Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Bodrum'u Karıştıran Rüzgar Santrali

Bodrum'da Yeni RES Tepkisi

Bodrum'da Yüksek Kira Eylemi

Bodrum Kalesi’nde Boyalı Makyaja...

İnşaat Alanından Tarihi Mezar Çıktı

Bodrum'da Sulak Alana 'ÇED...

O Atıklar Heykel Olacak

Halk Plajında Ranta İzin Verilmeyecek

Başkan RES'in Yerine Karşı

Bodrum'daki Kazılarda Heyecanlandıran...

RES Çökertmesi

Yeşillendirilecek Denilen...

'2 Bin Lira Kira Nasıl Ödenir?'

Cennet Koyu İhalesi Belli Oldu

Davul- Zurna ve Don Kişot'lu RES Eylemi

Bodrum'u Sallayan Rüzgar: İptal Edilsin!

Bodrum'a Yat Limanı İhalesine Tepki

Müze Müdürüne 'IŞİD Zihniyeti'...

Bodrum'da ÇED Tepkisi

Foto: DHA

Bodrum Kazılarından Tarih Fışkırdı

RES Tepkisi Tam gaz

"Bodrum Yarımadası Ciddi Bir...

Villa Yapılacak Alandan Tarih Fışkırdı

Bodrum Çevre Sorunları Çalıştayı'nda...

Bakanlıktan Ağaoğlu’na İzmir’de...

Bodrum'un İmdadına Su Kuyuları Yetişti

Halk "Hayır" Dedi, Bakanlık Vize Verdi

Vince Çıkıp Eylem Yapınca...

RES Projesi için Yürütmeyi Durdurma

Çanakkale'de "RES" Protestosu

Bodrum'da SİT Alanına RES!

RES Şirketinden Yalanlama

Ünlü Sanatçılar Kisebükü için...

Bodrum'un Cennet Koyu İmara Açılıyor

Organik Köyün RES Zaferi

Bodrum'da Yanan Alana İkinci Otel

Bodrum’da İmar Yasağı Kalkıyor

Bodrum'da Deprem

Bodrum'daki Yangın Korkuttu

Bodrum Kalesi'nde Neler Oluyor?

Bodrum'da Korkutan Deprem

Bodrum Durdurulan İmar Planlarını...

Bodrum'da Bütün İmar Faaliyetleri...

İşte Bodrum'un Evlerinin Bilinmeyen...

Bodrum Havalimanı İhalesini...

Bodrum Milas Havalimanı İhalesi Yarın

Bodrum Yolları Yine Sular Altında

Bodrum'da SİT Skandalı!

Bodrum'da RES Eylemi

Muğla’nın Bodrum İlçesi Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerinde yapılmak istenen rüzgar enerjisi santralleri (RES), bir grup çevreci, köylü ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi tarafından protesto edildi.

yapi.com.tr
Bodrum'da RES Eylemi

DHA'nın haberine göre, Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulup, 49 yıl işletilecek, 11.2 MW gücünde yılda 48 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi’ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi’nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi’nin durdurulup, iptal edilmesi istendi. Geriş Mahallesi’nde, "Tepemize RES Dikmeyin" sloganıyla düzenlenen eylemde 30 kadar katılımcı, rüzgar enerjisi santrali yapılmak istenen bölgelerin harita ve krokilerini taşıyıp, basın açıklaması yaptı. Geriş Mahallesi’ne 300 metre mesafedeki Ballıkaya Tepesi’ne dikilecek RES’lerin sadece kurulacakları bölgeye değil tüm Bodrum Yarımadası’nın turizm, kültür ve doğasına zarar vereceği öne sürüldü.

"Sadece üç hafta önce haberimiz oldu"

Geriş Mahallesi’nde yaşayan evli ve iki çocuk annesi 34 yaşındaki Pınar Kayacan, köylüler adına yaptığı açıklamada, "Geriş’te doğdum, burada yaşıyorum. Buraya yapılacak RES’lerle ilgili sadece üç hafta önce haberimiz oldu. Şirket yetkilileri gelip burada bu işi yapacaklarını anlatmadı. Köylünün bir ağaç bile dikmek için izin alamadığı birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanlarına RES direklerini dikecekler. Adalet bunun neresinde? Ayrıca evlerimize sadece 500 metre mesafedeki bu direklerin nasıl dikileceğini, bunlarla ilgili yapılacak yolların tarihi ve doğal dokuya zarar vereceğini ve bu yöreyi yaşanmaz hale getireceğini biliyoruz. Bu nedenle RES’lere değil, yapılacak yere itiraz ediyoruz. Buraya RES giremez, her türlü hukuk mücadelesini vereceğiz. RES alanları içerisinde yatır ve mezarlar var" dedi.

Bodrumlu kaptan 65 yaşındaki Halil Aktaş da "Bodrum turizmiyle dünya ticaretine açılan bir penceredir. Dünyanın turizm cennetine RES projelerini koymayı düşünen zihniyet ve bu zihniyete lisans veren hükümetin yetkilileri Bodrum’un idam fermanını imzaladıklarını bilmiyorlar mı yoksa bunu kasıtlı ve bilinçli olarak mı yapıyorlar? Ortada tek bir gerçek varki biz RES’lere değil yapılacak ve hayatı cehenneme çevirecek yerlerine karşıyız" diye konuştu.

"Üç ayrı dava açıldı"

İki santral için 1 milyon 400 metrekarelik alanın acil kamulaştırıldığını belirten Avukat Remzi Kazmaz, "Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nde, projede yer alan ’ÇED gerekli değildir’ işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması, yapılan yeni imar planının iptali ve Danıştay’da acil kamulaştırmanın iptali için üç ayrı dava açtık. RES’leri kuracak şirketi şimdiden uyarıyoruz. Sakın, birinci derece arkeolojik ve doğal SİT alanlarının bulunduğu yerdeki bu alana halka sormadan yapılan acil kamulaştırma ile RES kurup, faaliyete geçirmeye kalkmayın. Bodrum’daki bu katliam fermanı ve projesine izin vermeyeceğimizi bilin. Bu güzel toprakları Halikarnas Balıkçısı’ndan emanet aldık ve O’nun yolunda yürüyeceğiz. Bodrum halkının iradesine rağmen bu projenin yapılması için yasal ve hukuki zemin hazırlanarak ilçenin idam fermanı yazılmak istenmektedir, izin vermeyeceğiz" dedi. Kazmaz, projenin uygulanacağı arazinin birinci derece deprem bölgesi olduğunu, ayrıca yer altı sularının olumsuz etkileneceğini ve inşaat aşamasında göçük ve heyelan riskinin bulunduğunu da kaydetti.

İki hafta sonra Bodrum Ticaret Odası’nda bilim adamlarının katılacağı bir toplantıda RES’lerin yapılabileceği yerler ve halk sağlığına etkileri konulu bir de panel düzenleneceği de belirtildi.

Şirket bu hafta açıklama yapacak

Bodrum’da RES’lere olan tepki gittikçe artarken santralleri kuracak olan Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin Bodrum’daki yetkililerinin önümüzdeki günlerde tepkilere yönelik açıklama yapacağı bildirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bodrumda-res-eylemi_127147.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!