Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dikmen’de Yeni Dava

Barınma Hakkı Bürosu avukatları tarafından açılan ve Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada, Anakent Belediye Meclisi’nin 15 Kasım 2009 tarih ve 2647 sayılı kararının (3) nolu paragrafında yer alan konut sözleşmesi yapılarak yıkılan gecekonduların sahiplerinin “…2981 sayılı yasadan gelen arsa haklarının Belediyemiz mülkiyetinde

Cumhuriyet ANKARA
Dikmen’de Yeni Dava

Dikmen Vadisi Halkı’nın Barınma Hakkı Bürosu, Anakent Belediye Meclisi’nin gecekondu sahipleri ile ilgili yeni kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Barınma Hakkı Bürosu avukatları tarafından açılan ve Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada, Anakent Belediye Meclisi’nin 15 Kasım 2009 tarih ve 2647 sayılı kararının (3) nolu paragrafında yer alan konut sözleşmesi yapılarak yıkılan gecekonduların sahiplerinin “…2981 sayılı yasadan gelen arsa haklarının Belediyemiz mülkiyetinde bulunan ve belediyemizce uygun görülen diğer yerlerden karşılanması” cümlesinin iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulması istendi.

Dava dilekçesinde, “Geçen süreçte anılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında zorla veya kandırılarak sözleşme imzalatılıp yöreden tahliye edilen, oysa bizzat bu yörede 2981 sayılı yasadan doğan hakları bulunan yöre sakinlerinin, iptali istenen Meclis kararı ile şimdi tamamen bu yörenin dışına atıldığı, böylelikle davalı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tapu tahsis belgeli vatandaşları gerçekte oyuna getirerek, sermayenin yağması için yöreyi hak sahiplerinden arındırma yolunda bir adım attığı” belirtildi. 2981 sayılı yasa ve bütün yerleşik idari uygulamalarda, hak sahiplerinin konutunun yerinde korunması veya konutu yerinde korunamıyorsa yine bulunduğu bölgede konut veya arsa verilmesi yoluna gidildiğinin anımsatıldığı dilekçede, Anakent Belediyesi’nin “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi”nde de benzer bir düzenlemenin yapıldığına dikkat çekildi. Gerekçede, “Bu nedenlerle dava konusu işlem, anayasal güvenceye de sahip bulunan eşitlik ilkesini de ihlal ediyor, idarenin eşit işlem yapma yükümlülüğüne ve her durumda hakkaniyete uygunluk taşımıyor” denildi.

Anakent Belediyesi’nin kendisinin açtığı mağduriyetleri gidermesi gerekirken, iptale konu olan işlem ve tasarrufuyla aksi yönde bir adım attığı belirtilen dilekçede, böylece kentsel dönüşüm uygulaması nedeniyle bizzat kendisinden kaynaklanan mağduriyetleri daha da arttırdığı kaydedildi. Dilekçede belediyenin “halkın yörede bulunan konut ve arsa haklarını gasp etmesinde, onları yeni bir belirsizliğe ve mağduriyete sevk etmesinde”, “kamu yararına ve hukuka uygunluk” bulunmadığına dikkat çekildi. Anayasanın 57’nci maddesindeki “konut hakkı”nın anımsatıldığı dilekçede, belediyenin birçok yöre sakinini konutsuz bırakan bir işlem ve tasarrufa yöneldiği vurgulandı. Davalı belediyenin tapu tahsisli yöre sakinlerine proje kapsamında yörede yapacağı konutlardan 100 metrekarelik bir daire vereceğini taahhüt ettiği belirtilen dilekçede, belediyenin projenin iptali yoluna gittiği, “şimdi de yöre sakinlerinin yasadan kaynaklı yörede konut/arsa hakkını, bir başka yerde arsa verme tasarrufu ile gasp ettiği, üstelik bu arsaların nereden verileceği ve ne zaman verileceğinin dahi belirsiz olduğu, bu nedenle dava konusu işlem ve tasarrufun, gerek bu nedenle mağdur olan kesimlerde, gerekse genel olarak kamuoyunda, idareye duyulan güveni de temelden sarsmış olduğu” ifade edildi. Dilekçede, “Yine aynı konumdaki kişiler, düne kadar yörede bir konuta sahip iken, şimdi onlara başka bir yerde sunulan karşılık yalnızca bir arsadır” denildi.

Öte yandan diğer tapu tahsisli yöre sakinleri de Barınma Hakkı Bürosu öncülüğünde aynı mahkemeye bu davaya müdahil olmak için çarşamba günü başvuruda bulundu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/dikmende-yeni-dava_75451.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!