Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğuş, Sofya’nın Kalbini Deliyor

Doğuş İnşaat’ın Almanya’da yaptırdığı tünel delme makinesi, törenle inşaat alanında çalışmaya başladı. Bulgar kabinesinin tam kadro hazır bulunduğu törende Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov, metro inşaatının temeline şampanya fırlattı. Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu, Sofya metrosu inşaatının 2008 Aralık’ta başladığını, Almanya’da

Milliyet Gazetesi
Doğuş, Sofya’nın Kalbini Deliyor

Sofya metrosunu inşa eden Doğuş İnşaat’ın Almanya’da yaptırdığı tünel delme makinesi, törenle inşaat alanında çalışmaya başladı. Bulgar kabinesinin tam kadro hazır bulunduğu törende Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov, metro inşaatının temeline şampanya fırlattı. Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu, Sofya metrosu inşaatının 2008 Aralık’ta başladığını, Almanya’da özel olarak yaptırdıkları 9.4 metre çapındaki tünel delme TBM makinesinin getirilmesiyle inşaatın iki yıl sonra tamamlanacağını söyledi.

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Talu, Sofya’nın ulaşım sorununu ortadan kaldıracak proje için Avrupa Birliği (AB) fonlarının 200 milyon euro finansman destek sağlandığını kaydetti. Talu şunları söyledi:

“Proje ihalesi 2008 Ağustos ayında Sofya Belediyesi tarafından yapıldı. O zamanki Sofya Belediye Başkanı şimdi Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov. Başbakan olduktan sonrada çok destekledi projeyi. Metronun hayata geçmesiyle 35 bin ton karbondioksit çeyreye salınmayacak.”

Makinenin Almanya’dan deniz yoluyla getirilip, inşaata 90 TIR’la taşındığını anlatan Talu, “1600 ton ağırlığında. 1.5 ayda montajı yapıldı” dedi.

Avrupalılarla yarıştı

2008’de yapılan ihalede Alman, İtalyan, İspanyol şirketler arasından sıyrılarak 354 milyon dolarlık yatırımı yapmaya hak kazandıklarını anlatan Talu şöyle devam etti:

“Avrupa’da yaptığımız ilk metro inşaatı. İstanbul’a Otogar - Bağcılar - İkitelli -Olimpiyat köyü ve Kadıköy-Kartal hattını yapıyoruz. Bulgaristan’da altyapı yatırımlarını yapmaya talibiz. Metronun devamı içinde talibiz. Dört yıl içinde 1 milyar dolarlık proje yapmayı planlıyoruz.”

Talu, Bulgaristan’ı öncelikli pazar olarak belirlediklerini ifade ederek Fas, Libya, Ukrayna, Hırvatistan’da da projeler yaptıklarını sözlerine ekledi.

8 milyar doları aşan 160 proje

- Doğuş İnşaat, Sofya’da 3.8 kilometrelik bir metro güzergahı ile 4 istasyonu inşa edecek.
- Bulgaristan’da 2003’ten bu yana çalışan Doğuş İnşaat, daha önce Karnobat ile Burgaz kentleri arasında 45 kilometrelik bir otoban projesini gerçekleştirmişti.
- İnşaat sektöründe 58 yıllık bir geçmişine sahip olan Doğuş İnşaat, yurtiçi ve dışında üstlendiği üstyapı ve altyapı projeleriyle bugüne kadar 8 milyar doları aşan 160 projeyi bitirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogus-sofyanin-kalbini-deliyor_78377.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!