Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Felaketinde Zamanla Yarış Sürüyor

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12 bin 391 kişi hayatını kaybetti, 62 bin 914 kişi ise yaralandı. Felaketin dördüncü gününde ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

yapi.com.tr
Deprem Felaketinde Zamanla Yarış Sürüyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), gece yaptığı açıklamada, saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 62 bin 914 vatandaşımızın ise yaralı olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, beraberindeki Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) depremden sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

DHA’da yer alan habere göre; Oktay, 10 ili etkileyen 2 depremden sonra toplamda 790 artçı deprem yaşandığını ve 3'ünün 6'nın üzerinde büyüklüğe, 24’ünün de 5 ve 6 büyüklüğü arasında olduğunu açıkladı.

Arama-kurtarma faaliyetleri konusunda da içeriden ve dışarıdan katkı vermeye devam ettiklerini bildiren Oktay, "Şu anda sayı 21 bin 600 olmuş durumda. Tabii yurt dışından gelenler de bunun içerisinde. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar; tüm AFAD ekipleri ve sivil toplum örgütleri sahada. Geleceklerle birlikte bugün 66 ülkenin arama-kurtarma ekiplerini sahada görüyoruz. Bunun 4 bin 931'i fiilen sahada ve 1756 kadar da gelecek olan var. Geldikçe de sahaya sevk ediyoruz. Sahada toplam görevli sayısına baktığımızda 103 bin 800'dür" diye konuştu.

Oktay, şu anda çalışmaların bazı illerde yoğunlaştığını bildirerek, "Burada iller itibarıyla baktığımızda Kilis, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve bir nebze olsun Malatya artık diğer illerimize göre biraz daha bu illeri arama-kurtarma faaliyetleri noktasında buradaki ekipleri diğer tarafa kaydırabilecek şekilde rahatlatmış durumdayız. Şu anda odaklandığımız illere baktığımızda ise yine Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya bunun içerisindedir." ifadelerini kullandı.

'Geçici barınma alanlarındaki sayı 500 bini geçti'
Barınma hizmetleri konusunda da bilgi veren Oktay, "Afet bölgeleri dışında 1 milyon 60 bin kadar bir kapasite oluşturmuş durumdayız. Afet bölgesinin dışına çıkmak isteyenleri teşvik ediyoruz. Gidilecek yeler için adresler belirlendi ve il valilikleri de talimatlandırıldı. Geçici barınma alanlarında bulunan vatandaşların sayısı 500 bini geçmiş durumda." dedi.

Oktay, ulaştırma anlamında sahayı etkileyecek herhangi bir sorunun bulunmadığını, kapalı yolun olmadığını bildirdi.

Afet bölgelerinde doğal gazla alakalı tedbirli davrandıklarından söz eden Oktay, "Doğalgaz konusunda ana iletim hatlarıyla alakalı sorunu bugün akşam itibarıyla çözmüş durumdayız. Tüm afet bölgesine kontrolü bir şekilde doğal gaz vermeye başlayacağız. İkincil afetlerin önüne geçmek için tek tek kontrol edilecek ve aşamalı olarak doğal gazı vermeye başlayacağız" açıklamasında bulundu.

İş makinelerinin deprem bölgesine sokulmadığına ilişkin iddialara ise Oktay, "Biraz önce iş makinelerini dışarıda bırakıyorlar diyorlardı ya, külliyen yalan. İş makineleri dışarıda bırakılır mı? İçeride 5 bin 500 iş makinesi var ve dışarıdan gelen iş makineleri şehrin neresinde hizmet vereceklerse ona göre planlama yapılır. Şehrin içine sokup orada planlama yapacak halimiz yok." cevabını verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-felaketinde-zamanla-yaris-suruyor_194492.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!