Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Demokratik Açılım’ı Bergama da Bekliyor...

Hükümet, “ayrılıkçı Kürt ırkçılığı”na son vermek için “demokratik açılım”lar planlarken, benzer şekilde “yasadışı madencilik işgalleri”ne karşı “çevre hakları açılımı” başlatması da isteniyor... Bergama’daki hukuk dışı altın madenciliğiyle mücadele eden kuruluşlar, yargı kararlarına uyulması için kapsamlı bir bildiri yayımladılar. “Türkiye’yi Kim

Cumhuriyet Gazetesi
‘Demokratik Açılım’ı Bergama da Bekliyor...

Hükümet, “ayrılıkçı Kürt ırkçılığı”na son vermek için “demokratik açılım”lar planlarken, benzer şekilde “yasadışı madencilik işgalleri”ne karşı “çevre hakları açılımı” başlatması da isteniyor... Bergama’daki hukuk dışı altın madenciliğiyle mücadele eden kuruluşlar, yargı kararlarına uyulması için kapsamlı bir bildiri yayımladılar. “Türkiye’yi Kim Yönetiyor?” başlığıyla “Bakanlar, Bakanlıklar Ne Yapıyorlar? Ne Yapmalılar?” sorusunun yöneltildiği bildiride; özetle şunlar vurgulanıyor;

Sömürgeci yasalara ‘iptal’...

Anayasa Mahkemesi; Maden Yasası’nın yeraltı varlıklarımızı küresel sermayeye peşkeş çekmek üzere değiştirilmesini 15 Ocak 2009’da iptal etmişti.

Aynı amaçla Çevre Kanunu’na eklenen “Petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır” hükmü de geçersiz kılınmıştı. Danıştay 8. Dairesi de 10 Şubat 2009’da Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği’ndeki iptali istenen maddelerin yürütmesini durdurdu. Bu karara “ulusal çıkarlar” adına teşekkür etmek yerine karşı çıkan Başbakanlık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın itirazları ise bu kez Danıştay’ın 6. ve 8. Daireleri Müşterek Kurulu’nca 9 Temmuz 2009’da reddedildi.

Böylece Maden Kanunu’nda sıralanan; “Orman, muhafaza orman, ağaçlandırma alanları, kara avcılığı alanları, özel koruma bölgeleri, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı, tarım, mera, sit alanları, su havzaları, kıyı alanları ve sahil şeritleri, karasuları, turizm bölgeleri, alanları ve merkezleri ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, askeri yasak bölgeler ve imar alanları ile mücavir alanlar”da, yargının iptal ettiği mevzuata göre alınan ruhsatların yasal dayanağı ortadan kalkmış oldu...

İşte bu hukuksal sonuç karşısında, bildirgeyi hazırlayan “Çağdaş Hukukçular Derneği” ile TMMOB’ye bağlı “çevre”, “jeoloji”, “kimya” ve “metalürji” mühendisleri odaları diyorlar ki; “Yargının iptal ettiği Yönetmeliğe dayanılarak verilen madencilik izinlerinin tamamı geri alınmalıdır.”

Yargıyı ‘atlatma’ çabaları

Son günlerde maden şirketleri, sektör temsilcileri ve yandaşları, yargıyı “madenciliğin engeli” olarak göstermeye çalışıyorlar... Dahası, bu “engel”(!)leri aşmak için başta Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar; Sanayi ve Ticaret; ve hatta Çevre ve Orman Bakanlıklarıyla da “ortak çalışmalar” yaptıklarını açıkça dile getirebiliyorlar...

Bildirgede “soruyoruz” denerek bakın neler söyleniyor; “Sayın Bakanlar, Bakanlık yetkilileri ve kamu kuruluşları, çevre ve insan sağlığına mı; yoksa şirketlerin kâr hırsına mı hizmet etmektedir?”

Bildirge sahipleri, ülkemizin anayasal ve saygın “demokratik” meslek kurumları... “Demokratik açılım” peşindeki hükümete yaptıkları şu çağrıya bakalım hangi “özel görevli” bakan veya “demokratikleşmeden sorumlu” hükümet temsilcisi yanıt verecek?

“Bizler, Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların maden şirketleri ile anayasa ve Danıştay kararlarını yok saymaya dönük olarak yaptıkları bütün yazışmaları ve görüşmeleri kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz... Nerelerde, hangi koşullarda madencilik yapılacağını belirlemek için, küresel sermayenin değil, halkın çıkarlarını gözeten ve doğal, kültürel zenginliklerimizi koruyacak bir yasal düzenleme istiyoruz...”

Hey... Özellikle hükümetin pek sevdiği “açılımcılar”ımız; duyabiliyor musunuz?

http://www.yapi.com.tr/haberler/demokratik-acilimi-bergama-da-bekliyor-_71579.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!