Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Bilimciler de Master Planı Tartışıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 4 üniversiteye hazırlatarak açıkladığı Deprem Master Planı kamuoyunun yakından tanıdığı deprem bilimciler arasın

Zaman



b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 4 üniversiteye hazırlatarak açıkladığı Deprem Master Planı kamuoyunun yakından tanıdığı deprem bilimciler arasında da tartışma başlattı. Işıkara, master planın desteklenmesini istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 4 üniversiteye hazırlattığı Deprem Master Planı kamuoyunun yakından tanıdığı deprembilimciler arasında da tartışma başlattı. Master planla atılan ilk adımları olumlu bulan deprem hocalarının yanında sivil toplum kuruluşlarının katılımının sağlanması ve mevzuat değişikliğinden çok inisiyatif alarak işe başlanması için uyarıda bulunanlar da yer aldı.

İstanbul’un deprem tehlikesine karşı hazırlanmasını öngören master planın eksikliklerine rağmen desteklenmesini isteyenler arasında yer alan Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, master plan uygulamasının tüm illere uygulanması çağrısında bulundu. “Master plan, depremde ne olacağının ve kimin ne yapacağının fotoğrafını çıkarır.” diyen Işıkara, ülkemizde yerleşim yerlerinin yüzde 90’ının deprem kuşağında olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak bütün illerde deprem master planı yapılması gerektiğini vurguladı.

“Yeni yerleşim yerlerinin oluşturulması ve mevcut binaların iyileştirilmesi uzun bir süreç. Siz deprem tedbiri olarak bu yıl 1 milyar dolar harcarsınız, yarın bir o kadar daha. Küçük adımlarımız büyük zararlara uğramamızı önler. Master plan desteklenmeli. Ancak bundan daha önemlisi halkın eğitim ve bilgilendirilmesi ile bu projelerin içine çekilmesidir.” dedi. Işıkara ayrıca cadde cadde gezilerek binaların röntgenlerinin çekilmesinin yanı sıra atıksu, doğalgaz, elektrik, su, telefon gibi altyapı şebekelerinin de deprem zararlarının en aza indirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Master plan, İstanbul’un büz yükselt, yık tekrar yap formülümüzün haklılığını ortaya koydu.’ diyen Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, İstanbul’un depreme karşı bundan başka çaresi kalmadığını söyledi. Bazı yapıların güçlendirilmesi yerine yıkılıp yeniden yapılmasının daha az maliyetli ve şehrin geleceği açısından çok daha sağlıklı bir karar olacağının altını çizen Ercan, “Bilim adamlarının 4 yıl önceden söyledikleri dikkate alınsaydı, plana kadar beklemeye gerek kalmaz biz işe başlamış olurduk.” diye konuştu. Ercan, plan içinde yer alan ve Milli Emlak’a ait arsaların yapılaşmaya açılarak riskli yerlerin bu bölgede inşa edilecek toplu konutlara taşınması yaklaşımının İstanbul’a yeni göç getireceği uyarısında bulundu.

Planın hazırlanmasıyla ilgili kulislerde en çok konuşulanlar ise 4 üniversitenin bu planın hazırlanmasında 1,2 trilyona yakın bir kaynaktan yararlandıkları idi. Bazı hocalar, projede yer alan üniversitelerin çalışma gruplarının oluşturulmasında bile parasal konular nedeniyle gruplaşma yaşandığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin plan için üniversitelere 1,2 trilyon lira ödediği, Zeytinburnu pilot projesi için ise 10 trilyon liraya yakın kaynak kullanılacağı söylentileri eleştirilere sebep oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-bilimciler-de-master-plani-tartisiyor_5475.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!