Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Deprem Bilimciler de Master...

İstanbul 'Deprem Güvenliği Master Planı' Hazır

İstanbul'un depreme karşı güvenli hale getirilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi, İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik

Hürriyet



b>İstanbul'un depreme karşı güvenli hale getirilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi, İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversiteleri arasında imzalanan protokolle başlatılan ''Deprem Güvenliği Master Planı'' çalışması tamamlandı.


Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, olası büyük bir depremin beklendiğiİstanbul'da yapıların ve şehrin güvenliğinin önemine işaret ederek, ''bunu sağlamak için de önce kentin karşı karşıya olduğu hastalığı tespit etmek, teşhis koymak ve tedavisini yapmak için çalışmalara başladıklarını'' söyledi.

"HASTALIĞIN TEŞHİSİ"

Baş, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ''Mikro Bölgeleme Dahil Afet Önleme Azaltma Temel Plan'' çalışmasını tamamlayarak ''hastalığın teşhisini'' koyduklarını, 4 üniversite ile birlikte 9 Ekim 2002 tarihinde imzalanan protokolün ardından başlatılan ''Deprem Güvenliği Master Planı'' çalışmasıyla da ''tedaviyi nasıl gerçekleştireceklerinin ilkesini oluşturmayı hedeflediklerini'' bildirdi.

Baş, master plan çalışmasında İstanbul'un coğrafik, topografik, jeolojik, jeoteknik, sismolojik, sosyoekonomik, nüfus ve deprem olasılıkları gibi temel verilerinin yanı sıra, yapılaşmanın durumu, bu yapıların depreme karşı nasıl güçlendirileceğine ilişkin yöntem, ilke ve esaslar, yasa ve yönetmelikler, malzeme standardı, maliyet analizleri, bu çalışmaları üstlenecek kurum ve kuruluşların görev yetki ve sorumlulukları ile kısa, orta ve uzun dönem proje ve çözüm önerilerinin yer aldığını anlattı.

"DÜNYADA İLK KEZ"

Baş, şunları kaydetti:

''Dünyada 'Deprem Master Planı' ölçeğinde bir plan henüz yok. İlk defa yapılıyor. Deprem için güvenli binaları oluşturmak zorundayız. Bu plan çerçevesinde 'pilot bölge' olarak seçtiğimiz Zeytinburnu'nda, planın öngördüğü ilkeler doğrultusunda binalar tek tek incelenecek.

Bu inceleme sonucunda binalar, 'yıkılacak, güçlendirilecek ve herhangi bir desteğe ihtiyaç duyulmayanlar' şeklinde tasnife tabi tutulacak. Bunu Zeytinburnu'nda başarabilirsek, tüm İstanbul'a yaymayı düşünüyoruz.''

''ŞEHRİN ÇARPIK GÖRÜNTÜSÜNE DE SON VERİLECEK''

Mahmut Baş, Zeytinburnu'nda binaların durum tespitinin 550 gün süreceğini, daha sonra güçlendirilmesi gereken binaların güçlendirileceğini, güçlendirilemeyeceklerin de yıkılıp yeniden yapılacağını söyledi.

Bu çalışmalarda ''şehircilik'' boyutunun güçlendirmeden önce geleceğini dile getiren Baş, şöyle devam etti:

''Güçlendirme çalışmalarıyla birlikte şehirdeki çarpık görüntüyü de ortadan kaldıracağız. Aksi takdirde mevcut çarpıklığı güçlendirmiş oluruz. Binaların teknik, ekonomik ve sosyal ömrü var. Teknik ömrü bitmiş bir binayı güçlendirmenin de anlamı yok. Bazı mahallelerde tek tek güçlendirme, bazı yerlerde kısmen, bazı yerlerde de binaların tamamen kaldırılması gündeme gelecek. Bazı yerler yeni bir anlayışla inşa edilecek.

Bütün bu çalışmalarda Master Plan kılavuzumuz olacak. Bunlara, sosyologlar, psikologlar, mimarlar ve mühendisler birlikte karar verecek. Bunu başarırsak hem ekonomiye büyük katkımız olacak, hem de dünyada bunu başarabilmiş birkaç şehir arasına girmiş olacağız.''

10 YILDA 10 MİLYAR DOLAR

İstanbul'da bulunan yaklaşık 1 milyon binanın yüzde 30-40'ının (300-400 bin) ''elden geçirilmesi'' gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, sözlerini şöyle tamamladı:

''İl genelinde binaları inceleme çalışması 1-2 yılda tamamlanabilir. 10 yılda 10 milyar dolarla, İstanbul'u biz 7'den büyükbir depreme hazır hale getiririz. Bu para ile hem ülkeyi 50 milyar dolar zarardan, hem de on binlerce insan da ölümden kurtarmış oluruz.

Bir an önce İstanbul'a kazmayı vurmak zorundayız. Biz Deprem Güvenliği Master Planı'nı il genelinde harekete geçirirsek, ülke ekonomisine de çok büyük katkı sağlamış oluruz.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-deprem-guvenligi-master-plani-hazir_5124.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!