Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dönüşüm Bölgeleri için Bakanlığına Başvuruldu

Başbakanlık, İstanbul, İzmir ve Ankara illerinde 383.5 hektar alanın ‘dönüşüm ve gelişim bölgesi’ ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

yapi.com.tr
Dönüşüm Bölgeleri için Bakanlığına Başvuruldu

Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in haberine göre; İstanbul’dan Ankara’ya, İzmir’den Kahramanmaraş’a; Bursa’dan Tunceli’ye; Rize’den Şanlıurfa’ya Türkiye’nin ‘risk’ altındaki mahallelerin listesine ulaştı.

Kimi talepler Başbakanlık’tan kimileri Valiliklerden kimileri de belediyelerden iletildi. Ancak son sözü hükümet söyleyecek! Bu mahallelerin ‘risk alanı’ ya da ‘dönüşüm ve gelişim alanı’ ilanına Bakanlar Kurulu karar verecek.

İlk grupta 9 bölge bekliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde dokuz bölgeye ilişkin dosyaları Başbakanlığa gönderdi. Eğer Bakanlar Kurulu da onaylarsa Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul ve İzmir’de yaklaşık 20 bin dönüm büyüklüğündeki 9 bölge ‘riskli alan’ ilan edilecek.  Belediye Kanunu Çerçevesinde 4 bölgeye ilişkin ‘dönüşüm ve gelişim alanı’ ilan talepleri de yine Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanacak.

İşte hükümetin önündeki o mahalleler

Ankara Büyükşehir Belediyesi Altındağ Atıfbey Mahalleler’deki 105 hektar alan; Mamak Araplar’daki 168 hektar alanın ‘riskli alan’ ilan edilmesini istedi. İzmir Valiliği, Karabağlar Cennetçeşme’de 540 hektar alanın; Bursa Yıldırım Belediyesi Millet Mahalleleri’nde 499 hektar alanın; Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yakutiye Aziziye Mahallesi’nde 97,1 hektar alan için başvurdu.

İstanbul’da ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sarıyer Armutlu’da 141 hektar; Çamlıtepe-Derbent Mahallesi’nde 28 hektar alanın ‘riskli’ ilan edilmesi için talepte bulundu.  Zeytinburnu Belediyesi Sümer Mahallesi’nde 4 hektar; Gaziosmanpaşa Belediyesi Pazariçi’nde 392,3 hektar alan için başvuruda bulundu.

Belediye Kanunu çerçevesinde ‘dönüşüm alanı’ olması için Ankara Valili Beypazarı’nda Ayvaşık’ta 68.4 hektar; Bursa Büyükşehir Belediyesi Osmangazi Akpınar Binelli Konutları’nda 41 hektar; Karaman Belediyesi Merkezdeki Doğukışla Vadisi ile Kirişçi Mahallelerinde 63 hektar alan için Bakanlar Kurulu’ndan karar bekliyor.

Bakanlık’ta incelemesi süren mahalleler

Yasa gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem ‘riskli alan’ hem de ‘dönüşüm alanı’ taleplerini tek tek inceleyerek, varsa eksiklikleri tamamlatıp dosyaları önce Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) ardından da Bakanlar Kurulu’na gönderiyor. Bu çerçevede Bakanlık halen ‘riskli alan’ talebiyle yapılan 28 proje başvurusuna ilişkin incelemelerini sürdürüyor.

Dikmen imzada!

28 proje incelendiğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çankaya İlçesi’ndeki yerlerle ilgili başvuruları dikkat çekiyor. 189 hektarlık Dikmen Vadisi Son Etap projesi imza aşamasına gelirken; Şirindere’de 17.3 hektar alana ilişkin inceleme devam ediyor. Akpınar’da 1 hektarlık alana ilişkin dosyanın ise eksikliklerinin tamamlanması bekleniyor.

İstanbul’da 4 yer bekliyor

İstanbul’da Bağcılar Belediyesi’nin 27 hektarlık projesine ilişkin eksikliklerin tamamlanması için geri gönderilirken; Küçükçekmece Belediyesi’nin Meydan ve Çevresi ile Kanarya Mahallesi’ne ilişkin 17.2 hektarlık alan için başvurusu bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sultangazi Belediyesi ile birlikte Cumhuriyet Mahallesi’nde 18.5 hektar alan için; yine bakanlığın Kartal’da Hürriyet Mahalleleri için başvuruları bulunuyor.

‘Yıpranan’ tarihi alanlar!

5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun çerçevesinde de yine bakanlığa başvurularak ‘yenileme alanı’ ilan edilmesi istenebiliyor. Bu yasaya göre İstanbul’da Fatih Belediyesi’nin bir başvurusu bulunuyor. Ancak bunun için Büyükşehir Belediyesi’nden haber bekleniyor.

İzmir’de 87 hektar

İzmir’de Valiliğin Narlıdere II. İnönü Mahalleleri’ne ilişkin inceleme sürerken; Menemen’de Ahıhıdır Mahalleleri projesine ilişkin eksiklikler bildirildi.

Ağrı Patnos Yenimahalle’de 40.5 hektar; Erzincan Üzümlü’de 110 hektar, Eskişehir Merkez’de Mustafa Kemal Paşa Mahalleleri; Gaziantep’te Şahinbey 15 Mahalle ve Aydınlar Mahallesi; Kahramanmaraş Merkez’de Hacıbayram Veli; Kütahye Merkez’de 13 Alan; Rize Gündoğdu; Sakarya Hendek Kemaliye Mahallesi; Samsun Canik Yenimahalle, Havza İcadiye Mahallesi; Siirt Merkez Doğan Mahallesi; Şanlıurfa Siverek Selimpınar Mahalleleri; Trabzon Gürbulak Güzel Yalı Mahallesi; Tunceli Çemişgezek Kale Mahallesine ilişkin süreç devam ediyor.

Eskişehir Odunpazarı Gündoğdu Mahallesi’nda 27.2 hektarlık alan için belediyenin yaptığı başvuru ise bakanlığın imzası aşamasına gelmiş durumda. İmzanın atılmasıyla proje Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Başbakanlığa gönderilecek.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/donusum-bolgeleri-icin-bakanligina-basvuruldu_104139.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!