Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Elazığ'ı Sabaha Karşı Yakaladı: 51 Ölü

Elazığ'da saat 04.32'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 51 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. Yüzlerce artçı şokun meydana geldiği depremde, ahırlarda bağlı halde bulunan hayvanlar da telef oldu. Enkaz altında ise kimse kalmadı. Deprem en çok Kovancılar ilçesine bağlı Okçular ve Yukarı

CNN Türk
Deprem Elazığ'ı Sabaha Karşı Yakaladı: 51 Ölü

STRONG>Elazığ'da saat 04.32'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 51 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. Yüzlerce artçı şokun meydana geldiği depremde, ahırlarda bağlı halde bulunan hayvanlar da telef oldu. Enkaz altında ise kimse kalmadı. Deprem en çok Kovancılar ilçesine bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde can kaybına yol açtı. Depremden Kayalı, Aşağı ve Yukarı Kanatlı, Göçmeler, Aşağı ve Yukarı Demirci, Okçular köyleri hasar gördü. Erzincan merkezde ise bazı binaların camlarında çatlaklar oluştu.

Kerpiç evler can kaybını artırdı

Depremde can kaybını artıran nedenlerden biri de yapılardı. Çünkü evlerin büyük bir bölümü kerpiç ve taş yığma evlerdi. Evler sarsıntıda hemen yıkıldı. Çatıları  tahta ve ağır saclardan yapılan evlerin çoğu tek katlı olmasına rağmen can kaybı fazla oldu. Yıkıntıların altında kalanların tozdan boğulduğu sanılıyor. Yine kerpiçten yapılan ahırların çökmesiyle çok sayıda hayvan telef oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu bölgenin yerel mimari anlayışı kerpiç yapılanmadır. Bu kerpiç yapılanmanın da ne yazık ki tabii faturası, bedeli ağır olmuştur. Bir asra yakın bir süredir deprem görmeyen bu bölgede şu anda bir deprem gerçekleşiyor. Deprem olan bu bölgemizi şüphesiz ki çok daha farklı bir şeklide imar etmek için de süratle Toplu Konut İdaremize gerekli talimatları verdik. Şu anda Toplu Konut İdaremizden de arkadaşlarımız bölgede çalışmaları yapmak üzere bugün oraya intikal edecekler" açıklamasında bulundu.

110 artçı sarsıntı

Depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.3-5.5 arasında değişen 110 artçı sarsıntı kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal İzleme Merkezi'nden alınan bilgiye göre, 04.32'de meydana gelen "şiddetlice" depremin ardından bölgede yaklaşık 18 saat içerisinde, toplam 110 artçı sarsıntı oldu.

Yardım çalışmaları

Arama kurtarma çalışmalarına Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve Erzurum'dan gelen de katıldı. Askeri helikopterler depremin hasara yol açtığı köylere su, erzak ve battaniye taşıyor. Türk Kızılayı, deprem bölgesine 46 afet müdahale uzmanıyla birlikte 375 çadır, bin 100 battaniye, iki seyyar mutfak, 700 yatak ve çok sayıda kumanya gönderdi. Türk Kızılayının Diyarbakır ve Malatya kan merkezlerinden bölgeye kan sevkıyatı için hazırlıklar tamamlandı. Bölgeye ulaşan afet müdahale ekibi yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıtacak. Ayrıca bölgeye gönderilen seyyar mutfaklardan halka ve kurtarma çalışmalarına katılan görevlilere sıcak yemek dağıtılacak. Ulaştırma Bakanlığı, GSM iletişimin daha rahat sağlanması amacıyla bölgeye seyyar baz istasyonları gönderilmesini kararlaştırdı. Evlerinde hasar olan vatandaşlar için yeterli sayıda "Mevlana Evi" olarak adlandırılan çelik afet evlerinin de bölgeye ulaştırılması için çalışma başlatıldı. Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan, Elazığ Jandarma Alay Komutanı Albay Halis Zafer Koç ile birlikte askeri helikopterle inceleme yaptı.

Çevre illerde de hissedildi

Deprem, Elazığ kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra Giresun, Batman, Tunceli, Malatya, Bingöl, Erzurum, Erzincan ve Diyarbakır'da da hissedildi.

Okullar tatil

Depremin ardından Elazığ ve Tunceli'de okullar 2 gün, Bingöl'de 1 gün tatil edildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Bu depremin şiddeti bölge için çok büyük değil. Bundan sonra bölgede artçılar yaşanabilir. Bunun şiddeti 5 ile başlar 4, 3 ve 2'ye kadar düşer. Başka yerleri tetikleyip tetiklemeyeceği, meydana gelen gerilmelerin dağılımı incelendikten sonra belirlenebilir" dedi. Prof. Dr. Erdik, "Bölge genel anlamda Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun ve Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kesişme noktası olarak nitelendirilir ve bölgede yoğun deformasyon ve buna bağlı deprem etkinliği sıkça görülmektedir. Bölgede bu iki fay zonunun da özelliğine bağlı olarak çok fazla sayıda aktif irili ufaklı fay parçası bulunmaktadır. Depremin genel doğrultusu doğu-batı yönünde olan ve genel olarak Bingöl-Karakoçan Fayı olarak adlandırılan kırık sisteminde meydana geldiği tahmin edilmektedir" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-elazigi-sabaha-karsi-yakaladi-51-olu_77392.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!