Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Değil, Yalan Haber Panik Yaratıyor

Son günlerde deprem uzmanları medyadan şikayetçi. Sözlerinin çarpıtıldığını ya da söylemedikleri şeylerin haberleştirildiğini iddia ediyorlar. Bunun son örneği ise Oğuz Gündoğdu’nun ağzından verilen Marmara Denizi’nde sıradışı bir hareketlilik bulunduğuna dair çıkan haberler.

Star PAZAR
Deprem Değil, Yalan Haber Panik Yaratıyor

"Olacak”, “Olmayacak”, “Zaman kısaldı”, “Fay bir seferde kırılacak”, “Çok parçalı kırılacak”... 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremden sonra Türkiye’nin herhangi bir yerinde olan küçük bir deprem bile gözleri İstanbul’u etkisi altına alacak o küçük kıyamet senaryolarına çeviriyor. Yukarıda tırnak içinde kullanılan ibareler de deprem uzmanlarının öngörüleri... Onların açıklamaları Türkiye’nin psikolojisini derinden etkiliyor. Görüşler farklı farklı elbette ama İstanbul’da büyük bir deprem mutlaka olacak deniyor. Bilgiler havada uçuşurken bunun olumsuzlukları da yaşanmıyor değil. Birçok uzman söylemedikleri sözlerin medyada yer aldığını ya da yanlış aktarıldığından şikayet ediyor.

Son olarak Oğuz Gündoğdu’nun internet sitelerinde yer alan ‘Marmara Denizi’nde bir hareketlilik bulunduğu, bu hareketliliğin sıradışı olduğuna’ yönelik açıklamasına Gündoğdu bile hayret ediyor. Prof. Dr. Naci Görür de “Artık bu konularla ilgilenmiyorum çünkü bıktım. Herkes bir şey söylüyor. Kastedilen şeylerin dışında bilgiler ortaya çıkıyor. Rahatsız olduğum için bunları ciddiye bile almıyorum” açıklamasını yapıyor.

‘Dört gün önceden bilinir’ demedim

Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu medyanın deprem konusunda iki türlü yanlışının bulunduğunu söylüyor:

“Bunlardan biri herhangi bir gazeteye demeç vermediğim halde sanki benim ağzımdan çıkıyormuş gibi bir haberin yer alması. Böyle yanlış yapan çok oldu. İkinci olarak da söylediklerimi farklı şekilde yorumlayan muhabirlerin oluşu. Bir yerde demeç veriyorum, ertesi gün gazeteyi açıyorum, bambaşka bir yorum getirilmiş. Örneğin ben hiçbir zaman depremi dört gün önceden bilebileceğimizi söylemedim. Ama bu bilgi benim ağzımdan verildi, manşetler bile atıldı. Açın bakın google’a her yerde bu bilgi var. Oysa doğru değil. Biz depremi hiçbir şekilde dört gün önceden bilemiyoruz henüz. Bu tür konular çok hassas. Medyada, internet sitelerinde haberim olmayan, nerede yayınlandığını bile bilmediğim yorumlar oluyor. Marmara’da sıradışı olarak nitelendirdiğim bir hareketlilik yok. Neden bunları yazıyorlar bilemiyorum. Anlam veremiyorum.”

Peki şu anki durum, gerçek ne? Gündoğdu şu ana kadar olan gözlemlerde herhangi bir anormalliğin bulunmadığına işaret ediyor: “Bir bir deprem bekliyoruz. Bu deprem 7’nin üzerinde olacak bu çok net. 1766’da olan bir depremin tekrarını bekliyoruz.”

Basın belleğini yenilemeli

Prof. Dr. Ahmet Ercan

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da “Deprem olmuyor ama basın, yaptığı haberlerle depremi hep gündemde tutuyor” diyor. Deprem uzmanlarının açıklamalarının haber olarak yer almasından sonra gazetecilerin aynı uzmanların eski söylemlerini takip etmediğini ileri süren Ercan, “Basın belleğini yenileyip sorgulasa, konunun pişirilip pişirilip önümüze konulduğunu görecek. Ama yapılmıyor” diyor. Ahmet Ercan şöyle devam ediyor: “Dünyada büyük deprem bekleyen üç şehir var: San Francisco, Tokyo ve İstanbul. İstanbul’da olacak ama 20 kilometre ilerisinde bu gerçekleşecek. Bilim adamının söylemiş olması işi bilimselmiş gibi bir havaya sokuyor. Biz bir depremin geleceğini görmek için geçmişine bakarız. Geçmişte büyük bir deprem olsaydı ne Ayasofya ne Süleymaniye ayakta kalırdı. Bu yapılar hepsinin tanıkları.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-degil-yalan-haber-panik-yaratiyor_75491.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!