Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Dubai’nin Düşüşü Türk Finansına Yarar’

Dubai’de yaşanan krizi, iktisadi olmayan her yatırımın bu tür sorunlara yol açmasının doğal bir sonucu olarak değerlendiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Körfez bölgesindeki sermayeyi toplayan ve dünyaya aktaran finans merkezi olarak kabul edilen Dubai’nin böyle bir çöküş yaşamasının Uluslararası Finans

Milliyet Gazetesi
1 ‘Dubai’nin Düşüşü Türk Finansına Yarar’

Dubai’de yaşanan krizi, iktisadi olmayan her yatırımın bu tür sorunlara yol açmasının doğal bir sonucu olarak değerlendiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Körfez bölgesindeki sermayeyi toplayan ve dünyaya aktaran finans merkezi olarak kabul edilen Dubai’nin böyle bir çöküş yaşamasının Uluslararası Finans Merkezi olmayı hedefleyen İstanbul’u öne çıkarabileceğini söyledi.

Bunun büyük oranda devletin hızlı bir şekilde yapacağı vergisel düzenlemelere bağlı olduğunu belirten BDDK Başkanı Bilgin, Türk bankacılık sisteminin bu uygulamalar sayesinde hedeflediği uluslararası konuma yükselebileceğini anlattı. Türk bankalarının Dubai’de bir riskinin bulunmadığını da kaydeden Bilgin, Türkiye ekonomisinin Dubai krizinden bankacılık sektörü üzerinden değil, ancak bu ülkede inşaat projeleri bulunan Türk şirketleri üzerinden olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Yunanistan dikkat çekiyor

Bilgin, “Türk bankacılık sisteminin Dubai’de riskleri bulunmuyor” dedi. Son günlerde kriz beklentilerinin yoğunlaştığı Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelere ilişkin değerlendirmeleri de yorumlayan BDDK Başkanı Bilgin, Yunanistan’ın ülke riskinin yükselmiş olmasının Dubai kriziyle bir bağlantısının bulunmadığını vurgulayarak, “Yunan bankalarının özellikle Doğu Avrupa’da bulunan yatırımları risk primlerini yükseltiyor. Yunanistan ve Macaristan’a bakarak Türkiye’nin riskleri yükseliyor demek doğru değil” dedi.

Dubai sukukun merkezi

2001 yılından beri dünyada cazip hale gelen sabit kıymetlere bağlı (arazi, bina, köprü gibi sabit varlıklardan elde edilen gelirler üzerinden çıkarılan kâğıtlar) sukuk kâğıtlarının büyük bölümü Dubai piyasasında bulunuyor. Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz eylül ayında Londra’da bu piyasaya ilişkin yapılan bir konferansta verilen bilgiler kapsamında, 2008’de tüm dünyada 20 milyar dolar değerindeki sukuk kâğıtlarının 18 milyar dolarının Dubai’de olduğunu söyledi. Sukukta daha önce Malezya başı çekerken, 2008’de Dubai 20 kez sukuk kâğıdı çıkardı.

Nacar: Faizsiz bankaların riski yok

Faizsiz bankacılık alanında faaliyet gösteren Katılım Bankaları Birliği (Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk, Türkiye Finans) Başkanı Yunus Nacar, gerek katılım bankalarının gerekse de diğer Türk bankalarının Dubai’de ciddi bir risklerinin olmadığını söyledi. Ağustos’da Dubai’ye gittiğinde şehrin bir hayalet şehir görüntüsünde olduğunu anlatan Nacar, bir alışveriş turizmi ve gayrimenkul yatırımları merkezi haline gelen Dubai’de fiyatların düşeceğini söyledi. Dubai krizinin rakamsal boyut olarak büyük olmadığını ancak yarattığı ürküntünün bunun çok üstünde olduğunu söyleyen Nacar, “Dünyada kriz bitti, toparlama oldu denirken şimdi yeniden ne oluyor korkusu sardı” dedi.

Demiray: Dubai borcunu yüksek getiriyle satıyor

50 - 60 milyar dolar borcunu ödeyemeyerek alacaklılardan borç yapılandırması isteyen Dubai Emirliği’nin, borç riskini spot piyasada yüzde 10 - 12 gibi çok yüksek getiriyle satışa çıkardığı söyleniyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, bu tür krizlerde borçlunun spot piyasaya yüksek getiri üzerinden borç riskini uzun vadeli satma yoluna gitmesinin beklendiğini aktararak, Türk bankalarının bu kâğıtlara çok fazla bir talep göstermesini beklemediğini söyledi. Yüksek getirinin aynı zamanda yüksek riski de ifade ettiğini belirten Demiray,  Dubai World’ün borç riskini 2012 yılına kadar satmaya çalıştığını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dubainin-dususu-turk-finansina-yarar_74656.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • o zaman bizim ekonomimiz düzelecek mi demek? bana pek inandırıcı gelmedi biz de aynı dubai gibi borcumuzu çıkardığımız devlet tahvilleri ile satıyoruz. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!