göstermek için çevreciler, bugün Bodrum'un dünyaca ünlü Değirmenler Tepesi'nde bir araya geldi. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı eylemde; yöresel kıyafetli Çomakdağlı 50 kadın, çevrecilerle birlikte davul zurna eşliğinde yöresel oyunlar oynadı.

Eyleme destek veren Don Kişot lakaplı Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı 56 yaşındaki Osman Akkuş, mızrak ve kalkanıyla göze çarptı. Akkuş, "Bizler her zaman termik santrallere karşı ama RES'lerin yanında olduk. Ancak Bodrum ayağa kalktıysa RES'lerin kurulacağı yerin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekir. Elektrik üreteceğiz derken 7 bin yıllık tarihi kente zarar verilmemesi gerekir" dedi.

Çomakdağ'dan altı aylık kızı Huri Toksöz ile birlikte gelen 35 yaşındaki Gözde Toksöz, "Bakın bu çocuklarımızın geleceği için bu eyleme destek vermeye geldik. Biz de köylüler olarak doğal enerjiden yanayız. Ancak bu RES'lerin kurulurken köylünün toprağı, doğası, kültürü unutulmamalı. RES'ler kurulurken, yörede yaşayanlara zarar vermemeli, bu nedenle bugünkü eyleme desteğe geldik" diye konuştu.

Basın açıklamasını yapan Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu başkanı Av. Remzi Kazmaz, "Bodrum'un tepelerinde kurulmaya çalışılan RES'ler ilçenin geleceğini mahvetmek üzere. Bu sinsi plana karşı çevreci dostlarımız, ülkenin dört bir yanından koşarak geldi. Halikarnas Balıkçısı'nın yıllardır gözü gibi koruduğu bu toprakları, bugün Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu'nun başlatmış olduğu bir dizi eylemler sayesinde koruyacağımıza söz veriyoruz. Kurulmak istenen RES'e karşı değiliz. RES adı altında yaşatılmaya çalışılan hukuksuzluğa karşıyız. Şirket yetkililerine de sesleniyorum. Buradan üreteceğiniz elektrik, Bodrum'daki iki büyük oteli çalıştırır. Bir avuç elektrik için dünya harikası ve ticaret merkezi Bodrum'un geleceği ile oynayamazsınız. Gerçekten samimiyseniz ülkenin birçok rüzgar alanı var, oralara kurun. Bodrum'a kıymayın. Bir an once ilçeyi terk edin. Aksi halde sahte belgelerle başladığınız işin sonu Cumhuriyet Savcılığı'nda hesap vermek olacaktır" dedi.

Yaklaşık bir saat süren eylem sonrası grup, sessizce dağıldı. Bugün akşam saatlerinde düzenlenecek RES konulu panelde tekrar bir araya gelmek üzere sözleşen çevreciler alandan ayrıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/davul--zurna-ve-don-kisotlu-res-eylemi_129739.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!