Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Doğal Sit Alanına Karşı İşlenilen Suç ve Peşkeş Hikâyesi Tescillenmiştir”

Bornova’da yapılan kolej binasının yıkılması gerektiğini belirten TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, “Doğal sit alanına karşı işlenilen suç ve peşkeş hikâyesi tescillenmiştir” dedi.

yapi.com.tr
“Doğal Sit Alanına Karşı İşlenilen Suç ve Peşkeş Hikâyesi Tescillenmiştir”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Bornova Karaçam Mahallesi’nde bulunan ve imar planı olmadan inşa edilen eğitim kurumu binasına ilişkin verilen mahkeme kararına dair basın toplantısı düzenledi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nde gerçekleşen açıklamada önemli mesajlar verildi. Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre toplantıda, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ve Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkan Vekili Melih Yalçın konuştu.

"Mülkiyet sahibi AKP'nin İzmir kurucularından"
Oturma raporunun hangi aşamaya geldiğinin bilinmediği fakat kurucusunun AKP İzmir İl Yöneticisi Rahmi Taştan olduğu ve yapının kiralama veya satın alma yoluyla Bahçeşehir Koleji olarak kullanıldığını dile getiren Özlem Şenyol Kocaer şunları söyledi:

“Bornova Çiçekli Mahallesi yolu üzerinde Karaçam Mahallesi sınırlarında yer alan ve doğal varlığı korunması gerekli sit alanı olan, 102 ada 122 parselde imar planı olmadan gerçekleştirilen inşaata ilişkin, TMMOB’a bağlı meslek odaları, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği geçiş dönemi yapılaşma koşulları kararının iptali yönünde dava açılmış ve dava İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 21 Mart 2019 tarihli kararı ile kazanılarak ‘Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının kabul edilmesine ilişkin 25 Ekim 2017 tarih ve 12629 sayılı Olur işleminin de iptal edilmesine’ karar verilmiştir. İptal edilen bu karar, doğal sit statüsünde korunması gerekli bir alanda, koruma amaçlı imar planı olmadan inşaat yapımına olanak sağlamaktaydı. Bugün gelinen süreçte davaya konu inşaatın tamamlandığı görülmekte ancak oturma raporu sürecinin hangi aşamaya geldiği bilinmemektedir. Ayrıca kamuoyunda çıkan haberlere göre bu alanın mülkiyet sahibinin AKP İzmir İl Yönetimi kurucusu Rahmi Taştan olduğu ve yapının kiralama veya satın alınması sonucu Bahçeşehir Koleji olarak kullanıldığı, okulun öğrenci kayıtlarına başladığı görülmektedir.”

"Peşkeş tescillenmiştir"
Daha önceki basın açıklamalarında söz konusu doğal sit statüsünde olan parselde, kaçak olma ihtimali olan inşaat işlemi tespit edildiğine ilişkin Şehir Plancıları Odası’nın bilgi edinme kapsamında başvurular yaptığı ifade eden Kocaer, “Konu hakkında tatmin edici geri dönüşün hiçbir kurumdan gelmediğini belirtmiştik. Ayrıca söz konusu parsele ilişkin komisyonun verdiği geçiş dönemi yapılaşma koşulları Bakanlık onay tarihinin, inşaatın başlama tarihinden sonra olduğu öğrenilerek kamuoyu ile paylaşılmıştı. Dolayısıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun izinsiz müdahale ve kullanma yasağı kapsamında kalma ihtimali olmasına rağmen, meslek odamızın bilgi edinme kapsamında yapmış olduğu başvuruya ilgili kurumlarca yanıt verilmemiş, gerekli işlemler yapılmamış olmakla birlikte söz konusu işleme yönelik kamu kurumu niteliğinde olan meslek odasının kamu denetimi yapması engellenmiş ve inşaat işleminin ilerlemesine göz yumulmuştu.

İmar planı olmayan parsel için ruhsat veren bahsi geçen dönemdeki görevli Bornova Belediyesi sorumlu ve yetkilileri ile mahkeme kararına aykırı bir şekilde aynı koşullarda yapılaşma hakkını geçiş dönemi yapılaşma koşullarıyla veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki sorumlu ve yetkililerinin el birliğiyle, siyasi bir kimliği de olan şahıs parsel sahibi adına haksız bir ayrıcalık sağlamış ve doğal sit alanına onarılması güç bir zarar vermişlerdir. 21 Mart 2019 tarihinde meslek odalarımız lehine alınan mahkeme kararı ile bu doğal sit alanına karşı işlenilen suç ve peşkeş hikâyesi tescillenmiştir” diye konuştu.

"Eğitim kurumu hukuksuz bir temel üzerine yükselemez"
Kocaer konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Sonuç olarak; önce doğal sit kararı, sonra Koruma Amaçlı İmar Planı en son da geçiş dönemi yapılaşma kararı üç ayrı mahkeme kararıyla iptal edilmiş ve dolayısıyla bu alanda yapılan yapının kamu nezdinde hiçbir hukuki ve meşru dayanağı kalmamıştır. Bu aşamada, mahkeme kararı gereği ruhsata esas alınan Bakanlık Olur’u 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 28. maddesi uyarınca belediye tarafından 30 gün içinde gerekli işlemlerin yapılması gerekmekte ve hem kamuoyu hem de meslek odalarımız tarafından beklenmektedir. Ayrıca bir eğitim kurumunun hukuksuz bir temel üzerinde yükselemeyeceği de unutulmamalıdır. Konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygı ile bildiririz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogal-sit-alanina-karsi-islenilen-suc-ve-peskes-hikayesi-tescillenmistir_173479.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!