Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Yoksulun Sorunu

Riskli binayı yıkıp yeniden yapmak 1 milyon TL, güçlendirmek ise 300 bin TL’ye mal oluyor. Risk analizi için de 5 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor.

yapi.com.tr
Deprem Yoksulun Sorunu

“Bir kişinin deprem önlemi alabilmesi için aylığının en az 40 bin TL olması gerekir. Oysa yüzde 75’in geliri 8 bin 500 TL altında. Önce tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmek gerek. Deprem yoksulun sorunudur.”

Deprem profesörü Övgün Ahmet Ercan’ın sosyal medyadaki paylaşımında yer alan bu sözler, deprem kuşağındaki Türkiye’de yurttaşın büyük bölümünün “çaresizliğini” tüm açıklığıyla ortaya seriyor.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre; uzmanlar, İstanbul depremine gün sayıyor. Depreme hazırlanmak isteyen yurttaş öncelikle binasının riskli olup olmadığını kontrol ettirecek. Bina riskli ise ya güçlendirecek ya da yıktırıp yeniden yapılacak. Bunların maliyetleri şöyle:

- Bina için risk analizi testi yapmak ortalama 4-5 bin TL civarında, ancak 10 bin TL’yi de bulabiliyor.

- Eğer bina riskli çıkarsa güçlendirmek için daire başı 300 bin TL gerekli.

- Binayı yıkıp yeniden yapmak için ise 1 milyon TL gerekiyor.

Tavan fiyat şart
Risk analizi testi konusunda uzman kurumlardan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tayfun Gücenmez, bina risk ölçümlerinde bir fiyat düzenlemesi bulunmadığını belirtiyor. Gücenmez, şunları söylüyor: “Ekonomik ve hızlı bir yöntem için daire başı 1.500-2 bin lira ödenmelidir. Daha detaylı analiz için ise 4-5 bin TL gerekebiliyor. İnsanlar 10 bin TL fiyat aldıklarını söylüyorlar olabilir, doğrudur. Bir taban ve tavan fiyat olmalı ki işin kalitesi net olsun.”

İnşaat maliyetleri artıyor
Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu da “Kentsel dönüşüme girmek veya yeni binalara taşınmak isteyenler elini çabuk tutsun. Bugün 1 milyon lira olan bina yapım maliyeti, 1.5 milyona çıkıyor. İnşaat maliyetleri sürekli artıyor.” diyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-yoksulun-sorunu_194667.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!