Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Doç. Dr. Selçuk: “Orta Şiddetteki Depremde Yıkım Yaşıyoruz”

Van'ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4'lük depremde incelemelerde bulunan Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, kötü yapı stoğu nedeniyle orta büyüklükteki depremlerde yıkım yaşandığını söyledi.

yapi.com.tr
Doç. Dr. Selçuk: “Orta Şiddetteki Depremde Yıkım Yaşıyoruz”

Van'ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem Van'ın dışında çevre illerden de hissedildi. Depremin hemen ardından bölgeye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD, jandarma ve belediye ekipleri sevk edildi. Bölgede inceleme yapan ekipler, Van'ın Saray, Özalp ve Gürpınar ilçelerine bağlı 15 mahallede hasar tespit ederken, 5 kişi hafif şekilde yaralandı. Depremin en fazla hasara neden olduğu Gürpınar ilçesinde depremzedeler için çadır kurulma çalışmalarına da başlandı.

DHA’da yer alan habere göre; evleri hasar gören vatandaşlar evlerinde kalan eşyalarını çıkarmaya başladı. Tehlikeli olmasına rağmen vatandaşlar içerden çıkarttıkları ve kurtarabildikleri eşyalarını alıp daha güvenli yerlere taşıdı. Hasar gören yapıların çoğunun yığma kerpiç yapılar olduğu görülürken, yeni ve betonarme evlerde ise hasar meydana gelmedi.

“Acilen kent köy projelerine geçilmeli”
Bölgede incelemelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, bölgede birçok depremin meydana geldiğini ve artık orta şiddetteki depremlerin konuşulmaması gerektiğini söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Van Gölü Havzası içinde 5 ve 6 büyüklüğündeki depremlerin görülme sıklığının yüksek olduğunu belirten Sağlam, şöyle konuştu: "Baktığınız zaman her 35 yılda bir 7 ve üzeri depremler görüyoruz. Dün meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem orta büyüklükteki bir deprem. Herhangi bir yıkıma sebep olmaması gerekiyor. Bizim bu depremi konuşmamamız lazım. Ama maalesef yapı stoklarımız kaliteli olmadığından dolayı orta büyüklükteki bir deprem yıkıma sebep oluyor. Şu anda bulunduğumuz yerde yıkılan ev kerpiç yapı. İlk yıkılan da merdivenleri olmuş. Hemen arkasındaki ise betonarme bir ev görüyoruz. O evde hiçbir hasar yok. Demek ki depremlerin doğa olayı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Artık yapı stoklarını konuşmamız lazım. Bizim köy kent projelerine acilen geçmemiz lazım. Evler gibi ahırları da sabit hale getirmemiz lazım. Çünkü depremde hayvanlar da zarar görüyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/doc-dr-selcuk-orta-siddetteki-depremde-yikim-yasiyoruz_180643.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!