Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dokuz Sekizlik Roman Açılımı!

Erdoğan'ın davetiyle İstanbul'a akın eden binlerce Roman salona göbek atarak girdi, Başbakan'ın 100 lira taksit, 20 yıl vadeli ev sözüyle göbek atarak çıktı. Erdoğan da neşeliydi: Kırmızıyı severler...

Radikal Gazetesi
Dokuz Sekizlik Roman Açılımı!

BR>
Kibariye: 10 numarasın!

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Kibariye konseri başladı. Erdoğan da bir süre salonda konseri  izledi. Kibariye, Erdoğan’a sarılarak “Başbakanım 10 numara adamsın” dedi. Roman Çalıştayı’na göbekler atarak gelen Romanlar, Kibariye konserinin ardından yine göbek atarak salonu terk etti.

Çalıştay’ın bitiminde Romanların bir kısmı umutluydu. Kimi de  Erdoğan’ın konuşmalarının seçim vaatleri olduğunu düşünüyordu.

Selendi’den Salihli’ye sürülen Romanların dönüşte yüzleri gülmüyordu. Sebebi ise, onlara göre Erdoğan konuşmasında birçok ili söylemiş ancak Manisa Salihli’den hiç bahsetmemişti. Bir yandan da ‘yapılan evlerden bize de verirler mi?’ diye soruyorlardı.

‘İzmir’in adını okumadı’

Manisa Turgutlu’dan Romanlar Derneği yöneticisi Vahdettin Cambaz temkinliydi: “Vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek. Bakalım yapabilecek mi?” İzmir Urla’dan Recep Özuzdun, “Beklentimiz çoktu. Biraz kafam karıştı. Erdoğan ev sahibi olacaksınız dedi ama İzmir’in adını okumadı” dedi.

Erdoğan hiç bu kadar neşeli konuşmamıştı

Başbakan Erdoğan, ‘Roman Buluşması’ndaki konuşmasına, “Sevgili Roman kardeşlerim, değerli vatandaşlarım, can yoldaşlarım, hepinizi gönülden muhabbetle selamlıyorum. Türkiye’nin dört bir yanından hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” diyerek başladı. Sonra da salondakilere, ‘coşkularının, neşelerinin, heyecanlarının, en çok da özgürlüklerinin, müziklerinin, eğlencelerinin daim, yollarının ve bahtlarının her daim açık olması’ dileğinde bulundu:

İNSANSINIZ, CANSINIZ: Ben, Kasımpaşa Kulaksız’da, siz değerli kardeşlerimin içinde doğdum. Orada biz beraber büyüdük. O günden bilirim, kimileri sizlere ‘popar’ der, kimileri, ‘elekçi’ der, kimileri ‘abdal’ der, kimileri ’Martip’, ‘bala’, ‘paşa’, ‘gurbet der. ‘Aşık’ derler, ‘cano’ derler, ‘zanaatkar’ derler, sizlere ‘çigan’ da derler, ’cipsi’ de derler, kimileri ‘cingan’ der, kimileri ‘çingene’ der. Her ne derlerse desinler sizler Rom’sunuz, yani insansınız, yani cansınız. Sizler benim Roman kardeşlerimsiniz. 

İLLE DE ROMAN OLSUN: Yunus’un söylediği gibi; yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Bu ülkenin Romanlar’ı, Mevlana’nın da buyurduğu gibi bin yıllardır bulanmadan, donmadan akıyorlar. İşte onun için ben de sizin gibi söylüyorum, bütün kalbimle, gönül diliyle söylüyorum; ‘kırmızıyı severler’, biliyorum, ‘pembeyi severler, birbirini överler, Romanlar böyledirler, çalgısız yaşayamaz ölürler. İlle de Roman olsun, ister taştan, çamurdan olsun, o da Allah kuludur, her kim olursa olsun’.

BU BAHAR BAŞKA BAHAR: Şair İlhami Atmaca, ne güzel söylemiş; ‘Kimse bilmez niçin buruktur dudağında/ Çingenenin ufka karşı gülümsemesi’. Yıllarca Sezen Aksu’nun şu güzel şarkısındaki gibi, acılara büründüğünüzü de biliyorum; ‘Kokuyor buram buram/ Fulyalar vakit tamam/ Bir bana uğramadı bu bahar bayram/ Ağlama Hıdrellez/ Ağlama be bana/Acı ektim yerine/Aşk yeşerecek/Başka bahara’.

Bu bahar başka bahar. Bu bahar, Allah’ın izniyle acıların bal eyleneceği, kırgınlıkların tamir edileceği, küskünlüklerin giderileceği, baharın bahar gibi yaşanacağı bir bahar. Biz, dudağınızdaki, yüreğinizdeki, gönlünüzdeki o buruk gülümsemenin farkındayız. Dertlerinizin, sorunlarınızın farkındayız.

FİLME ATIF: (‘Çingeneler Zamanı’ filminde geçen, ‘Kendime yalan söylemeye başladığım andan itibaren, artık kimseye inanmaz oldum’ cümlesine atıfta bulunarak): Fakat biz, birbirimize inanıyoruz. Biz, birbirimize güveniyoruz. Biz birbirimize gönül kapılarımızı açtık ve samimiyet diliyle, gönül diliyle konuşuyoruz. Bizim ülkemiz, bizim topraklarımız, bizim medeniyetimiz, kaynağını ve ilhamını sevgiden alır. Hoşgörüden alır, bu topraklarda hoş görülmeyen yegâne şey, hoşgörüsüzlüktür.

ÇADIRLARDA GÖRMEK İSTEMİYORUM: (TOKİ’nin toplu konut projelerini görüntülü olarak gösterdi): Ben artık Roman kardeşimi çadırlarda,  derme çatma binalarda görmek istemiyorum. İnşallah değişik yerlerinde Roman kardeşlerimiz için bu konutlardan yapacağız. Ve bunları peşinatsız ayda 100 lira, 120 lira taksitle 20 yıl gibi bir vadeyle vereceğiz. Devletin kadrolarında Roman vatandaşlarıma yer yok diyen ilkel zihniyeti, ayaklar altına aldık.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/dokuz-sekizlik-roman-acilimi_77569.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!