Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

"Dünyanın Geleceği Enerji...

Doğal Enerjili Yaşam Alanları Hayal Değil

Yeşil bir dünyanın olabileceğini göstermek için yola çıkan H2 Ekokaravan, su, güneş, rüzgâr enerjisinin artık yaşam alanlarımızda kullanılabileceğini halka göstermeyi amaçlıyor.

Zaman CumaErtesi
Doğal Enerjili Yaşam Alanları Hayal Değil

Enerjisini; güneş, rüzgâr ve hidrojenden alan bir ev düşünün. Fırın, bilgisayar, buzdolabı ve aklınıza gelebilecek tüm teknolojik eşyalar elektriğini yenilenebilir adı verilen bu kaynaklardan sağlıyor. Yemeğiniz gaz, tüp olmadan pişiyor; çeşmenizden gelen su, güneş enerjisiyle ısınıyor mesela. Ütünüzü yine aynı yolla sağlanan bir elektrikle yapıyorsunuz. Isınma sistemi içinse ne doğalgaz, kömür ne de odun gibi çevreyi kirleten fosil yakıtlara ihtiyaç duymuyorsunuz.

Hayal etmesi zor gelse de saydığımız bütün bu özelliklerle inşa edilmiş bir yaşam alanına sahip olmak artık mümkün. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın himayesinde Oto Doğalgaz İstasyonları Derneği (ODİDER) ortaklığında, UNİDO ve ICHET tarafından yeşil enerji kullanımını anlatmak amacıyla hazırlanan 'H2 Ekokaravan' adlı karavanda bütün bu özellikler bir araya geliyor. Herhangi bir yaşam alanının ihtiyacı olan bütün enerji, bu karavanda güneş, rüzgâr ve hidrojenden sağlanıyor. Haliyle yemeklerinizi ya da şöyle keyif için yaptığınız bir kahveyi su enerjisiyle çalışan bir ocakta pişirebiliyorsunuz.

Biyolojik çeşitliliği artırmak, daha yeşil bir dünya sağlamak, iklim değişikliğin önüne geçmek için hazırlanan bu muhteşem sistemin mühendisleri ise Mehmet Eroğlu ve Gönenç Usta adında iki genç. Halen eğitim hayatlarına devam eden bu iki kişi, proje ortaklarının desteğiyle karavanı, yenilenebilir enerjiyle 4 ayda çalışır hale getirmiş. Tabii çalışmalar sadece bahsedilen 4 ayla kısıtlı değil, öncesi var. Aynı ekip, bir yıl önce sistemin işleyişini gözlemek için güneş, su, rüzgâr enerjisiyle ihtiyaçların karşılandığı bir ev kurmuş. Fakat sistemi halka duyurmayı amaçladıklarından gezici bir mahiyet taşıyan H2 Ekokaravan projesine adım atmışlar. Tabii, projeyi hazırlarken herkese hitap edebilecek bir düzenek oluşturulmuş. Mühendisler; bunun için kimi zaman bir ev hanımının kimi zaman bir fabrika sahibinin kimi zaman da bir hekimin beyniyle çalışmış; herkesin ihtiyacı olabilecek eşyalarla karavanın işleyişini sağlamışlar. Bu yüzden Ekokaravan, bahsettiğimiz enerjilerle çalışan bir ev, hastane ve fabrika vazifesi görebiliyor.



Karavanın kendisi kadar amacı da bir harika

H2 Ekokaravan projesinin ortaya çıkış sebebi de karavanın kendisi kadar harika. Proje ile amaçlanan, ekolojik sistemin bozulmasına hatta savaşlara neden olan petrol, doğalgaz türünden fosil yakıtlar olmadan da yaşanılabileceğini insanlara göstermek. Diğeri ise tükenmesi mümkün olmayan güneş, rüzgâr, hidrojenden elde edilen enerjiyle yaşam alanlarının kurulduğunu gösteren teknolojiyi tanıtmak.
 
Proje kapsamında H2Ekokaravan Türkiye turunda

Peki bizleri yeşil bir dünyaya ulaştıracak bu teknoloji harikası karavanı nasıl göreceğiz? Karavan, proje kapsamında il il gezecek. Gidilen her ilde, karavandaki düzenek hakkında konferanslar, konserler verilip halka tanıtılacak. Aynı zamanda, isteyenler şehrin merkezinde kurulacak olan karavanı gidip görebilecek, eşyaların yenilenebilen enerjiyle nasıl çalıştığına şahit olabilecek. Karavan 11 Ekim'e kadar İstanbul'da. Sonrasında 11-12 Ekim tarihlerinde Kocaeli'nde, 13-14 Ekim'de Eskişehir'de, 19–22 Ekim'de Ankara'da, 23-26 Ekim'de Kayseri'de, 27–29 Ekim'de Adana'da, 1 Kasım'da Antalya'da, 2-3 Kasım'da Muğla'da, 4-7 Kasım İzmir'de, 10-12 Kasım'da Bursa'da olacak. Ekokaravan turu hakkında www.h2ekokaravan.org. adresinden bilgi alabilirsiniz.

Suda pişen Türk kahvesi

Ekokaravanı gezip gördükten, hatta içinde su enerjisiyle pişirilen müthiş bir Türk kahvesi içtikten sonra böyle bir sistemle çalışan bir eve nasıl sahip olunacağı aklınıza takılabilir ya da doğal enerjiyle çalışan bir evde yaşamak için ne yapmak gerektiğini düşünebilirsiniz. Sizi daha fazla merakta bırakmadan zihninizdeki karmaşayı giderelim. ODİDER Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Acar'ın söylediğine göre herkes karavandaki sistemin aynısını evine, işyerine, fabrikasına kurdurabilir. Ancak, düzeneği sağlayan teknoloji daha çok yeni olduğundan maliyeti de oldukça yüksek.



Tükenmeyen enerji zenginiyiz

Veysel Eroğlu (Çevre ve Orman Bakanı): Ülkemiz güneş, rüzgâr, su adı verilen tükenmeyen enerji bakımından oldukça zengin. H2 Ekokaravan projesi de Türkiye'deki bu zenginliği anlatmak için bir adım. Çünkü karavan, bu enerjilerle bir yaşam alanının kurulabileceğine somut bir örnek. Bu yüzden, biz de Çevre ve Orman Bakanlığı olarak halkı bu noktada bilinçlendirmek için yola çıkan karavana sonuna kadar destek veriyoruz.

Rasim Acar (OBİDER Yönetim Kurulu Başkanı): Biz, H2 Ekokaravan'la iklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulması gibi küresel sorunların önüne geçmeye çalıştık. Karavanda kurduğumuz sistemle, bu olumsuzlukları aşmanın yenilenebilir enerji kullanımıyla gerçekleşebileceğini göstermeyi amaçladık.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogal-enerjili-yasam-alanlari-hayal-degil_82931.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!