Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dubai World Alacaklılarla Masaya Oturdu, Şeyh Maktum Halkı Fedakârlığa Çağırdı

Kurban Bayramı tatili öncesi borçlarına erteleme isteyerek dünya piyasalarını sallayan Dubai World altı günlük sessizliğini dün sona erdiririp borcunun 26 milyar dolarlık bölümü için alacaklılarla masaya oturduğunu açıklarken, Dubai emiri Şeyh Muhammed bin Raşit el Maktum yayınladığı ulusal bayram mesajında vatandaşlarından fedakârlık istedi.

Radikal Gazetesi
Dubai World Alacaklılarla Masaya Oturdu, Şeyh Maktum Halkı Fedakârlığa Çağırdı

Kurban Bayramı tatili öncesi borçlarına erteleme isteyerek dünya piyasalarını sallayan Dubai World altı günlük sessizliğini dün sona erdiririp borcunun 26 milyar dolarlık bölümü için alacaklılarla masaya oturduğunu açıklarken,  Dubai emiri Şeyh Muhammed bin Raşit el Maktum   yayınladığı ulusal bayram mesajında vatandaşlarından fedakârlık istedi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal bayram günüyle ilgili olarak devlete ait haber ajansı WAM’a yazılı bir bayram mesajı gönderen Maktum vatandaşlarını ekonomiyi desteklemek için kolları sıvamaya çağırdı. Bayram mesajında Dubai’nin üstün özelliklerinin küresel ekonomideki iniş ve çıkışlara dayanma, krizlerin üstesinden gelme ve fırsatlardan yararlanma gücü verdiğinin altını çizen emir Şeyh El-Maktum şu görüşleri dile getirdi:

‘Ülke sevginizin kalbinizin derinliklerinden geldiğini biliyorum. Ancak en büyük ülke sevgisi fedakârlık etmektir. Kafanızı çalıştırın, kollarınızı sıvayın, çok çalışın, inisiyatifi ele alın ve hep ileriye bakın. Allahın çok çalışanı  ödülsüz bırakmayacağına inanın’

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abi Dabi Emiri Halife bin Zayed al-Nahayan da yayınladığı bayram mesajında ‘Herkese ekonomimizin ve toplumumuzun sağlıklı olduğu konusunda garanti veriyoruz. Küresel finansal kriz bizi planlarımızı uygulamaktan alıkoymayacaktır. Krizin en zor safhasını geride bıraktık’ dedi. 400-500 milyar dolarlık bir ülke fonuna sahip Abu Dabi’nin emiri, Dubai’nin borçlarını üstleneceğine ilişkin bir açıklama yapmadı.

Şeyh Muhammed bin Raşit el Maktum  Dubai televizyonun yönetim merkezine yaptığı ziyarette gazetecilere Dubai devleti ile Dubai  World’ü birbiriyle karıştırmanın yanlış olduğu söyledi. Dünyanın,  Dubai World’ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını ifade eden el-Maktum, açıklamanın ardından küresel piyasalarda yaşanan erimenin, Dubai’de ne olduğunun anlaşılmadığını gösterdiğini kaydetti.

‘Alacaklılarla görüşmeler iyi gidiyor’

Bu arada ‘Palmiye Adası’ gibi Dubai’nin prestij projelerini gerçekleştiren şirketleri bünyesinde barındıran Dubai World,  59 milyar dolarlık borcunun 26 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla görüşmeye başladığını açıkladı. Dubai World’un 26 milyar dolarlık borç yapılandırma  girişiminin krizin yayılma kaygılarını yatıştırdığı belirtildi. Dubai World’ün yazılı açıklamasında, “Bankalarla başlayan ön müzakereler yapıcı bir temelde sürmektedir” denildi. Dubai World tarafından yapılan açıklamada, borcun yeniden yapılandırılmasına ilişkin anlaşmanın hızla gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtildi. Açıklama, Dubai Maliye Bakanı Abdulrahman el- Salih’in hafta başında yaptığı  “Dubai World’ün borcu sorumluluğumuz altında değil. Şirkete borç verenler riskin bir bölümünü de üstlensinler” açıklaması sonrasında geldi.

Goldfmena Alternative Investments yöneticisi Hasaim Arabi, Dubai World’ün açıklamasının piyasaları yatıştırmakla birlikte, satış eğilimini tamamıyla durdurmayacağını söyledi.  Arabi, “Bu kesinlikle iyi bir haber. Şirketin hâlâ ödemelerine sadık kaldığını gösteriyor ve durumun tam anlamıyla bir iflas olduğuna ilişkin kaygıları ortadan kaldırıyor” diye konuştu. 



Borç ertelemesi isteyen Dubai World da bu gibi yeniden operasyonlarıyla tanınan yatırım bankacısı Kenneth Moelis’e yetki belgesi verdi. Wall Street’te 25 yıl yatırım bankacılığı yapan Moelis kendi adını taşıyan yatırım bankasını kurmadan önce İsviçre’nin önde gelen bankalarından UBS’in (Union Bank of Switzerland) yatırım bankacılığı bölümünü yönetmişti. Dubai  World ayrıca Rotschild’den de mali danışmanlık hizmeti alacağını açıkladı.  Moelis ‘Borç ertelemeye’ yönelik açıklamanın ardından kendisiyle yapılan söyleşide “Dubai World’ün borcuyla. Dubai’nin borcu birbirine karıştırılıyor. Dubai World uluslararası piyasalardan elde ettiği özel kaynaklarla iş yapan bir şirket. Bu nedenle de borç verenlerin belli bir riski de göze alması şart” demişti.

Körfez borsaları düşüşte

Dubai World’un borçların yeniden yapılandırılması için görüşmelere başlandığına ilişkin açıklamaya rağmen Körfez  ülkelerindeki borsalarda çöküş devam ediyor. Dubai borsası dün yüzde 5.61, Abu Dabi borsası ise yüzde 3.57 oranında değer yitirdi. Dubai Borsası’nın iki günlük değer kaybı yüzde 12.5, Abu Dabi Borsası’nın ise yüzde 11.6 oldu. Katar Borsası da yüzde 8.3 oranında değer yitirdi. Dubai World’un borç yapılandırma açıklamaları ve borçların bir şekilde de olsa ödeneceği beklentisi hem Asya, hem de Avrupa ve Amerika borsalarını rahatlattı. Borsalar yüzde 1-2 arasında değer kazanarak önceki gün başlattıkları tırmanışlarını dün de sürdürdü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dubai-world-alacaklilarla-masaya-oturdu-seyh-maktum-halki-fedakarliga-cagirdi_74664.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!